logo


Ομόφωνα το κλείσιμο της οικονομικής διαχείρισης 2016, και κατά πλειοψηφία ο απολογισμός της ίδιας χρονιάς, ο οποίος είχε κατατεθεί επί των ημερών του τέως Προέδρου Α. Δελαγραμμάτικα αλλά ποτέ δεν είχε έρθει προς συζήτηση και έγκριση στο διάστημα της προεδρίας του, εγκρίθηκαν με επιφύλαξη από τη Σχολική Επιτροπή Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου, στην πρόσφατη (20/5) συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Αξιοσημείωτη η παρουσία τριών πλέον Αντιδημάρχων- Γ. Φωτάκη Χωροταξικού Σχεδιασμού, Π. Λουκάτου Νεολαίας και Τοπικής Επιχειρηματικότητας και Σπ. Αρνή Παιδείας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας, με τον τελευταίο να υπόσχεται πως θα παρίσταται στις συνεδριάσεις και των δυο Σχολικών Επιτροπών, ώστε να ενημερώνεται άμεσα για τις ανάγκες των σχολείων, να ακούει τις θέσεις όλων και να δίνει λύσεις όπου είναι δυνατόν.

Και ενώ η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα δυο παραπάνω θέματα ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα, ένταση εντούτοις σημειώθηκε από την κατά μέτωπο επίθεση της Ι. Δακτυλίδη, εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, κατά της Προέδρου της Επιτροπής Τ. Κώνστα.

Η κ. Δακτυλίδη, ειδικότερα, κατηγόρησε την Πρόεδρο πως στο παρελθόν δεν τήρησε τη διαδικασία η οποία προβλέπεται στις δια περιφοράς συνεδριάσεις, εξέφρασε την πεποίθηση πως η κ. Κώνστα- σε αντίθεση με τον Αντιπρόεδρο Ν. Παπαδόπουλο– αγνοεί τις εξελίξεις στη σχολική κοινότητα, και ειδικά στο μέτωπο των καταλήψεων υπό τις οποίες τελούσαν σχολεία Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, και τέλος πως η Πρόεδρος εμφανίζεται απρόθυμη να συμβάλει στην καλή λειτουργία των σχολείων.

Αναφερόμενη, πιο συγκεκριμένα σε συνεδρίαση του 2020 που είχε πραγματοποιηθεί δια περιφοράς, η εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, επεσήμανε πως δεν κλήθηκαν τα μέλη να δηλώσουν την παρουσία τους την ώρα που κατά την πρόσκληση ξεκινούσε η συνεδρίαση, ενώ η προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τον Αντιπρόεδρο, o  οποίος προήδρευε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ήταν ατελέσφορη, με αποτέλεσμα η ίδια να θεωρηθεί απούσα. Η κ. Δακτυλίδη υποστήριξε επιπλέον πως σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, και με την απουσία της, εγκρίθηκε το ποσόν των 5000 ευρώ προς εταιρεία security, όταν και ζημιές σημειώνονται στα σχολεία και η επιχορήγηση προς τη Σχολική Επιτροπή, των 74.000 ευρώ, μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης. Προς επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών της, επικαλέστηκε την αντίστοιχη, διαφοροποιημένη, διαδικασία που ακολουθεί η ανάδελφη Σχολική Επιτροπή Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης και κάλεσε το νέο Αντιδήμαρχο Παιδείας να το επιβεβαιώσει, μια που ο τελευταίος ήταν Αντιπρόεδρος στην Πρωτοβάθμια.

Επιπλέον υποστήριξε πως η Πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, δεν έχει εικόνα για τις καταλήψεις στα σχολεία και τις ζημιές που έχουν προκληθεί,  υπογραμμίζοντας πως “ξέρω πολύ καλά ποιος κάνει δουλειά στη Β΄Βάθμια και ποιος όχι”. Σύγχυση πάντως προκλήθηκε από αναφορά της κ. Δακτυλίδη σε φωτιά στο Λύκειο, αντί του- ορθού- Γυμνασίου Άνοιξης, με αποτέλεσμα να σημάνει ένας σύντομος συναγερμός στη Σχολική Επιτροπή, μέχρι να διευκρινισθεί για ποιο σχολείο γινόταν λόγος, ειδικά με το δεδομένο πως το Λύκειο γειτνιάζει με δάσος.

Άγνοια, επίσης, επικαλέστηκε αναφορικά με τον έλεγχο που διενεργεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατηγορώντας την Πρόεδρο ότι δεν ενημέρωσε σχετικά.

Τόνισε, τέλος, πως η Πρόεδρος δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που έρχονται σε γνώση της, σε αντίθεση με τον Αντιπρόεδρο, που ανταποκρίνεται αμέσως και αποτελεσματικά, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε μιλώντας για εμβαλωματικές, και όχι οριστικές, λύσεις.

Διαφορετική εικόνα εντούτοις έδωσε απαντώντας στα παραπάνω η κ. Κώνστα:

Η διαδικασία στις δια περιφοράς συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων βασίζεται απολύτως σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία και διάβασε λέξη προς λέξη, και αυτήν ακολουθεί κατά γράμμα και η Σχολική Επιτροπή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μετά από επικοινωνία της Οδού Διονύσου με την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα, η τελευταία επιβεβαίωσε πως η διαδικασία που ακολουθείται από πλευράς της για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις βασίζεται κατά κύριο λόγο στη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, εντούτοις διεστάλη μετά από οδηγίες υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και αιτήματα μελών.

Επιπλέον, η ενημέρωση για τον έλεγχο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει γίνει εγγράφως στο πλαίσιο παλαιότερης συνεδρίασης, του περασμένου Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε πως το πόρισμα  της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ελέγχει τη Σχολική Επιτροπή επειδή δεν έχει υποβάλει οικονομικούς απολογισμούς προηγούμενων ετών, αναμενόταν, τότε, σε τρεις μήνες, δηλαδή πλέον άμεσα, με όλα τα παραπάνω να συμπεριλαμβάνονται σε λεπτομερές απαντητικό έγγραφο της Προέδρου.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως το μεν κλείσιμο της οικονομικής διαχείρισης 2016 εγκρίθηκε ομόφωνα με επιφύλαξη, ενώ ο απολογισμός για την ίδια χρονιά, εγκρίθηκε και πάλι με επιφύλαξη, κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο από την εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ε. Μαρκοσιάν, η οποία κατέθεσε στο Προεδρείο την παρακάτω τοποθέτηση:

Ερχόμαστε στην σημερινή συνεδρίαση για τον απολογισμό  του 2016 που δεν κατατέθηκε στην ώρα του.

Καλούμαστε δηλαδή να  εγκρίνουμε σήμερα, με την σημερινή σύνθεση του ΔΣ, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στην σημερινή Δημοτική Αρχή, αποφάσεις του προηγούμενου  ΔΣ, του οποίου η πλειοψηφία ανήκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 

  Φαίνεται λοιπόν καθαρά η συνέχεια και η συμφωνία σε μια πολιτική που αποτυπώνεται και με αριθμούς, της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, που δεν έχει αναδειχθεί από καμία πλειοψηφία, κάτι που μόνο από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει αναδειχθεί, τόσο στις συνεδριάσεις των σχολικών επιτροπών, όσο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

  Για ακόμα μια φορά  αποτυπώνεται και με αριθμούς αυτό που επανειλημμένα τονίζουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι αντί να διεκδικούμε μαζί με την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος, χρήματα που στην ουσία έχουν δώσει οι γονείς μέσα από την κρατική  φορολογία,  ζητάμε έκτακτες επιχορηγήσεις από το δημοτικό ταμείο, στην ουσία χρησιμοποιώντας τους γονείς να χρηματοδοτούν δύο φορές την λειτουργία των σχολείων.

  Η πολιτική αυτή οδηγεί, κατά την δική μας άποψη, στην είσοδο των χορηγιών στα σχολεία.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι σαν αντιπολίτευση η σημερινή δημοτική αρχή, καταψήφιζε τους απολογισμούς που έφταναν στα δημοτικά συμβούλια.

  Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει σήμερα τον  απολογισμό αντιμετωπίζοντας το θέμα καθαρά πολιτικά.