logo


Μέλη από όλες τις παρατάξεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΠΑΠ, συγκρότηση ομάδας από ειδικούς επιστήμονες, στενή συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης που επίσης πλήττεται, συστηματική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα επίπεδα (Περιφέρεια, βουλευτές της περιοχής, κυβερνητικοί παράγοντες, κόμματα), ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου και των μαζικών φορέων τους, ενημέρωση των Περιβαλλοντικών Ενώσεων της χώρας.

Αυτά περιλαμβάνει η εισήγηση Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, όπως διαμορφώθηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 18 Μαΐου το βράδυ, για την επαπειλούμενη επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ:

Να συστήσουμε Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα σχεδιάσει όλες τις κινήσεις από εδώ και πέρα.

Να επιδιώξουμε συνεργασία με τον γειτονικό Δήμο της Πεντέλης και όχι μόνον, επειδή πέραν του ότι ένα μικρό μέρος της λατομικής ζώνης (7,32 στρεμμ.) εισέρχεται και στα Διοικητικά όρια του Δήμου αυτού, η προστασία του Πεντελικού είναι κοινή υπόθεση. Άλλωστε υπάρχει και η παράδοση πολύ καλής συνεργασίας μέσα από τον Σ.Π.Α.Π. Στην περίπτωση που βρούμε ανταπόκριση θα πρέπει η Επιτροπή αυτή να μετατραπεί σε Διαδημοτική, με συμμετοχή, προτείνω και του Σ.Π.Α.Π.

Να οργανωθούμε νομοτεχνικά ώστε να είμαστε σε θέση, αξιόπιστα, να προσβάλλουμε τις όποιες σχετικές Διοικητικές Πράξεις. Η Δημοτική Αρχή θα παράσχει βοήθεια για συγκρότηση νομοτεχνικής ομάδας από νομικό, μεταλλειολόγο και περιβαλλοντολόγο, γεωλόγο, ή όποια άλλη χρήσιμη ειδικότητα κριθεί.

Να εξειδικευθούν από την Διαπαραταξιακή Επιτροπή θέματα όπως: * Η ενημέρωση των Περιφερειακών Παρατάξεων. * Η ενημέρωση των Κομμάτων. * Η ενημέρωση Βουλευτών της περιοχής. * Η ενημέρωση Κυβερνητικών παραγόντων. * Η ενημέρωση, με στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής Κοινωνίας και των Μαζικών Φορέων της, με προτεραιότητα των Εξωραϊστικών Συλλόγων της περιοχής, για ευνόητους λόγους. * Η ενημέρωση περιβαλλοντικών Ενώσεων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Χώρας. Η Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός επίσης, στα όποια μέσα, υλικά και οικονομικά, απαιτηθούν για την ευόδωση των παραπάνω ενεργειών.

Στα παραπάνω ο τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου, προσέθεσε- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα σήμερα (19/5)- και την απαραίτητη εμπλοκή και του όμορου στο Πεντελικό Δήμου Κηφισιάς, αλλά και τη δυναμική και μαζική αντίδραση των κατοίκων με συγκέντρωση στο γήπεδο του Διονύσου, που γειτνιάζει με τους υπό συζήτηση λατομικούς χώρους, σε μια κατάθεση 19 προτάσεων, χαρακτηρίζοντας casus belli την πρόθεση της εταιρείας να ξεκινήσει και πάλι λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη.

Στην εισήγηση, επιπλέον, του Θ. Κατσανεβάκη εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου ζητείται η λήψη αντίστοιχης αρνητικής απόφασης από όλες τις Κοινότητες του Δήμου Διονύσου. Ο κ. Κατσανεβάκης εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδεθεί το αίτημα της επαναλειτουργίας λατομείων με την πολύ πρόσφατη είδηση περί τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Πεντέλη, που ο ίδιος έφερε στο φως της τοπικής επικαιρότητας πριν από λίγο καιρό.

Η κινητοποίηση είναι ήδη μεγάλη, και μάλιστα από φορείς όπως τα Συστήματα Προσκόπων και των τριών Δήμων, όπως υπογράμμισε ο Α. Λυσιώτης, Αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων Διονύσου- 1200 άτομα τίθενται στη διάθεση των Δήμων του Πεντελικού για οργανωμένες δράσεις αναδάσωσης στα σημεία των νέων λατομείων

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η πληροφορία του Βλ. Σιώμου, Προέδρου του ΣΠΑΠ, πως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο εξόρυξης μαρμάρου έχει ήδη επισημάνει εγγράφως 9 τουλάχιστον σημεία στα οποία πάσχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει καταθέσει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ.

Η εισήγηση από το Τοπικό Συμβούλιο, που ψηφίστηκε ομόφωνα, αναφέρει τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη με χρονική σειρά:

1. Την  Ανακοίνωση -Ενημέρωση στις 11/05/2021 του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου με Θέμα  «ΝΕΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ»

2. Την Ειδική Διοικητική Προσφυγή του Εξωραιστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου στις 13/05/2021 και που αφορά την Εξαφάνιση της υπ’ αριθμό Πρωτ. 43333/13-4-2021 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ  ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΜΕ ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ-ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ 201.497,91 Τ. ΣΤΗ ΘΕΣΗ « ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΑΝΩ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ»(ΧΩΡΟΣ Δ) Δ.Κ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

3. Την Εισήγηση – Ενημέρωση για την  ΓΙΑ ΤH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 1 ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘’ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΑΝΩ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ Δ.Κ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στις 18/052021 του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών  κου Ιωάννη Φωτάκη.

4. Την Εισήγηση με ΘΕΜΑ: Πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία λατομείων στην Πεντέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στις 18/052021 του δημάρχου Διονύσου  κου Γιάννη Καλαφατέλη.

Απορρίπτουμε την όποια επαναλειτουργία παλαιών και νέων Λατομικών χώρων στην Δημοτική Κοινότητα Διονύσου και γενικότερα στο Πεντελικό όρος.

Ενέργειες  σαν  και αυτές που πλήττουν έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες Πνεύμονες πρασίνου,  θα υποβαθμίσουν όχι μόνο το περιβάλλον της Κοινότητας Διονύσου αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής και μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Παρακαλούμε όπως όλα τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Αυτή η εισήγηση θα πάρει το δρόμο της προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τη διαμόρφωση της τελικής γνωμοδοτικής απόφασης, παράλληλα με τις ενέργειες της διαπαραταξιακής Επιτροπής, που η πρώτη συνάντησή της θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 24 Μαΐου.