logo


Διευκρινίσεις για τη σημερινή (18/5) κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα πιθανή επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στην Κοινότητα Διονύσου από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, έδωσαν ο Δήμαρχος  Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, κατά τη συνεδρίαση τόσο της Οικονομικής όσο και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Η σημερινή λοιπόν συνεδρίαση θα έχει πληροφοριακό κυρίως χαρακτήρα, με στόχο αφενός να παρουσιαστούν τα τεχνικά στοιχεία της πολυσέλιδης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει έρθει στο Δήμο προς γνωμοδότηση στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, και αφετέρου να καταστρωθεί σχέδιο αντίδρασης, ένα αγωνιστικό πλαίσιο δηλαδή, με συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες και τελικό στόχο την ακύρωση οποιασδήποτε ενέργειας θέτει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον του Δήμου. Στην ίδια συνεδρίαση θα ορισθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα παρακολουθεί στενά το θέμα.

Σε τέτοια σημασίας και μεγέθους ζητήματα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, τόνισε επανειλημμένως σήμερα ο κ. Φωτάκης προς τους συναδέλφους του των δυο Επιτροπών. Προσέθεσε επιπλέον πως η Δημοτική Αρχή εδώ και μια εβδομάδα, οπότε έγινε γνωστή η πρόθεση της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ να αναπτύξει εξορυκτική δραστηριότητα στο Πεντελικό, εργάζεται νυχθημερόν «χτίζοντας» επιχειρηματολογία με ειδικούς επιστήμονες και νομικούς, συνεργαζόμενη ακόμη και ατύπως με συμπολίτες μεταλλειολόγους και περιβαλλοντολόγους, που έχουν προστρέξει να υποστηρίξουν το Δήμο με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους.

Στον αγώνα αυτόν, που ξεκινά τώρα, δεν περισσεύει κανείς και δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, και κάλεσε τις παρατάξεις να συστρατευθούν ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της πόλης, “σε μια τέτοια εμβληματική τοποθεσία και κάτω από τη μύτη μας. Και μάλιστα με τέτοια μεθόδευση, που τέτοια δεν έχω ξανασυναντήσει σε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με τη Διοίκηση. Η δική μας ενότητα να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται πίσω από την εγκληματική αυτή παρέμβαση”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ειδικές διοικητικές προσφυγές έχουν ήδη κατατεθεί κατά των τριών αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εγκρίνουν ερευνητικές εργασίες της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ για τη διαπίστωση μαρμάρου στη θέση Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας. Οι προσφεύγοντες είναι ο Δήμος Διονύσου, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου και τρεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο. Και μπορεί το περιεχόμενο των προσφυγών να είναι αρκούντως αόριστο, όπως παραδέχτηκε τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης όσο και ο Αντιδήμαρχος, λόγω και της στενότητας του χρόνου, εντούτοις είναι αρκετά ικανές ώστε μέσα στις επόμενες 60 ημέρες  να ασκηθεί ουσιαστική προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ και το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο και προς πάσα κατεύθυνση: Ο Δήμος και η τοπική κοινωνία είναι εδώ και αντιδρά ενωμένος.