logo


Με μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από την επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στο Διόνυσο εκ μέρους ιδιωτικής εταιρείας, συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 2 το μεσημέρι το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου:

Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την λειτουργία του Λατομείου Μαρμάρων Λατομικού Χώρου 1 στη θέση “Βαθειά Χούνη” Άνω Ραπεντώσας στη Δ.Κ. Διονύσου, του Δήμου Διονύσου, σε Δημόσια Έκταση.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις που εκλέγονται στην Κοινότητα Διονύσου. Ήδη στα χέρια τους βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα η 300 σελίδων Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπου μεταξύ των άλλων, ρητά αναφέρεται η πρόθεση της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να μη περιοριστεί μόνο στην εκμετάλλευση αρχικής έκτασης 243 στρεμμάτων, για την οποία έχει εκπονηθεί η Μελέτη, αλλά να προβεί σε εκμετάλλευση ακόμη 4 λατομικών χώρων, όμορων ή κοντινών προς τα 243 στρέμματα. Οι παράμετροι της εξόρυξης, όπως περιγράφονται στη ΜΠΕ, αλλά και αυτή η ίδια η επανεκκίνηση μιας δραστηριότητας σε χώρο ανέγγιχτο τα τελευταία 30 χρόνια, μέσα στο Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού και κηρυγμένο αναδασωτέο, έχουν κινητοποιήσει τους φορείς στην Κοινότητα και στο Δήμο Διονύσου- τοπικό Εξωραϊστικό Σύλλογο, Δήμο και παρατάξεις- που αμέσως υπέβαλαν ξεχωριστές ειδικές Διοικητικές Προσφυγές κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τις οποίες δόθηκε η άδεια για ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση μαρμάρου σε τρία διαφορετικά σημεία στην ίδια περιοχή “Βαθειά Χούνη”. Αντίστοιχη κινητοποίηση όμως υπάρχει και στην άλλη πλευρά του βουνού, στο Δήμο Πεντέλης, μια που σύμφωνα με τη Μελέτη, η κύρια πρόσβαση στους λατομικούς χώρους από εκεί θα πραγματοποιείται. Ήδη σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου στις 2 το μεσημέρι η Δήμαρχος Δ. Κεχαγιά κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και τον ΣΠΑΠ σε  έκτακτη σύσκεψη, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής κατά το δυνατόν στάσης και την οργάνωση αντίδρασης του Δήμου Πεντέλης, κατά της επαπειλούμενης νέας λατομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως μετά το Τοπικό Συμβούλιο, το θέμα θα συζητηθεί και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου, και εν συνεχεία και από το Δημοτικό Συμβούλιο, πολύ πιθανόν σε έκτακτη συνεδρίασή του.