logo


Την προσπάθεια ενεργοποίησης νέας λατομικής δραστηριότητας σε περιοχή της Κοινότητας Διονύσου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, καλώντας τους κατοίκους σε εγρήγορση και αναγγέλλοντας σειρά κινητοποιήσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αντίστοιχη ήταν και η ανακοίνωση στη σημερινή (11/5) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, από τον Πρόεδρό της και Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη. Ο ίδιος τόνισε πως σύντομα θα έρθει προς συζήτηση και στην Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο η γνώμη του Δήμου για το θέμα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πλέον διαβούλευσης γύρω από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το θέμα, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερη προσοχή μια που το σημείο για τη νέα λατομική δραστηριότητα, που ορίζεται στην περιοχή Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας και σε έκταση 243 στρεμμάτων περίπου, βρίσκεται μέσα στα όρια του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, ενώ ταυτόχρονα είναι χαρακτηρισμένο και ως Λατομική Ζώνη. Στο ίδιο σημείο λειτουργούσε παλιά Λατομείο και σήμερα ζητείται η αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τα πετρώματα εκεί και στη γύρω περιοχή:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέμα: ΝΕΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας ότι μετά από δεκαπέντε περίπου χρόνια από το κλείσιμο των ΜΑΡΜΑΡΩΝ  ΔΙΟΜHΔΗΣ στην περιοχή μας, επιχειρείται και πάλι δυστυχώς η λειτουργία νέων λατομικών επιχειρήσεων και μάλιστα σε περιοχή Προστασίας του Πεντελικού Όρους, η οποία σημειωτέον έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών και η οποία ευρίσκεται στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου.

Ήδη προωθούνται από τους ενδιαφερομένους τα σχετικά σχέδια για την λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων, τόσο από την Περιφέρεια Αττικής, όσο και από τον Δήμο Διονύσου.

Η λειτουργία νέων λατομικών επιχειρήσεων επιπλέον της ήδη λειτουργούσας τα τελευταία περίπου εκατό χρόνια ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΕ, θα επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής μας και θα υποβαθμίσει υπέρμετρα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, οι οποίοι επέλεξαν ως τόπο κατοικίας τους τον Διόνυσο πληρώνοντας ακριβό τίμημα, τόσο για την αξία της γης, όσο και για την σχετικά μακρινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και τον τόπο εργασίας τους, προκειμένου να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, αλλά και την ησυχία που αυτό συνεπάγεται, λόγω του βασικού χαρακτηριστικού της ως τόπου ΜΟΝΟ κατοικίας.

Ως εκ τούτου η προσπάθεια δημιουργίας νέων λατομικών επιχειρήσεων αποτελεί  CASUS  BELLI  για τους κατοίκους, όχι μόνο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, αλλά και ολοκλήρου του Δήμου Διονύσου ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αφού όλοι συμμερίζονται και αναγνωρίζουν το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται να συντελεστεί.

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου θεματοφύλακας της προστασίας του περιβάλλοντος τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, όπως έπραξε πάντοτε, θα αντιδράσει έντονα και πάλι με όλα τα νόμιμα μέσα, πολιτικά, νομικά και άλλα, κινητοποιώντας άμεσα τα μέλη και τους φίλους του, προκειμένου να εμποδίσει την υλοποίηση των παράνομων αυτών σχεδίων υποβάθμισης της περιοχής μας από οπουδήποτε και εάν αυτά  προέρχονται.

Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στην εναντίωση και του Δήμου Διονύσου στο ανοσιούργημα  που επιχειρείται σε βάρος της περιοχής μας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σχετική έγκριση που θα του ζητηθεί , προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τους ελαχίστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής. 

Ο Σύλλογός μας με νεότερες ανακοινώσεις – ενημερώσεις του θα γνωστοποιήσει στους συνδημότες μας την μορφή των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν στο επόμενο διάστημα για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα για την περιοχή μας. 

Διόνυσος  11.05.2021

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Ο  Πρόεδρος                Η  Γραμματέας

Κ. Μπομπής                 Μ. Σοφού