logo


Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, με την οποία ορίζονται οι οκτώ νέοι Αντιδήμαρχοι (σ.σ. ο ανώτατος προβλεπόμενος αριθμός για Δήμο με πληθυσμό 40.000 κατοίκων. Δυο εξ αυτών είναι άμισθοι, και οι υπόλοιποι έμμισθοι), με θητεία μέχρι τη λήξη της δημοτικής περιόδου, το 2023. Από αυτούς τους οκτώ οι Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης διατηρούν την εμπιστοσύνη του Δημάρχου και το αξίωμά τους και μάλιστα αναβαθμισμένο, ο πρώτος στην Αντιδημαρχία Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών, διατηρώντας και τη θέση του Προέδρου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και ο δεύτερος αναλαμβάνοντας μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, και τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό αλλά και την Ενεργειακή Αναβάθμιση, παραμένοντας τακτικό μέλος και στις 2 Επιτροπές του Δήμου.

Από κει και πέρα, σημαντικές είναι οι ανακατατάξεις, με πιο σημαντική, όπως είχε προαναγγείλει η Οδός Διονύσου, την είσοδο- έκπληξη του Δ. Ράικου στην Εκτελεστική Επιτροπή, με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων και Διοικητικών Υπηρεσιών. Ο κ. Ράικος, στέλεχος της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες”, έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για δυο χρόνια επί Διοίκησης Ζαμάνη και επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, μείζονος πλέον μειοψηφίας, το 2019, από την οποία αποστασιοποιήθηκε σχετικά νωρίς, μέχρι που ανεξαρτητοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2020. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτή ήταν δεύτερη ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου από το Κρυονέρι, μια που το καλοκαίρι του 2015 είχε διαφωνήσει εντονότατα με την απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής να καταργήσει το ΘΕΣΠΙ, του οποίου ήταν Αντιπρόεδρος, και είχε και πάλι ανεξαρτητοποιηθεί για 7 μήνες, μέχρι που επανέκαμψε για να ορισθεί λίγο αργότερα, στις αρχές του 2017, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο κ. Ράικος, μαζί με την Αντιδημαρχία, θα αποτελεί πλέον και τακτικό μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Νέο πρόσωπο στην Εκτελεστική Επιτροπή, με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Αθλητισμού Νεολαίας και Τοπικής Επιχειρηματικότητας, είναι ο Π. Λουκάτος, που προέρχεται από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”. Ο κ. Λουκάτος, εκλεγόμενος στην Άνοιξη, αναλαμβάνει το 1/4 της υπεραντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, που «έτρεχε» ο Ν. Καρυστινός, στο οποίο προστίθεται το κομμάτι της Νεολαίας. Ο αθλητισμός, πάντως, είναι ένας τομέας, που έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους σε όλους τους προκατόχους τού νέου Αντιδημάρχου, o οποίος καλείται να τακτοποιήσει- μεταξύ άλλων- το φλέγον θέμα των επιχορηγήσεων προς τα Σωματεία και πιθανόν των κινήτρων για τη συγχώνευση κάποιων από αυτά. Σημαντικό εξάλλου κρίνεται και το κομμάτι ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με το οποίο είχε και προεκλογικά ασχοληθεί ο νέος Αντιδήμαρχος, ενώ στα καθήκοντά του προβλέπονται και μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών στο κομμάτι της νεολαίας.

Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας αναλαμβάνει ο Σπ. Αρνής από τον Άγ. Στέφανο. Νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της “Δύναμης Ευθύνης”, ο κ. Αρνής, μέλος σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΣΤΙΑΣ, δεν είχε ξαναβρεθεί το προηγούμενο διάστημα σε θέση ευθύνης. Οι τρεις τομείς που αναλαμβάνει κρίνονται σημαντικοί: Η Παιδεία στην πόλη παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα στη σχολική στέγη, ειδικά στον Άγ. Στέφανο και στα τρία επίπεδα εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια), ενώ αρκετές είναι μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του ψηφιακού Δήμου, τις οποίες ο νέος Αντιδήμαρχος αναμένεται να ενισχύσει

Ο Μ. Τσιλιγκίρης από την Άνοιξη μεταπηδά από εντεταλμένος σε Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Πολίτη και Επιχειρησιακής Λειτουργίας. Στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Άνοιξης για δυο χρόνια, εν συνεχεία διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας επί Διοίκησης Ζαμάνη, επανεξελέγη το 2019 με τη Δύναμη Ευθύνης, ενώ σήμερα είναι μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΤΙΑΣ και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη θέση του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας διαδέχεται τον Χ. Τσεβά, επικεφαλής της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”.

Νέο πρόσωπο και ο Δ. Χιώτης από το Κρυνέρι, που αναλαμβάνει την Αντιδημαρχία Διαχείρισης Πρασίνου, η οποία διαχωρίζεται, μάλλον ανεξήγητα, από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας. Ο κ. Χιώτης έχει εκλεγεί κατ’επανάληψη κοινοτικός σύμβουλος Κρυονερίου, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, επανεξελέγη με τη νυν Διοίκηση και σήμερα είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου στο Σύνδεσμο Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ), του οποίου είναι και Αντιπρόεδρος. Αγρότης στο επάγγελμα, ο νέος Αντιδήμαρχος είδε το όνομά του να εμπλέκεται σε δημόσια καταγγελία του Κλιμακίου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, που πέρυσι τέτοια εποχή τον κατηγόρησε πως διόρισε δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι ουδέποτε προσήλθαν στο πόστο τους.

Τα νέα πρόσωπα συμπληρώνονται με τον Μ. Κόκκαλη, που αναλαμβάνει τους τομείς του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Πολιτικής Προστασίας με το μεγαλύτερο μακράν χαρτοφυλάκιο καθηκόντων. Ο κ. Κόκκαλης έχει διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης επί Διοίκησης Ζαμάνη, ανεξαρτητοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 και την ίδια χρονιά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της Δύναμης Ευθύνης. Ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος αναλαμβάνει με τη σειρά του δυο καυτές- και κυριολεκτικά- πατάτες, αυτήν της Καθαριότητας και αυτήν της Πολιτικής Προστασίας. Για τη δεύτερη κάθε σχόλιο είναι περιττό: Βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο, η καύσιμη ύλη έχει μειωθεί στην πόλη μας σε μεγάλο βαθμό (σ.σ. αλλά, και επειδή οι απειλητικές φωτιές στην πόλη μας από αλλού έρχονται πάντα, μια βόλτα στο γειτονικό Δήμο Κηφισιάς μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει με τα αμάζευτα ακόμη βουνά κλαδιών και δέντρων), το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσω μάλλον να έχει επικοινωνηθεί επαρκώς στους κατοίκους, οι αποψιλώσεις των Κοινόχρηστων Χώρων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ελέγχεται η αρτιότητα και η ετοιμότητα του δημοτικού εξοπλισμού- ο κ. Κόκκαλης θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του για τους επόμενους 4 τουλάχιστον κρίσιμους μήνες. Ο τομέας της τακτικής καθαριότητας, από την άλλη πλευρά, έχει διαχρονικά παρουσιάσει πολλά σκαμπανεβάσματα- ισάριθμα με τους κατά καιρούς Αντιδημάρχους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με κύρια προβλήματα τον γερασμένο στόλο οχημάτων και την έλλειψη προσωπικού, είναι αλήθεια πως όλοι οι πρώην Αντιδήμαρχοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να κρατηθεί η πόλη καθαρή. Σ’ αυτή την προσπάθεια βρήκαν, δυστυχώς, πολλές φορές προσκόμματα από κατοίκους σε όλο το εύρος της πόλης, που μετατρέπουν συστηματικά κενούς χώρους σε χωματερές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν η καθιέρωση του 2020 ως έτους ανακύκλωσης, σχέδιο που ανατράπηκε λόγω της πανδημίας και ίσως επανενεργοποιηθεί από το νέο Αντιδήμαρχο.

Τον τομέα των Οικονομικών, τέλος όπως και αυτόν του Πολιτισμού, διατηρεί ο Δήμαρχος, με εντεταλμένο για τα οικονομικά, και με δικαίωμα υπογραφής, τον μέχρι χτες Αντιδήμαρχο (και) Οικονομικών Γ. Τσουδερό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, τα πολιτιστικά θέματα δεν θ’ αργήσουν να ανατεθούν σε εντεταλμένο σύμβουλο, θέση που αρνήθηκε ο τέως Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Από τους 8 Αντιδημάρχους, έμμισθοι είναι οι έξι από αυτούς ενώ οι Γ. Φωτάκης και Π. Λουκάτος θα υπηρετούν το Δήμο Διονύσου ως άμισθοι.

Ανακοινώνοντας τέλος την ανάρτηση της παραπάνω απόφασής του στη Διαύγεια ο Δήμαρχος, στη διάρκεια της σημερινής (11/5) συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, υπογράμμισε πως το νέο σχήμα είναι πλήρως αναβαθμισμένο, στο πλαίσιο ενεργοποίησης και άλλων στελεχών  ευχαρίστησε τους Αντιδημάρχους που αποχωρούν για το έργο που επιτέλεσαν τα δυο προηγούμενα χρόνια, υπό αντίξοες μάλιστα συνθήκες, και ευχήθηκε καλή επιτυχία σ’αυτούς που έρχονται, με εντατικοποίηση των προσπαθειών για μετρήσιμο έργο στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση της δημοτικής περιόδου.