logo


Από το μακρινό 2014, χρονιά που είχε γίνει η μετάβαση από τη Διοίκηση Καλαφατέλη στη Διοίκηση Ζαμάνη, έρχονται τα δυο θέματα για τα οποία θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα Μ. Τρίτη 27 Απριλίου στις 8 το βράδυ. Τα δυο αυτά, οικονομικής φύσεως, θέματα, επτά χρόνια αργότερα εξακολουθούν να αποτελούν εκκρεμότητα, ενώ το οικονομικό έτος συγκαταλέγεται σ’αυτά για τα οποία η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ήδη πραγματοποιεί έλεγχο (2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019). Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για:

Θέμα 1: Κλείσιμο της διαχείρισης της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου Οικονομικού Έτους 2014

Θέμα 2: Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου Οικονομικού Έτους 2014

Και για τα δυο αυτά θέματα η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Τ. Κώνστα εισηγείται να εγκριθούν με επιφύλαξη και επικαλείται τρεις λόγους: Η παρούσα διοίκηση ουδέποτε παρέλαβε από την προηγούμενη, ο λογιστής που είχε συντάξει συνοπτικό απολογισμό για το 2014, τον συνόδευε με υπόμνημα με σωρεία παρατηρήσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δικαστική υπόθεση για τη διαχείριση στη Σχολική Επιτροπή μετά από μηνυτήριες αναφορές επί Διοίκησης Ζαμάνη.

Διευκρινίζεται εδώ πως, για τη σύνταξη του απολογισμού έτους 2014 υπήρξε το 2017 σύμβαση με λογιστή, που υποχρεωνόταν να τον παραδώσει σε 36 ημέρες. Ο συνοπτικός απολογισμός παραδόθηκε, με συνοδευτικό υπόμνημα, που υπογράφεται από το λογιστή, όχι όμως και από τον τότε Πρόεδρο Α. Δελαγραμμάτικα, συνεπώς δεν θεωρείται νομίμως εγκεκριμένος.

Γιατί όμως, 7 χρόνια μετά το 2014, η διαχείριση του Νομικού Προσώπου δεν έχει κλείσει και ο απολογισμός του δεν έχει εγκριθεί;

Η απάντηση βρίσκεται στα πολυσέλιδα συνημμένα που έχει αποστείλει μαζί με την πρόσκληση η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Μεταξύ αυτών παρατίθεται πυκνή αλληλογραφία- από 19 σελίδες!- ανάμεσα στον Επίτροπο και στους διαδοχικούς Προέδρους της Επιτροπής από το 2015 μέχρι το 2019: Ο Επίτροπος τούς ζητεί τον οικονομικό απολογισμό παρελθόντων ετών- μεταξύ αυτών και το 2014- και οι Πρόεδροι απαντούν είτε ζητώντας παράταση, 4μηνη, εικοσαήμερη και πάει λέγοντας είτε, σε μια τουλάχιστον περίπτωση, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Επίτροπος έχει ήδη στη διάθεσή του τα οικονομικά στοιχεία του ’14! Γνώριζαν εντούτοις από πολύ νωρίς, από το 2015 κιόλας, πως παράταση στην υποβολή απολογισμών δεν δίδεται: Σε έγγραφό της, με ημερομηνία 28/7/2015, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Σχολικής Επιτροπής, υπογραμμίζει ξεκάθαρα πως “βάσει της πλειοψηφούσας άποψης σε συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί δέσμια αρμοδιότητά σας η έγκριση απολογισμών και ισολογισμών παρελθόντων ετών”, χωρίς αυτή η έγκριση να συνιστά “σε καμία περίπτωση” νομιμοποίηση τυχόν κακής διαχείρισης που έλαβε χώρα σε προηγούμενα έτη, μια που “η ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις παρελθόντων ετών βαρύνει τους τότε υπολόγους και όχι τη σημερινή δημοτική αρχή”.

Και όλα τα παραπάνω από το 2015 και εντεύθεν, σε ένα δημοτικό περιβάλλον που καθοριζόταν από μηνυτήριες αναφορές και αγωγές κατά δεκάδων συμπολιτών, ανάμεσά τους και μέλη και των δυο Σχολικών Επιτροπών, που κατηγορούνταν είτε πως διέπραξαν είτε πως δεν απέτρεψαν κακοδιαχείριση στα χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία της πόλης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η νυν Πρόεδρος έχει ζητήσει και λάβει γνωμοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την ευθύνη μεταγενέστερων διοικήσεων Νομικών Προσώπων, όταν καλούνται να κλείσουν χρήσεις παρελθόντων ετών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωμοδότηση αυτή, “η σύνταξη, έγκριση και υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο απολογισμών των επίμαχων διαχειρίσεων να συντελεστούν από την παρούσα διοίκηση της Σχολικής Επιτροπής, η οποία μπορεί να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικά με ευθύνες, ελλείμματα και λοιπά ζητήματα διαχείρισης, για τα οποία όμως ευθύνονται οι υπόλογοι κατά το χρόνο που αυτά δημιουργήθηκαν”. Και καταλήγει: “Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα ελέγχου των απολογισμών των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ και οι δικαστικοί του σχηματισμοί δύνανται κατά την άσκηση της δικαιοδοτικής τους αρμοδιότητας να αποφαίνονται περί ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν…. επιβάλλοντας τις νομοθετικά προβλεπόμενες κυρώσεις ή/και ακόμα διατάσσοντας τη σύνταξη των επίμαχων λογαριασμών από υπάλληλό του”.