logo


Οι τρεις φωτιές που ξέσπασαν προχτές στο Δήμο Διονύσου, σε δασικές εκτάσεις στην Άνοιξη και στο Κρυονέρι, αποτελούν μια πρόγευση μόνο για το τι πρέπει να περιμένουμε το “καυτό” καλοκαίρι που είναι μπροστά μας. Η “Μήδεια” και οι καταστροφές που άφησε πίσω της μας προϊδέασε αρκετά: Η καύσιμη ύλη που εντατικά συσσωρεύθηκε και το ίδιο εντατικά καταβάλλεται προσπάθεια να απομακρυνθεί, έχει κιόλας αρχίσει να ξεραίνεται. Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, που μέχρι τη “Μήδεια” είχε ανατεθεί σε δυο δημοτικούς συμβούλους, σήμερα ανήκει στον (ένα) Δήμαρχο, χωρίς κανένα μέχρι στιγμής σημάδι- ή ανακοίνωση- πως σκοπεύει να την αναθέσει σε άλλο συνάδελφο- συνεργάτη του. Λιγότερο από δυο εβδομάδες μένουν μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου και Συντονιστικό Κέντρο, όπως έχουν εύλογα ζητήσει οι παρατάξεις της μειοψηφίας και έχει αποδεχθεί και η Δημοτική Αρχή, δεν έχει στηθεί, με αποτέλεσμα ερωτηματικά για το ποιος θα είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και το συντονισμό των όποιων ενεργειών, αλλά και την αντιμετώπιση μια απευκταίας εξέλιξης. Τέλος, οι επιστολές υπενθύμισης προς τους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους στο πλαίσιο της πυροπροστασίας, δεν φαίνεται να έχουν σταλεί ακόμη, καθυστερώντας μια διαδικασία που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του αστικού ιστού- μέχρι και 10.000 αδόμητα οικόπεδα εκτιμάται ότι βρίσκονται στα όρια του Δήμου Διονύσου!

Τις παραπάνω επισημάνσεις και εύλογες ανησυχίες έθεσε η Οδός Διονύσου υπόψη της Οικονομικής Επιτροπής, στη σημερινή (20/4) συνεδρίασή της, από την οποία εντούτοις είχε αποχωρήσει εσπευσμένα ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, οπότε οι απαντήσεις δόθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις του τελευταίου, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξουν πολλές ανακοινώσεις σχετικές με τα παραπάνω:

Ήδη έχει σταλεί επιστολή προς όλες τις ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ) να καθαρίσουν τους χώρους αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Έχει δοθεί εντολή για έλεγχο της λειτουργίας όλων των πυροσβεστικών κρουνών, των αντλιοστασίων, των δεξαμενών και των μηχανημάτων.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να ακολουθούν και για το θέμα αυτό μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Την ίδια στιγμή:

Με ούτε λίγο ούτε πολύ 28 (!) προτάσεις για την αντιπυρική προστασία συνεδριάζει την Παρασκευή 23 Απριλίου το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Διονύσου. Προϊόν ευρείας συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς συμβούλους Δ. Ιατρού, Λ. Γεωργοκίτσο, Κ. Μπομπή και το Κλιμάκιο Εθελοντών, οι προτάσεις περιλαμβάνουν από καθαρισμούς οικοπέδων και δάσους μέχρι την προμήθεια μόνιμων γεννητριών για όλα τα αντλιοστάσια, από το στήσιμο τοπικού Συντονιστικού Κέντρου μέχρι τη στελέχωση του πυροφυλάκιου σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα, από την ευρεία ενημέρωση των κατοίκων με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τις εξόδους διαφυγής μέχρι την προμήθεια εξελιγμένου συστήματος πυρασφάλειας και τη χρήση drones.