logo


Διόνυσος, 20 Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια δέσμη οικονομικών μέτρων και προτάσεων έχει αξία όταν, στον κατάλληλο χρόνο, ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες παραγωγικών τάξεων ή/και κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας που παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, έγινε ευρύτατα αποδεκτός και… ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία στην εκδήλωση των προέδρων της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (που μόνο κομματικοί φίλοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν!), οι οποίοι τόνισαν την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ως προς την ρευστότητα, την συσσώρευση υποχρεώσεων και τον αποκλεισμό τους από το τραπεζικό σύστημα. Με δυο λόγια, οι εκπρόσωποι των φορέων αποδόμησαν δημοσίως το διαφημιζόμενο από τα ΜΜΕ “επιτυχές οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης” και ειδικότερα το νέο Πτωχευτικό Κώδικα (που ψευδεπίγραφα αναφέρεται ως “δεύτερη ευκαιρία”) και συμπορεύτηκαν με πολλές από τις προτάσεις του Σύριζα-Προοδευρτική Συμμαχία.

Το σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο υποστηρίχθηκε και από τους παριστάμενους στην εκδήλωση πανεπιστημιακούς καθηγητές, αποσκοπεί όχι μόνο στην ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας αλλά ταυτόχρονα, αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή, χτυπά την ανεργία, στηρίζει τους εργαζόμενους, αξιοποιεί πλήρως τους ευρωπαϊκούς πόρους και λειτουργεί αναπτυξιακά για το σύνολο της οικονομίας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ένα αναλυτικό και πλήρως κοστολογημένο πλαίσιο τριών πυλώνων: α) ως προς το Δημόσιο και τις οφειλές, β) ως προς την Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γ) ως προς την Διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Οι νεοφιλελεύθερες αλλά και αντιφατικές πολιτικές της κυβέρνησης, η προσπάθειά της να στηρίξει συγκεκριμένα συμφέροντα και η πλήρης αναλγησία της ως προς τους εργαζόμενους, οδηγούν όλο και περισσότερο σε διάλυση των κοινωνικών δομών, σε παράκαμψη των δημοκρατικών θεσμών και σε οικονομική καταστροφή των πολλών. Ακόμα και το σοκ που δημιούργησε η πανδημία δεν κατανεμήθηκε ισομερώς ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία.

Για μια ακόμη φορά, ο Σύριζα-Προοδευρτική Συμμαχία αποδεικνύει ότι είναι ο μόνος αξιόπιστος πολιτικός φορέας που μπορεί “να βγάλει τη χώρα από τα δύσκολα” και να στηρίξει το άτομο, την κοινωνία, την οικονομία, τη δημοκρατία. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι το αντιλαμβάνονται και όλο και περισσότεροι πολίτες τον εμπιστεύονται.

Η Συντονιστική Επιτροπή

ΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ