logo


Με δυο και μόνο θέματα θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ.

Σημαντικότερο κρίνεται αυτό της έγκρισης της αμοιβής, συνολικού ποσού 4.500 ευρώ περίπου, για τη δικηγόρο Αγγ. Καλογιάννη, που παραστάθηκε εκ μέρους της Επιτροπής στην υπόθεση Μήλα- τόσο στον πρώτο βαθμό, όσο και στην εφετειακή διαδικασία, με τις αναβολές τους. Η κ. Καλογιάννη αντικατέστησε τη μέχρι τότε δικηγόρο, ορισμένη από τη Διοίκηση Ζαμάνη, μια που ο νομικός σύμβουλος του Δήμου είχε αρνηθεί να αναλάβει την υπόθεση λόγω φόρτου εργασίας. Με απόφασή της το περασμένο καλοκαίρι η Σχολική Επιτροπή είχε παραπέμψει την ανάληψη της αμοιβής της νέας δικηγόρου στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μια που- όπως ήταν γνωστό, μέχρι τότε τουλάχιστον- η σχετική δαπάνη δεν ήταν επιλέξιμη, δηλαδή δεν γινόταν δεκτή από τον Επίτροπο. Πράγματι η Οικονομική Επιτροπή στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της τον Ιούλιο του 2020 είχε κατά πλειοψηφία κάνει δεκτό το αίτημα της Σχολικής Επιτροπής, που εν συνεχεία προχώρησε κανονικά στη συνεργασία της με την κ. Καλογιάννη.

Πρόβλημα εντούτοις προέκυψε όταν ήρθε η ώρα να διεκδικήσει την αμοιβή της η κ. Καλογιάννη: Με έγγραφό του, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χ. Μυλωνάς βεβαιώνει πως οι λειτουργικές δαπάνες της δικηγορικής αμοιβής δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου, επειδή “η Σχολική Επιτροπή ως ανεξάρτητη νομική υπόσταση διαθέτει δική της ταμειακή διαχείριση”, συνεπώς θα πρέπει να τη βαρύνει το σύνολο της εν λόγω δαπάνης!

Αξίζει εδώ να σημειωθούν τα ακόλουθα:

Οι συγκεκριμένες δαπάνες, για δικηγορικές αμοιβές, των Σχολικών Επιτροπών κινούνται σε “θολό τοπίο” όσον αφορά στην επιλεξιμότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ξεκαθάρισμα του τοπίου Επίτροπος, σαφή απάντηση δεν έχει δώσει, παρά τα σχετικά ερωτήματα που του έχουν υποβληθεί κατά καιρούς και από τις δυο Επιτροπές- Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πρακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν ήταν να αναλαμβάνουν τα ίδια τα Νομικά Πρόσωπα- με γνωστές τις δικαστικές διαμάχες στις οποίες είχαν εμπλακεί την προηγούμενη πενταετία. Πρόκειται για αρκετές χιλιάδες ευρώ αθροιστικά και διαχρονικά- που φαντάζουν ακόμη περισσότερες μια που οι Σχολικές Επιτροπές αντιμετωπίζουν εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο οικονομική στενότητα, έχοντας στερηθεί την οικονομική επιχορήγηση του Δήμου, μετά από απόφαση του Επιτρόπου.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός πως για το θέμα της επιλεξιμότητας ή όχι της συγκεκριμένης δαπάνης δεν περιλαμβάνεται εν προκειμένω η γνωμοδότηση και του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, που καλύπτει και τα Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών και της ΕΣΤΙΑΣ, μια που όπως προαναφέρθηκε το τοπίο με τη νομοθεσία που διέπει την επιλεξιμότητα των εν λόγω δαπανών, είναι θολό.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη για τη σημερινή συνεδρίαση:

Θέμα 1: Ολοκλήρωση της υπ’ αρ. 152/2019 Απόφασης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής περί ορισμού Οικονομικού Διαχειριστή για την πληρωμή Προμηθευτών στο Σύστημα Σχολικών Βιβλιοθηκών και εξουσιοδότηση αυτού για έκδοση Ψηφιακής Υπογραφής προκειμένου να ενεργήσει σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Φ76.3/21583/14.9.2018 από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής για τη Δράση εξοπλισμού των Δημοτικών Σχολείων ενταγμένων στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, για το συγκεκριμένο μόνο πρόγραμμα.

Θέμα 2: Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης ποσού για την αμοιβή της κ. Αγγελικής Καλογιάννη πληρεξούσιας δικηγόρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, στην υπόθεση της κ. Μήλα Λαμπρινής.