logo


Δυο εξαιρετικές διαδικτυακές συζητήσεις πραγματοποίησε σε διάστημα μιας εβδομάδας η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Διονύσου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στην πρώτη, την Πέμπτη 8 Απριλίου, καλεσμένοι ήταν ο  Γ. Καραμπελιάς, συγγραφέας, ο Δ. Σταθακόπουλος, νομικός, Δρ στο Πάντειο, ο Η. Οικονόμου, πρώην κοσμήτορας στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο π. Χρυσοβαλάντης από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγ. Στεφάνου.

Κεντρικό θέμα των εισηγήσεων και των τεσσάρων ομιλητών η σχέση της Χριστιανικής πίστης με την ελληνική Επανάσταση.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 15 Απριλίου, την ώρα μάλιστα που σημειωνόταν το θερμό λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, με ομιλητές τους Στ. Καβαλλιεράκη, ιστορικό, και Θ. Βερέμη, ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και θέμα την κινητικότητα που οδήγησε στην Επανάσταση, μέχρι τη θητεία του Καποδίστρια.

Άψογη στο ρόλο της συντονίστριας και στις δυο εκδηλώσεις η φιλόλογος Λ. Θεοδώρου. Η ίδια είχε ξεκινήσει κύκλο θεματικών διαλέξεων πριν από την πανδημία, με καλεσμένους τους Δ. Σιμόπουλο και Ξ. Μουσά  για θέματα αστροφυσικής και Άγγ. Συρίγο για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Οι δια ζώσης διαλέξεις διακόπηκαν με την επέλαση του κορονοϊού και συνεχίζονται πλέον διαδικτυακά, και με την αφορμή των 200 χρόνων από το 1821. Δυο μάλιστα από τους ομιλητές των πρόσφατων εκδηλώσεων- οι Γ. Καραμπελιάς και Στ. Καβαλλιεράκης- ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν δια ζώσης διαλέξεις, που βέβαια ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.    

Η περιέργεια ήταν εκείνη που με έσπρωξε να παρακολουθήσω την πρώτη από τις εκδηλώσεις: Ο Γ. Καραμπελιάς αποτελούσε μυθική φιγούρα στους πανεπιστημιακούς χώρους στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Έχοντας γνωρίσει από κοντά το Μάη του ’68 και ανήκοντας στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ο λόγος του ασκούσε γοητεία, αν και όχι την ανάλογη απήχηση. Η πορεία του είναι πλούσια σε πολιτική δράση, έχοντας περάσει από πολλούς πολιτικούς- και αυτοδιοικητικούς- χώρους, ενώ έχει τιμηθεί και από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη του πάνω στη ζωή, το έργο και τη δράση του Ρήγα Φερραίου.

Τι συνέδεε όμως τον Καραμπελιά με ένα δικηγόρο, ένα καθηγητή και έναν ιερέα, ώστε να μιλήσουν για τη χριστιανική πίστη και τη σχέση της με την Επανάσταση;

Τρεις ώρες αργότερα- τόσο διήρκεσε η πρώτη εκείνη διαδικτυακή εκδήλωση- το σίγουρο ήταν πως όσοι την παρακολουθήσαμε, μάθαμε. Οι πληροφορίες, τα γεγονότα, οι συσχετισμοί που ο κάθε ομιλητής συνεισέφερε από την πλευρά του, μόνο ως μάθηση μπορεί  να περιγραφεί- και μάλιστα μάθηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το τέλος.

Ανάλογη ήταν και χθεσινή, πολύ πιο σύντομη αυτή τη φορά, συζήτηση, που φώτισε μια άλλη πλευρά- αυτή της πολλαπλής κοινωνικής διαστρωμάτωσης στην προεπαναστατική Ελλάδα που οδήγησε το έθνος στο 1821.

Και οι δυο συζητήσεις έχουν καταγραφεί και αναμεταδίδονται στο κανάλι του Δήμου Διονύσου στο YouTube. Και αποτελούν στα μάτια μου ολότητα: Ένας προς έναν οι ομιλητές, με αψεγάδιαστη χρήση της ελληνικής γλώσσας, προσέθεσαν γνώση σ’ αυτό που καθόρισε την ιστορία μιας μικρής χώρας μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν ήταν εκείνη την εποχή πολύ φιλικά διακείμενο στους εθνικούς ξεσηκωμούς.