logo


Η πρόσφατη αθώωση της Λ. Μήλα στην πολύκροτη υπόθεση με τα φερόμενα ελλείμματα στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη χθεσινή (13/4) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα, με τοποθέτησή του στην έναρξη της συνεδρίασης σχολίασε την αθωωτική απόφαση ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, προκαλώντας- κι αυτό αναμενόμενο- την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δημάρχου, Δ. Ζαμάνη, επί των ημερών της Διοίκησης του οποίου ξεκίνησε η υπόθεση.

“Αν και δεν συνηθίζω να απασχολώ την Οικονομική Επιτροπή με θέματα άλλα από την Ημερήσια Διάταξη, θα ήθελα να κάνω σήμερα μια εξαίρεση με μια πολύ σύντομη αλλά οφειλόμενη αναφορά: Την προηγούμενη Παρασκευή 9 Απριλίου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξη παμψηφεί αθώα την πρώην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το χρονικό διάστημα Μάιος 2013-Νοέμβριος 2014 δικηγόρο Λ. Μήλα που είχε κατηγορηθεί και  λοιδορηθεί από εσάς επί 6 ολόκληρα χρόνια. Το Δικαστήριο βεβαίως δικαίωσε την κ. Μήλα, η οποία αθωώθηκε για την κατηγορία της υπεξαίρεσης, που κατέρρευσε οριστικά και αμετάκλητα. Δεν θα αναφερόμουν καθόλου στην υπόθεση της κ. Μήλα, αν δεν είχε στοχοποιηθεί με τέτοιο μένος και προσωπικές επιθέσεις από την παράταξη Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες και εσάς προσωπικά κ. Ζαμάνη. Εκτός από το λαϊκισμό και το όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον σας για το πού πήγαν τάχα μου τα λεφτά των σχολείων μας, στοχοποιήσατε και καταδικάσατε έναν άνθρωπο, πριν ακόμη να εκδοθεί οριστική απόφαση. Εσείς και κάποιοι συνεργάτες σας της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων συνεπείς στην προσφιλή σας τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων, προσπαθήσατε να καταστρέψετε και να ισοπεδώσετε στην κυριολεξία την κ. Μήλα μόνο και μόνο για να χτυπήστε την παράταξή μας. Δυστυχώς για σας και την παράταξή σας, η πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής αθωώθηκε. Πραγματικά δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση σας. Επενδύσατε στην καταδίκη της κ. Μήλα και υποστήκατε συντριπτική ήττα. Θα ήθελα πραγματικά να δω μια αλλαγή στάσης από την παράταξή σας και μια συγγνώμη εν τέλει, αλλά κάτι μου λέει πως δυστυχώς δεν θα την έχει η κ. Μήλα και πως θα συνεχίσετε στην ίδια γραμμή. Εύχομαι να ισχύει αυτό που γράψατε, ότι σέβεστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Κλείνω λέγοντας ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ευθύνης διαφέρει ριζικά από τη δική σας στην αντίστοιχη υπόθεση του πιθανού ελλείμματος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής επί των ημερών σας. Εμείς δεν έχουμε στοχοποιήσει κανέναν αναμένοντας τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτό επιτάσσει η ηθική αλλά και η πολιτική ορθότητα. Θα μας κρίνει όλους ο κόσμος”.

Τα παραπάνω ήταν τα λόγια του Δημάρχου. Οι αναφορές του σε δολοφονίες χαρακτήρων, λοιδορίες κ.λπ. οδήγησαν τον τέως Δήμαρχο να απαντήσει “επί προσωπικού”:

“Για την αποκατάσταση της αλήθειας, πράγματι η κ. Μήλα αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Αθωώθηκε για ένα υπαρκτό έλλειμμα, τουλάχιστον με βάση την αγόρευση του Εισαγγελέα– ο Εισαγγελέας είπε, ναι υπάρχει έλλειμμα, ναι υπάρχει κακοδιαχείριση, δεν τη δικάζουμε για την υπεξαίρεση γιατί δεν βρήκαμε τα λεφτά επάνω της, αλλά την απαλλάσσουμε για την υπεξαίρεση, λόγω αμφιβολιών. Αυτή ήταν η δικαστική απόφαση. Κι όπως είπαμε και στην ανακοίνωσή μας, βεβαίως και σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση. Αλλά από κει και μετά, αυτό που έχει σημασία για τον κόσμο είναι τα χρήματα αυτά να γυρίσουν πίσω. Σε ό, τι αφορά τη στοχοποίηση, στην οποία αναφερθήκατε, θα σας θυμίσω ότι τουλάχιστον η παράταξη- και δεν είμαστε υπόλογοι για το τι κάνει κάθε μέλος της- επισήμως δεν έχει λοιδορήσει κανέναν. Δεν κατηγόρησε κιόλας κανέναν, και μπορείτε να ψάξετε τα επίσημα κείμενά μας. Ακόμη και οι μηνύσεις ήταν κατά παντός υπευθύνου. Ο Εισαγγελέας κατηγόρησε την κ. Μήλα, ο Εισαγγελέας της απήγγειλε κατηγορίες και θυμάστε πως είχαμε δεχθεί σφοδρή κριτική γιατί κάνοντας μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, είχαμε βάλει μέσα στο κάδρο ακόμη και δικά μας πρόσωπα- 52 ήταν αρχικά οι απολογούμενοι. Ο Εισαγγελέας έκρινε τους 52 και απήγγειλε κατηγορίες ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία που βρήκε, στην κ. Μήλα. Όχι η παράταξη Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε όπου πιστεύουμε ότι υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις για κατασπατάληση, για ενθυλάκωση, δημοσίου χρήματος. Εδώ έχει αποδειχθεί πια και πρωτόδικα και στην τελεσίδικη απόφαση, ότι έλλειμμα υπάρχει. Κι εμάς, αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική δικαίωση κανενός, γιατί ο Δήμος δεν είναι μαγαζί πολιτικών παρατάξεων. Ο Δήμος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, ένταση. Θεωρώ ότι επειδή σήμερα κάνατε μια δήλωση όχι ως Δήμαρχος, αλλά ως Πρόεδρος της Δύναμης Ευθύνης, όσο διατηρείτε τη θέση του Δημάρχου καλό θα είναι να συμπεριφέρεστε και με τον τρόπο που επιβάλλει η θέση αυτή. Και η θέση αυτή επιβάλλει την προστασία του δημοσίου χρήματος”.

Το μανιφέστο αυτό του κ. Ζαμάνη ακολούθησε έντονη λεκτική αψιμαχία ανάμεσα στους δυο αιρετούς- “δεν είχατε το σθένος πέντε χρόνια να κάνετε αγωγές, ψάχνατε με το ζόρι και διακαώς να βρείτε χρήματα να λείπουν από το Δήμο, κάρβουνα ψάχνατε, και δεν τα καταφέρατε” διατεινόταν ο Δήμαρχος, “θεσμικά λειτούργησα, και με βάση γνωμοδοτήσεις της Υπηρεσίας, γιατί ήταν η δουλειά μου, σε αντίθεση μ’ εσάς, που θα μπορούσατε να αναζητήσετε τα χρήματα με αγωγές, όχι μόνο κατά των πολιτικών σας αντιπάλων, αλλά και κατά του εαυτού σας” απαντούσε ο προκάτοχός του.

Στην ανταλλαγή αυτή κατηγοριών και αιτιάσεων, παρενέβη ο επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Κ. Κουριδάκης: “Δυστυχώς βλέπω ότι η Οικονομική Επιτροπή, ένα θεσμικό όργανο, γίνεται αρένα προσωπικών και παραταξιακών αντιπαραθέσεων. Προσωπικά δεν έχω αναμειχθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση ή προσπάθεια σπίλωσης προσώπων και δεν θα ήθελα ποτέ κανένα πρόσωπο να φτάσει στα σημεία αυτά που έφτασε η κ. Μήλα, την οποία και προφανώς σέβομαι. Και θα σέβομαι κάθε άνθρωπο που θέλει να προσφέρει στα κοινά, από οποιονδήποτε ρόλο. Αλλά δεν πιστεύω ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα πρέπει να εξελίσσεται στα Δικαστήρια- κι αυτό είναι για όλους και για όλους μας”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κουριδάκης.