logo


Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για το Δήμο Διονύσου κατά ένα μήνα τουλάχιστον, μέχρι τις 17 Μαΐου, φέρνει και πάλι τα φορτηγά της Περιφέρειας στην πόλη μας ώστε να συνεχίσουν να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευθεί μετά από το πέρασμα της “Μήδειας”.

Δυο μήνες μετά από τη χειμωνιάτικη θεομηνία, όγκοι κλαδιών και δένδρων παραμένουν στοιβαγμένοι σε δρόμους και πεζοδρόμια, αν και η εικόνα έχει αισθητά καλυτερεύσει. Ο Δήμαρχος Διονύσου το είχε άλλωστε επανειλημμένα τονίσει: Με τόσες χιλιάδες δέντρα πεσμένα, κομμένα ή τσακισμένα, η αποκομιδή θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 με τρεις μήνες. Το ανησυχητικό βέβαια είναι πως στο διάστημα αυτό ξεκινάει και η αντιπυρική περίοδος, την 1η Μαΐου, οπότε η διαδικασία καθαρισμού της πόλης- που ήδη θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την καθιερωμένη αποψίλωση των Κοινόχρηστων Χώρων- πρέπει να ενταθεί.

Το θέμα, με όλες τις παραμέτρους του, συζητήθηκε μετά από σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, στις χθεσινές (13/4) συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Ειδικά η δεύτερη εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την έγκριση αιτημάτων κοπής δένδρων, που φτάνουν και από τις 7 Κοινότητες- στη χθεσινή της συνεδρίαση μάλιστα, τα αιτήματα αυτά άγγιξαν τα 100(!), από τη Δροσιά τα περισσότερα και κάποια υπόλοιπα από το Διόνυσο, μόνο για δέντρα που έχουν υποστεί ζημιές από τη “Μήδεια”, ενώ οι αυτοψίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Αδόμητα οικόπεδα και περιαστικά δάση, και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί, φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαιτέρως τη Δημοτική Αρχή. Σε έξι με 10.000 ανεβάζουν οι εκτιμήσεις τα αδόμητα σε Διόνυσο, Άνοιξη, Δροσιά,  κ.λπ., των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι, ως γνωστόν, υποχρεωμένοι να τα καθαρίσουν ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη θα υπάρξει ανακοίνωση εκ μέρους του Δήμου που να υπενθυμίζει αυτή την υποχρέωση, ακόμη πιο επιτακτική με τα σημερινά δεδομένα, ενώ οι Κοινότητες θα ξεκινήσουν να στέλνουν τις συνήθεις προειδοποιητικές επιστολές, σε όσους ιδιοκτήτες έχουν ταυτοποιηθεί μέσω Κτηματολογίου. Στην επιστολή αυτή, που ήδη έχει καθυστερήσει, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, θα πρέπει να δοθεί και προθεσμία για τον καθαρισμό των αδόμητων, διαφορετικά δεν θα έχει και νόημα. Υπάρχει επιπλέον και η σκέψη για τηλεοπτικό σποτ, ώστε να δοθεί ευρύτερη δημοσιότητα στο ζήτημα. Παρά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης που θα καταβληθούν, και παρά την ευρύτερη επιβολή προστίμων για ακαθάριστα οικόπεδα που ξεκίνησε πέρυσι, ο αριθμός των ασυνεπών ιδιοκτητών αναμένεται να είναι μεγάλος, παραδέχθηκε τέλος ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως για τον καθαρισμό εκ μέρους του Δήμου εγείρονται και νομικά ζητήματα αλλά και οικονομικά: “Εντούτοις ο στόχος μας δεν είναι εισπρακτικός, αλλά να πιέσουμε και να οδηγήσουμε τους ιδιοκτήτες να εκπληρώσουν οι ίδιοι την υποχρέωσή τους. Αλλιώς προβληματιζόμαστε γιατί δεν είναι εφικτό να τα καθαρίσει ο Δήμος. Με διαδοχικές προσεγγίσεις πιστεύουμε πως θα δημιουργηθεί η συνείδηση πως όποιος έχει οικόπεδο μέσα στην πόλη πρέπει να το καθαρίζει”, συμπλήρωσε ο κ. Φωτάκης.

Ο μεγαλύτερος φόβος, παραδέχτηκε και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, είναι πως αυτά που συσσωρεύονται παντού σήμερα, αύριο θα είναι ξερά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας- στα αδόμητα, στα περιαστικά πράσινα, στα ρέματα. Ειδικά για τα περιαστικά, το Δασαρχείο εμφανίζεται απρόθυμο να αναλάβει δράση και να καθαρίσει τις εκτάσεις, για τις οποίες είναι αρμόδιο, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε πως εκπονείται διαχειριστική μελέτη για τον καθαρισμό των Κοινόχρηστων Χώρων, που στην περίπτωση ειδικά της Κοινότητας Διονύσου ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες στρεμμάτων με αρμόδιο φορέα και εδώ το Δασαρχείο, που θα την εγκρίνει. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισαν πως σχετικές επιστολές για το επείγον του αιτήματος έχουν σταλεί προς κάθε κατεύθυνση- στο Δασαρχείο, στους αρμόδιους Υφυπουργούς, ακόμη και στον Πρωθυπουργό- και δεσμεύθηκαν πως θα τις εντείνουν από χθες ήδη, μια που η ανάγκη προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων προβάλλει επιτακτικότερη από ποτέ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί εδώ πως η ενίσχυση του Δήμου μετά από τη θεομηνία, παρά τις πιέσεις που συνεχώς ασκούνται προς το ΥΠΕΣ, παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή στις αρχικές 390.000 ευρώ, έναντι των 2,5 εκατομμυρίων που έχει ζητήσει συνολικά για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Εντωμεταξύ: Καινούργια καύσιμη ύλη μαζεύεται εκ νέου μπροστά στο γήπεδο του Διονύσου, αυτή τη φορά από ιδιώτη εργολάβο, εν αγνοία της Κοινότητας Διονύσου που ετοιμαζόταν να στρώσει το χώρο, ώστε να τον επαναφέρει στην προτέρα κατάσταση. Το έλλειμμα στην ενημέρωση παραδέχθηκε η Δημοτική Αρχή, αποδίδοντάς το στην επείγουσα ανάγκη για τον καθαρισμό της πόλης, με την επιπλέον πληροφορία πως η Περιφέρεια εντός των ημερών θα φέρει και πάλι κλαδοφάγο, για την μετατροπή της καύσιμης ύλης σε τρίμμα και τη γρήγορη απομάκρυνσή του από το σημείο.