logo


Επιστολή προς την Περιφέρεια, με κοινοποίηση στο Δήμαρχο, τoν αρμόδιο Αντιδήμαρχο και στους επικεφαλής των παρατάξεων (σ. σ. στους οποίους, σημειώνεται, δεν περιλαμβάνεται ο Χ. Τσεβάς από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”) απέστειλε ο Εύπολις, με θέμα τη διευθέτηση στο ρέμα Βρυσάκι στο πλαίσιο του σημαντικού έργου αντιπλημμυρικής προστασίας, που εκτελείται από την Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με πρωτοβουλία της παράταξης της μειοψηφίας, που αντιδρά στην πρόβλεψη της μελέτης της διευθέτησης με συρματοκιβώτια, μέθοδο που θα οδηγήσει στην κοπή δέντρων στην κοίτη και την όχθη του ρέματος σε μήκος 135 περίπου μέτρων και θα διαταράξει το μικροκλίμα της περιοχής, μέσα μάλιστα στον αστικό ιστό του Αγ. Στεφάνου.

Στο θέμα επανήλθε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης σήμερα Τρίτη 13 Απριλίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έχοντας επισκεφθεί το σημείο της διευθέτησης μαζί με τους συναδέλφους του μηχανικούς και Αντιδημάρχους Γ. Φωτάκη και Χ. Παπαβασιλείου την προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζοντας πως προφανώς τάσσεται αναφανδόν υπέρ των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ο κ. Κουριδάκης υπογράμμισε πως η κοπή των δέντρων, που η ίδια η μελέτη λέει πως πρέπει να γίνει με φειδώ, θα πρέπει να αποτραπεί, με το δεδομένο πως σ’ εκείνα τα 135 μέτρα και κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων δεν υπάρχει πλέον και σπίτια δεν είναι χτισμένα πάνω στο ρέμα ή κοντά στην κοίτη του. Πρότεινε, τέλος, στη Διοίκηση του Δήμου να παρακολουθεί στενά το έργο και να πιέσει άμεσα για την επιλογή άλλων μεθόδων διευθέτησης του ρέματος, χωρίς να κινδυνεύσει η βλάστηση, μια που ο εργολάβος προτίθεται να ξεκινήσει την υλοτόμηση μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Είναι θέμα ευαισθησίας, τόνισε ο επικεφαλής του Εύπολι, και προσέθεσε πως λόγω παλαιότητας της μελέτης, διαβούλευση για τους περιβαλλοντικούς όρους δεν έχει πραγματοποιηθεί ενώ και ο μελετητής δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους. “Αλίμονο αν επιτρέψουμε να καταστραφεί παρόχθια βλάστηση μέσα στον οικιστικό ιστό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν άλλες, ενδεδειγμένες και πιο σύγχρονες, λύσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κουριδάκης.

Με το μυαλό στην αναγκαιότητα του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας, για μια περιοχή- σημειώνεται- που έχει πληγεί επανειλημμένα στον υπερθετικό βαθμό από πλημμυρικά φαινόμενα, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης τόνισε από την πλευρά του πως «δεν επιτρέπεται να ενεργήσουμε έτσι που να αναστείλουμε ένα τόσο σημαντικό έργο (σ.σ. το οποίο, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο). Αντιλαμβανόμαστε την πραγματική κατάσταση, με σπίτια που υπάρχουν εκεί για πάνω από 70 χρόνια, και από την άλλη πλευρά έχουμε μια μελέτη που προβλέπει συρματοκιβώτια. Μια καθυστέρηση σήμερα, με αλλαγή μελέτης σε ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο, συνεπάγεται πολύ μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή του». Ενημέρωσε πάντως την Επιτροπή για τη δέσμευση του επιβλέποντα μηχανικού του έργου, να προχωρήσει σε ακριβή χάραξη των έργων στο έδαφος, ώστε να εξεταστεί τι μπορεί να σωθεί, πιθανόν και με μικρές διευθετήσεις της κοίτης, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, η κοπή των όποιων και όσων δέντρων κοπούν θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Παραδέχθηκε τέλος πως η επιστολή του Εύπολι για το Βρυσάκι αποτέλεσε την αφορμή για περαιτέρω ενέργειες και πιέσεις: