logo


Έτοιμος δηλώνει ο Δήμος Διονύσου για την επικείμενη επαναλειτουργία των Λυκείων δια ζώσης μετά από πέντε ολόκληρους μήνες, την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου.

Σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος (και) Παιδείας Ν. Καρυστινός υπογράμμισε πως από το πρωί σήμερα Σάββατο 1 Απριλίου πραγματοποιείται σχολαστική απολύμανση στους χώρους των 6 Λυκείων της πόλης- Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Δροσιάς, Κρυονερίου, Διονύσου και ΕΠΑΛ. Στα σχολεία θα παρευρίσκονται από Δευτέρα οι καθαρίστριες που προβλέπονται για το καθένα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, ώστε να τηρούνται στο ακέραιο οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Καρυστινός προσέθεσε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με όλους τους Διευθυντές, που τον διαβεβαίωσαν πως θα τηρηθεί κατά γράμμα και η προβλεπόμενη απόσταση ανάμεσα στους μαθητές- ένας ανά θρανίο- ακόμη και με τη χρήση μεγαλύτερων αιθουσών. Το συγκεκριμένο σημείο υπήρξε αντικείμενο πρόσφατης επιστολής του τέως Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη, που έχει παιδί σε Λύκειο της περιοχής. Με την εν λόγω επιστολή, η οποία απευθύνεται στο Λυκειάρχη και τον Αντιδήμαρχο και κοινοποιείται στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και στην Ένωση Γονέων, ο κ. Μιχιώτης εφιστά την προσοχή στο πρόβλημα “που παρουσιάστηκε την προηγούμενη  περίοδο διά ζώσης λειτουργίας του Λυκείου, όπου σε κάποια τμήματα, οι μαθητές ήταν τοποθετημένοι ανά 2 σε κάθε θρανίο (!), δηλαδή σε απόσταση μικρότερη του 0,5 μ. μεταξύ τους, κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά σαφή παράβαση των ανωτέρω διατάξεων μιας ενιαίας Διοίκησης.

 Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τις ίδιες συνθήκες για όλους τους μαθητές, ως μη υπάρχουσας – τότε και σήμερα – άλλης λύσης, παρακαλώ όπως προχωρήσετε στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει και πάλι τους ίδιους, όπως και πριν, μαθητές”, καταλήγει η επιστολή.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί προσωπικά τα σχολεία του Δήμου, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως για τους καθηγητές και τους μαθητές των Λυκείων που επιστρέφουν στα θρανία, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για κορονοϊό με self test, δυο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη, πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Ακόμη, η επιστροφή στη δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων πρέπει να συνοδεύεται από:

– την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– τις σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– τη χρήση αντισηπτικών,

– τους σχολαστικούς καθαρισμούς,

– τους τακτικούς αερισμούς των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.