logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

                                                Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα

                                    για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλες και όλους

            Εργαζόμενη και Άνεργη, Αυτοαπασχολούμενη, Νέα μητέρα, Φοιτήτρια, Συνταξιούχε

Η 7η Απρίλη, η Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, βρίσκει εμάς τις γυναίκες του μόχθου και τις οικογένειές μας να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες των εγκληματικών ελλείψεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και βιώνουμε τη βαρβαρότητα:

  • να πεθαίνουν άνθρωποι με φορητό αναπνευστήρα στα ράντζα των νοσοκομείων, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα
  • να έχουν μετατραπεί τα Νοσοκομεία σε «μίας νόσου», ενώ χιλιάδες χειρουργεία αναβάλλονται και ασθενείς με άλλες βαριές ασθένειες δεν μπορούν να νοσηλευθούν
  • να ζούμε με το άγχος πώς θα καλύψουμε τα έξοδα για τις εξετάσεις και τους γιατρούς, καθώς τα Δημόσια Κέντρα Υγείας είναι υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα και πρέπει να τα χρυσοπληρώνουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους
  • να ανακυκλώνεται το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, να γίνονται μπαλάκι γιατροί και νοσηλευτές, μετακινούμενοι  από δομή σε δομή, οι οποίοι με την εντατικοποίηση οδηγούνται στην εξόντωση
  • να έχει σκοντάψει ο εμβολιασμός στα παζάρια, στον εμπορικό πόλεμο και στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους, στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και οι κυβερνήσεις
  • να μετατρέπονται τα ΜΜΜ και οι εργασιακοί χώροι, σε υγειονομικές βόμβες μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων
  • της «αποθέωσης» της ατομικής ευθύνης, που φτάνει σήμερα μέχρι και τη διάγνωση της νόσου να την κάνουμε μόνοι μας με τα self-test και να τη δηλώνουμε εθελοντικά.

Αντί το κράτος να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, να δημιουργήσει και να στελεχώσει νέες ΜΕΘ, να ενισχύσει αποφασιστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Η βαρβαρότητα που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

             Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία. Γι’ αυτό έκοψε επιπλέον 96 εκατ. ευρώ από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη ΠΦΥ στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021.

Τα εκατομμύρια των νεκρών και ασθενών σε όλο τον πλανήτη αποδεικνύουν ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορωνοϊό, μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα Σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της Υγείας.

            Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,

           για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας.
  • Επαναλειτουργία όλων των Δημόσιων Δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου δωρεάν για όλους και όλες.
  • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Eξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

       Στις 7 Απρίλη, την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς και δυναμώνουμε τις φωνές μας πίσω από τα καλυμμένα στόματα. Καλούμε τις γυναίκες να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίου Στεφάνου την Τετάρτη 7 Απρίλη στις 10.00 πμ.