logo


Απέσυρε τα συνεργεία της η Περιφέρεια Αττικής, μετά από εντατική προσπάθεια πολλών εβδομάδων να απομακρύνει τους όγκους ξυλείας, που είχαν συσσωρευθεί στην πόλη, σε κάθε δρόμο της, μετά από το καταστροφικό πέρασμα της “Μήδειας”. Μέσα σε δυο ημέρες, ο χώρος μπροστά στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Διόνυσο άδειασε από τα βουνά τα κλαδιά και χρησιμοποιείται και πάλι από τους επισκέπτες των αθλητικών εγκαταστάσεων για τη στάθμευση των οχημάτων τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Τ. Μπάση, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα ξεκινήσει η εργασία επαναφοράς του χώρου στην προτέρα κατάσταση, μια που πρέπει να απομακρυνθεί η λάσπη που έχει συσσωρευθεί και να στρωθεί το σημείο με τρίμμα ασφάλτου.

Η αποχώρηση της Περιφέρειας αφήνει το Δήμο Διονύσου, που ακόμη τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Απριλίου, με τους δρόμους γεμάτους καύσιμη ύλη. Η κατάσταση μοιάζει να μην μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο- ειδικά στη Δροσιά και στην Άνοιξη, όπου κλαδέματα ξεφυτρώνουν συνέχεια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) έχει φτάσει να συνεδριάζει και δυο φορές την εβδομάδα, μια που σ’ αυτήν φτάνουν κατά δεκάδες τα αιτήματα συμπολιτών από όλες τις Κοινότητες είτε για κλαδέματα είτε για κοπές δέντρων, ακόμη κι αν δεν είναι επικίνδυνα. Υπενθυμίζεται πως η ΕΠΖ βοηθείται στο έργο της από μικτή διαπαραταξιακή επιτροπή αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, που εξετάζει κάθε φορά την επικινδυνότητα του δέντρου, για το οποίο ζητείται η άδεια κοπής.

Το πρόβλημα με τη συσσώρευση καύσιμης ύλης στο Δήμο φαίνεται πως είναι διττό: Από τη μια πλευρά επείγει να καθαριστούν όσα δέντρα και κλαδιά έχουν πέσει στους δρόμους, στα οικόπεδα και στα περιαστικά δάση, και από την άλλη να προστατευθούν όσα άντεξαν. Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που δέντρα μέσα σε οικόπεδα ή ακόμη και σε πεζοδρόμια χάνονται άδοξα μια που οι ιδιοκτήτες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη άδεια μικρής κλίμακας και να πάρουν έτσι το πράσινο φως για την κοπή τους. Πλέον όλο και περισσότεροι μιλούν για επαπειλούμενη τεράστια οικολογική καταστροφή, από όσους συνεχίζουν να κόβουν ή να κατακρεουργούν αλόγιστα και αυθαίρετα ό,τι φυτρώνει. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις περιπτώσεις που επιτρέπεται, και με ποιες προϋποθέσεις, η κοπή αναλόγως αν το δέντρο βρίσκεται σε Κοινόχρηστο Χώρο ή σε οικόπεδο, αναφέροντας μάλιστα την επιβολή προβλεπόμενων κυρώσεων. Στην ίδια ανακοίνωση, παράλληλα, αναφέρεται και πως ο Δήμος έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα αρμόδια Δασαρχεία Πεντέλης και Πάρνηθας, για καθαρισμούς των περιαστικών δασών, ενόψει μάλιστα και των κινδύνων που επιφυλάσσει η επερχόμενη θερινή περίοδος.

Τα παραπάνω κατατέθηκαν στην πρόσφατη (29/3) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από τον Πρόεδρό της και Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε επιπλέον πως έχει συνεννοηθεί με τους Προέδρους των Κοινοτήτων να διαθέτουν τα προϊόντα κοπής σε ευπαθείς συμπολίτες και σε υπαλλήλους του Δήμου.

Η ίδια Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι την προσεχή Τρίτη 6 Απριλίου στις 11 το πρωί συνεχίζοντας την εξέταση αιτημάτων για κλάδεμα και κοπή δέντρων, για 5η(!) συνεχή φορά μέσα σε διάστημα λιγότερο από 30 ημέρες.