logo


Για ένα μήνα, μέχρι τις 15 Απριλίου, παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, στην οποία κηρύχθηκε ο Δήμος Διονύσου στις 16 Φεβρουαρίου και για διάστημα ενός μήνα, συνεπεία της “Μήδειας”. Αυτό δήλωσε σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, στο περιθώριο της σημερινής (30/3) συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατέλη το αρχικό αίτημα ήταν για έξι μήνες, κάτι που συνήθως δεν δίδεται για την περίπτωση χιονοπτώσεων, όπως τον ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά συνέπεια, προσέθεσε ο ίδιος, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ανανεώνεται ανά μήνα, μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι που την επέβαλαν.

Στην ίδια σημερινή ενημέρωση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αποκομιδή όγκων ξυλείας, με εκατοντάδες δρομολόγια φορτηγών ανά ημέρα, τόσο προς το γήπεδο της Κοινότητας Διονύσου, όπου η Περιφέρεια έχει εγκαταστήσει κλαδοφάγο, όσο και προς την Αχλαδούλα, όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ο κλαδοφάγος του Δήμου.

“Την Περιφέρεια την κρατάμε με νύχια και με δόντια εδώ, ώστε να μαζέψει ό,τι έχει σπάσει ή έχει πέσει. Αλλιώς θα αναγκαζόμασταν εμείς, ο Δήμος, να επωμιστούμε μόνοι αυτό το μεγάλο κόστος, που ένα μεγάλο μέρος του έχει αναλάβει η Περιφέρεια”, δήλωσε ο κ. Καλαφατέλης. Και προσέθεσε πως ο Δήμος από την πλευρά του καταβάλλει προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών: “Από το ΥΠΕΣ έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση 2,5 εκατομμύριων ευρώ, βλέποντας την έκταση από την οποία πρέπει να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη. Ήδη έχουμε πάρει 390.000 ευρώ, αλλά είναι αυτό ποσόν για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε;”, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε, τέλος, αβέβαιος για το αν δοθεί από το ΥΠΕΣ όλο το ποσόν που έχει ζητηθεί ή θα χρειαστεί να το επωμιστεί ο Δήμος.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στην πρόσφατη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2021, έχει εξοικονομηθεί κονδύλι 1,9 εκατομμυρίου ευρώ, με προσωρινή- όπως έχει υπογραμμισθεί σε όλους τόνους- μείωση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης προς την ΕΣΤΙΑ κατά 500.000 ευρώ, στην οποία και θα επιστραφούν τα χρήματα αργότερα μέσα στη χρονιά.