logo


Νέο μέτωπο, καθώς φαίνεται, ανοίγει για την ευρύτερη περιοχή και τους Δήμους γύρω από την Πεντέλη- Διόνυσος, Κηφισιά, Πεντέλη, αλλά και Ωρωπό- μετά και από την πρόταση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) να τοποθετηθούν 3 μικροί αιολικοί σταθμοί, με τρεις γεννήτριες ο καθένας, στους τρεις ορεινούς όγκους- Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός- που περιβάλλουν το Λεκανοπέδιο, “με επιδεικτικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα τη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας µε στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό”.

Το θέμα έφερε στο Τοπικό Συμβούλιο του Διονύσου, στη συνεδρίασή του την Τρίτη 2 Μαρτίου, ο Θ. Κατσανεβάκης και την παρακολούθησε και ο Β.  Σιώμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), και δημοτικός σύμβουλος στην Πεντέλη. Ο  κ. Κατσανεβάκης στην εισήγησή του παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό της παραπάνω πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ, γνωστής και ως “Σχέδιο Αθήνα 3χ3”:

Η τοποθέτηση αιολικών πάρκων στην Αττική συζητήθηκε για πρώτη φορά το 2004, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Επανήλθε το 2009, είχαν μάλιστα βρεθεί και χρηματοδότες, αλλά εγκαταλείφθηκε και πάλι ενώ πρόσφατα ανακινήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον Υμηττό. Αυτή τη φορά η πρόταση της Ένωσης δικαιολογεί την τοποθέτηση των αιολικών σταθμών με ένα καθόλα μη επιστημονικό λόγο, υπογράμμισε ο τοπικός σύμβουλος, αυτόν της εξοικείωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εκπαίδευση, όμως, τόνισε ο κ. Κατσανεβάκης, ξεκινάει αλλού- στα σχολεία και στην οικογένεια- σε άλλη ηλικία και με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο τοπικός σύμβουλος του Διονύσου υπογράμμισε ακόμη πως η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών προϋποθέτει τεράστιες υποδομές, τέτοιες που αλλοιώνουν ριζικά το φυσικό περιβάλλον, απαιτεί πόρους, που είναι αμφίβολο αν σε βάθος χρόνου μπορούν να αποσβεστούν, σε μια άκρως αμφίβολη σχέση κόστους- οφέλους, ενώ η συνήθης πρακτική δείχνει πως όταν κλείνουν τα αιολικά πάρκα, δεν απομακρύνονται, μια που η ανακύκλωσή τους δεν συμφέρει, αλλά παραμένουν ως μεταλλικά κουφάρια εκεί όπου έχουν τοποθετηθεί.

“Ουδείς αρνείται την αιολική και όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά και ουδείς εγγυάται πως αν σήμερα συζητούν για τρεις, αύριο δεν θα φέρουν χιλιάδες ανεμογεννήτριες για να γεμίσουν τα βουνά της Αττικής σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος”, υπογράμμισε ο κ. Κατσανεβάκης, προτείνοντας από την πλευρά του μια άλλη οπτική:

Να μπουν ανεμογεννήτριες- όχι στην Αττική, αλλά στα νησάκια και τις βραχονησίδες, κατά μήκος της ελληνικής ακτογραμμής με την Τουρκία, ώστε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας μας να κατοχυρώνεται, και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο, αλλά και να καλυφθούν όλα τα νησιά του Αιγαίου με πράσινη ενέργεια, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο ίδιος έβαλε και μια ακόμη παράμετρο: Τα τελευταία 200 χρόνια έχει σημειωθεί μια λογαριθμική εξέλιξη στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών της. Έτσι κάτι που σήμερα θεωρείται φιλικό στο περιβάλλον, αύριο, σε 10 χρόνια, μπορεί να διαφοροποιηθεί, έχοντας όμως στο μεταξύ προκαλέσει μη αναστρέψιμα προβλήματα.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, προσθέτοντας πως το Σχέδιο Αθήνα 3χ3 έχει ήδη υλοποιηθεί κατά το ένα τρίτο, μια που αιολικό πάρκο έχει στηθεί στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, στην Πάρνηθα. Ο κ. Σιώμος αμφισβήτησε ευθέως τους σκοπούς της ΕΛΕΤΑΕΝ, “που δεν είναι καθόλου αγαθοί” και πρότεινε συγκεκριμένα βήματα αντίδρασης στην πρόταση της Ένωσης, είτε σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας είτε με διαδημοτική συνεργασία, με ψηφίσματα απολύτως τεκμηριωμένα για την ακαταλληλότητα της Αττικής ως τόπου χωροθέτησης αιολικών πάρκων. “Πρόκειται προφανώς για μια κεντρική απόφαση, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παλέψουμε με ενότητα”, τόνισε ο κ. Σιώμος, και κάλεσε τους 4 Δήμους γύρω από το Πεντελικό σε συντονισμό ενεργειών και αντιδράσεων. «Η άποψή μου από πολύ παλιά συμπυκνώνεται σε 6 λέξεις ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ. Είμαι κάθετα αντίθετος στην οποιαδήποτε τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πεντελικό Όρος και  θα ενημερώσω άμεσα τους δημάρχους των Δήμων Μελών του ΣΠΑΠ για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για  την αποτροπή υλοποίησης της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πεντελικό», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Το ειδικό καθεστώς προστασίας του Πεντελικού, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, υπενθύμισε ο τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, προτείνοντας την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του, να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας και να ξεκινήσει ο κοινός αγώνας με τους υπόλοιπους φορείς- Δήμους, Περιφέρεια, ΣΠΑΠ.

Είναι δυνατόν να βλέπουμε από την Ακρόπολη τα γύρω βουνά γεμάτα με ανεμογεννήτριες; αναρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που επίσης παρακολουθούσε την τηλεδιάσκεψη. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως αιτία πολέμου (casus belli) την πρόταση για τους αιολικούς σταθμούς και προσέθεσε πως είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι οι ανεμογεννήτριες θα περιορισθούν σε τρεις. Ο κ. Φωτάκης δεσμεύθηκε τέλος, να φέρει το θέμα άμεσα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ώστε εγκαίρως να πάρει το δρόμο για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες αναφέρθηκε αμέσως μετά η Π. Οικονομάκου: “Η καταστροφή στην πανίδα και τη χλωρίδα είναι αφάνταστη, στήνονται εργοτάξια, για να μπουν οι ανεμογεννήτριες ανοίγονται τεράστιοι δρόμοι, γεμίζει ο τόπος μπετόν, και όλο αυτό μένει γιατί κανείς δεν το απομακρύνει όταν το αιολικό πάρκο κλείσει, μένουν τα κουφάρια”, περιέγραψε το ζοφερό τοπίο η τοπική σύμβουλος, που απέδωσε την πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ σε οικονομικούς λόγους: “Θέλουν να αυξήσουν τις εργασίες τους, αλλά καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον”, τόνισε η κ. Οικονομάκου, ζητώντας με τη σειρά της εγρήγορση και ενότητα από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δημιουργηθεί ανάχωμα στις ανεμογεννήτριες.

Απαισιόδοξη, όσον αφορά στην εξέλιξη του θέματος, δήλωσε από την πλευρά της η τοπική σύμβουλος Δ. Ιατρού, που υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2027: “Τα αιολικά πάρκα εντάσσονται σ’ αυτήν ακριβώς τη δέσμευση, οπότε δεν είμαι καθόλου σίγουρη τι μπορούμε να καταφέρουμε”, είπε η τοπική σύμβουλος.

Την αντίθεσή του, τέλος, στον αιολικό σταθμό εξέφρασε και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην τηλεδιάσκεψη, συνοψίζοντας την εκπεφρασμένη βούληση όλων κατά της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ και ανακοινώνοντας τη σύσταση Επιτροπής που θα παρακολουθεί στενά το θέμα.