logo


Με ανοιχτή επιστολή τους προς το Δήμαρχο Διονύσου και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρατάξεις «Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Εύπολις», Λαϊκή Συσπείρωση, «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού, ζητούν να αναβληθεί η αυριανή (Πέμπτη 4 Μαρτίου) κατεπείγουσα συνεδρίαση, που μοναδικό θέμα συζήτησης έχει την αποτίμηση των συνεπειών της πρόσφατης κακοκαιρίας. Στην επιστολή τους οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατηγορούν Δημοτικές Αρχές και Κυβέρνηση για τις διαχρονικές παθογένειες του Δήμου, ειδικά στην αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, υπογραμμίζουν πως ποτέ δεν έχει γίνει σοβαρή επένδυση στην πρόληψη και τονίζουν πως αμφισβητούν την ειλικρινή βούληση της Διοίκησης να συζητηθεί ουσιαστικά το θέμα της “Μήδειας¨, μια που ούτε εισήγηση υπάρχει ούτε έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή των συλλογικών φορέων και των πολιτών του Δήμου:

Άγιος Στέφανος, 03-03-2021

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Δήμαρχε, Κυρία Πρόεδρε,

Οι Πολίτες είναι πλέον μαθημένοι, δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε -δυστυχώς- η τελευταία, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της Κεντρικής Κυβέρνησης. Κάθε φορά που ο Δήμος είναι αντιμέτωπος με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο (χιονιάς, πυρκαγιά κ.ά.) γίνονται στο ίδιο έργο θεατές: δρόμοι κλείνουν, περιουσίες καταστρέφονται, το ρεύμα και η ύδρευση διακόπτονται και τελειωμό δεν έχει…

Παρά τις όποιες προσπάθειες δεν υπήρξε ουσιαστική και γενικευμένη επένδυση στην πρόληψη, εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας Δήμος για τα εύκολα, που δεν προσέχει για να έχει αλλά νοιάζεται μόνο για να έχει χωρίς να προσέχει. Δεν έφτασε που οι Πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση και με κλειστούς δρόμους, αλλά έχουν μια καλοβολεμένη δημοτική εμπροσθοφυλακή, δήμαρχο, έξι αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους και εφτά προέδρους δημοτικών κοινοτήτων να «πουλάνε τοις μετρητοίς» ικανότητα διαχείρισης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και, υπέρμετρου ζήλου για την στήριξη τους.

Η κατεπείγουσα πρόσκληση της Προέδρου, καθ’ υπόδειξη του Δημάρχου, για συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 04-03-2021 στις 17:00 με μοναδικό θέμα, «Αποτίμηση συνεπειών στο Δήμο μας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» στις 15-17/2/2021», χωρίς εισήγηση ή κάποιο σχέδιο ανάκαμψης και στήριξης της τοπικής κοινωνίας, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι:

• Δεν υπάρχει κατεπείγον, μετά από 12 ημέρες, αλλά επιφανειακό ενδιαφέρον, που, όπως αναφέρουν, τους υποχρεώνει η καθυστερημένη κατά τα άλλα κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

• Δεν τεκμηριώνεται η ειλικρινής βούλησή της για μια σοβαρή και δημιουργική συζήτηση, τόσο ως προς το χρόνο και τον τύπο, που έχει επιλεγεί, όσο και ως προς την ουσία του θέματος.

• Δεν έχει διασφαλιστεί, σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ, η συμμετοχή των συλλογικών φορέων του Δήμου και των Πολιτών, προκειμένου να καταθέσουν χρήσιμες προτάσεις, λύσεις και απόψεις.

• Δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, μέριμνα, έστω, για την παρακολούθηση της συνεδρίασης από τους Πολίτες, ώστε να ενημερωθούν για τις θέσεις όλων των Παρατάξεων όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την πραγματική υποστήριξή τους.

Κατόπιν όλων αυτών, οι Παρατάξεις: «Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Εύπολις», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Μαζί για το Διόνυσο»,

Καλούμε

Το Δήμαρχο και την Πρόεδρο του ΔΣ να αναβάλουν, χωρίς άλλο, την συγκεκριμένη κατεπείγουσα συνεδρίαση, καθώς δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις και να την ορίσουν για οποιαδήποτε άλλη ημέρα και εφόσον συντρέχουν τα ακόλουθα:

1. Εισήγηση της Δημοτικής Αρχής με τον απολογισμό για το πώς φτάσαμε στο να μείνουν οι Πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας και το δικό της σχέδιο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Κεντρική Κυβέρνηση, αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις ζημιών, προσλήψεις κάλυψης των αναγκών και δράσεις προοικονομίας για το μέλλον.

2. Εισήγηση έγκρισης της ολοκλήρωσης του από 26-11-2020 σχεδίου «Βορέας» της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, που, μέχρι σήμερα, δεν έχει έρθει στο ΔΣ, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, καθώς αφορά την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού, και, η οποία θα έπρεπε να έχει εγκριθεί ένα μήνα μετά την λήψη του.

3. Ενημέρωση και διασφάλιση της παρακολούθησης της ειδικής αυτής συνεδρίασης και, κυρίως, συμμετοχής Φορέων και Πολιτών μέσω διαδικτύου, αλλά και γραπτών υπομνημάτων τους προς το ΔΣ.

Τέλος, επισημαίνουμε, για πολλοστή φορά, στη Δημοτική Αρχή, να τολμήσει και να καθιερώσει τη συνεννόηση και τη συνεργασία, ως ουσιώδη μηχανισμό λειτουργίας της, προκειμένου η κάθε συνεδρίαση του ΔΣ να είναι εποικοδομητική, να λαμβάνει αποφάσεις προς το συμφέρον όλων των Πολιτών, αλλά και να δείχνει έμπρακτα το σεβασμό της στο ρόλο όλων των Παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων, αλλιώς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε.

Οι Επικεφαλής των Παρατάξεων

1. ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

2. ΕΥΠΟΛΙΣ: ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

3. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

4. ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ

5. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Δ. Σ.: ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ