logo


Ποσά που θα διατεθούν σε υπηρεσίες ασαφείς, “σκοτεινούς κωδικούς για κάλυψη υποχρεώσεων” τους χαρακτήρισε σύμβουλος από τις μειοψηφίες, εγγραφή ενός ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για τη θωράκιση του Δήμου έναντι φυσικών καταστροφών με ταυτόχρονη μείωση της επιχορήγησης προς την ΕΣΤΙΑ που έστω και πρόσκαιρη εγείρει ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά της, σπουδή να έρθει λίγες μόνον ημέρες μετά από την καταστροφική πανδημία η πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για το 2021, καθώς και η απουσία δυο από τις συνολικά 6 παρατάξεις, σημάδεψαν τη δεύτερη- κατεπείγουσα- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα. Μοναδικό θέμα αυτή η υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, που συζητήθηκε χωρίς τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η τελευταία, μάλιστα, σε σχετική της ανακοίνωση καταγγέλλει την αυταρχική και αντιδημοκρατική στάση του Δημάρχου και της Διοίκησης του Δήμου, που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και ενημερώνοντας τις παρατάξεις μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, υποβάθμισε ένα σοβαρότατο θέμα αντί να εξετάσει κατεπειγόντως μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη θεομηνία συμπολιτών.

Τέσσερις ήταν οι κωδικοί, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες υπηρεσίες, συνολικού ύψους 310.000 ευρώ, και προκάλεσαν την μήνιν, κυριολεκτικά, των συμβούλων τόσο της μείζονος μειοψηφίας όσο και του Εύπολι. Το περιεχόμενο των υπηρεσιών αυτών καθόλου δεν αναλυόταν στο κείμενο της εισήγησης, ενώ και οι τίτλοι τους γεννούσαν ερωτηματικά: “Δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου με την εφαρμογή καινοτόμων και αναπτυξιακών εργαλείων” η πρώτη με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 90.000 ευρώ, “Υπηρεσίες για την προαγωγή και ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτισμικής βιωσιμότητας” δαπάνης 80.000 ευρώ, “Υπηρεσίες για την οργάνωση και διαχείριση δράσεων «αναπτυξιακού χαρακτήρα»” προϋπολογιζόμενης δαπάνης 60.000 ευρώ και, τέλος, η μόνη κατανοητή “Ολοκληρωμένη παρέμβαση στη διαχειριστική αλυσίδα της αστικής πανίδας του Δήμου” δαπάνης 80.000 ευρώ.

Η τελευταία αυτή ήταν και η μοναδική για την οποία ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης έδωσε επαρκείς πληροφορίες, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που πέρυσι στοίχισε στο Δήμο 200.000 ευρώ. Για τις υπόλοιπες τρεις υπηρεσίες, ο κ. Καλαφατέλης ήταν μάλλον λακωνικός: “Είναι το ενδεχόμενο προγραμματικών συμβάσεων με τον αναπτυξιακό οργανισμό που θα φτιάξουμε”, είπε επί λέξει ο Δήμαρχος, χωρίς να προσθέσει τίποτα περισσότερο, παρά το γεγονός πως οι παραπάνω κωδικοί επανέρχονταν συνεχώς στις τοποθετήσεις των συναδέλφων του από τη μειοψηφία που ζητούσαν διευκρινίσεις.

Προστριβές υπήρξαν και για τη μείωση της δημοτικής επιχορήγησης προς την ΕΣΤΙΑ κατά 500.000 ευρώ, ενέργεια, που και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή λίγες ώρες νωρίτερα όπως κατέγραψε η Οδός Διονύσου, χαρακτηρίστηκε παράνομη από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη: “Έτσι σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε μια παράνομη αναμόρφωση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος.

Το ποσόν αυτό, υπενθυμίζεται, φεύγει από την ΕΣΤΙΑ- “προσωρινά” σύμφωνα με τη Διοίκηση- και προστίθεται στα χρήματα, 1.900.000 ευρώ, που στη χθεσινή αναμόρφωση προβλέφθηκαν για μια σειρά εργασιών, με άμεσο στόχο τον καθαρισμό της πόλης από ό,τι άφησε πίσω της η “Μήδεια”.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην ύδρευση, στο οδικό δίκτυο κ.λπ., αλλά και η προμήθεια σε γεννήτριες για τα αντλιοστάσια της πόλης κ.ά.

Στο ποσόν αυτό, διευκρίνισε ο Δήμαρχος, περιλαμβάνονται και τα χρήματα που μετακινήθηκαν από άλλους επιμέρους, σχετικούς, κωδικούς, που εμφανίζουν μειώσεις.

Για τις παραπάνω εργασίες και προμήθειες έχει ήδη κατατεθεί πρόταση για επιχορήγηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθώντας τις υποδείξεις του Επιτρόπου, θα υπογραφεί εν συνεχεία συμφωνία- πλαίσιο με αναδόχους, ενώ οι σχετικές συμβάσεις θα εξειδικεύονται κάθε φορά στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ με πιλότο το Δήμο Διονύσου, ενώ σήμερα θα κατατεθεί αίτημα στο ΥΠΕΣ για την επιχορήγηση της πόλης με 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στη δημοτική περιουσία- επούλωση λάκκων, επισκευές φωτιστικών σωμάτων, οδοποιία κ.λπ.

Το παραπάνω ποσόν, του 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσε ακόμη ένα σημείο τριβής, μια που δεν συνοδευόταν από επαρκή αιτιολόγηση όσον αφορά στο ύψος του, ενώ η ίδια η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ήρθε κατεπειγόντως για έγκριση «με σκοτεινούς και ακατανόητους κωδικούς, όταν συμπολίτες μας έμειναν 6 ημέρες χωρίς ρεύμα στο χιονιά” θεωρήθηκε “εμπαιγμός των Ελλήνων φορολογουμένων και μεγάλη πρόκληση” από την Α. Πέππα της μείζονος μειοψηφίας.

Επιπλέον, ούτε και ο Εύπολις πείστηκε από τις διευκρινίσεις της Διοίκησης για τα παραπάνω, με τον επικεφαλής Κ. Κουριδάκη να μιλάει για “μοίρασμα χρημάτων χωρίς έλεγχο ή σε ημέτερους”, αλλά και για “βιασύνη, προχειρότητα και παραπλάνηση ακόμη”, όσον αφορά στη σπουδή με την οποία έφερε η Δημοτική Αρχή την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Είναι ενδεικτική η απουσία δυο παρατάξεων. Προβληματιστείτε και σταματήστε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης των παρατάξεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουριδάκης.

Εικοσιοκτώ δημοτικοί σύμβουλοι παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Από αυτούς οι 16 υπερψήφισαν την αναμόρφωση, ενώ οι 12 την καταψήφισαν. “Ομόφωνα επί των εγκύρων” ανακοίνωσε στην αποφώνησή της η Πρόεδρος Σ. Κατσίγιαννη– για να ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαραθέσεων: “Δηλαδή είναι οι δικές μας αρνητικές ψήφοι άκυρες”; ρωτούσαν οι μειοψηφίες, ζητώντας να ανακοινωθεί το πλήρες αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η ερμηνεία των σχετικών διατάξεων όμως, στην οποία επέμεινε και ο υπηρεσιακός παράγοντας που υποστηρίζει γραμματειακά τις συνεδριάσεις, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: Εφόσον  υπάρχει μόνο μια πρόταση προϋπολογισμού και αναμορφώσεών του, ψηφισμένη από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ αυτής της πρότασης. Τα παραπάνω διαφοροποιούνται αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, που πρέπει όμως να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου:

«Βάσει της παρ. 8 του άρθρου 77 σε συνδυασμό με την ΚΥΑ 46735/23-07-2020 ορίζεται ότι «Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων, που κατατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 9. Οι λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας». Στην περίπτωση της μη κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης τίθεται σε ψηφοφορία η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής κατά τα οριζόμενα της παρ. 8 του άρθρου 77 του Ν.4172/13, σύμφωνα με την οποία έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή πρότασης (απουσών εναλλακτικών όμοιων), ενώ λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας».