logo


Δυο Επιτροπές του Δήμου έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή να καταγράφουν και να αποτιμούν ό,τι άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία, η μία για όσες ζημιές έχουν σημειωθεί σε επιχειρήσεις, οικίες και καταστήματα και η άλλη για τις καταστροφές στη δημοτική περιουσία. Στόχος είναι αυτή η καταγραφή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ώστε να εφαρμοστούν οι προβλέψεις από τη μια πλευρά για τις αποζημιώσεις των πληγέντων- ύψους από 600 έως 6000 ευρώ κατά περίπτωση- και από την άλλη πλευρά για να υποβληθεί αίτημα για επιχορηγήσεις όσον αφορά στην αποκατάσταση των καταστροφών στη δημοτική περιουσία. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και έχουν εφαρμοστεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο Δήμο Διονύσου σε περιπτώσεις καταστροφών λόγω πλημμύρας.

Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πρώτη στον απόηχο της «Μήδειας», που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί, με τρία θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, ανάμεσά τους και η 1η υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2021.

Όπως δήλωσαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός, το κατεπείγον της συνεδρίασης οφείλετο στην κακοκαιρία, που καθυστέρησε τη συζήτηση για την υποχρεωτική αναμόρφωση, χωρίς την οποία δυσχεραίνεται η οικονομική λειτουργία του Δήμου. Στην ίδια αναμόρφωση, και εξαιτίας της κακοκαιρίας, εντάχθηκαν και ποσά που θα διατεθούν στην αποκατάσταση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων της πόλης, με πρώτη προτεραιότητα την ύδρευση, αλλά και το οδικό δίκτυο κ.λπ. που έρχονται από δεκαετίες πίσω, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.

Αφορμή για την ενημέρωση του Δημάρχου αναφορικά με τις δυο Επιτροπές στάθηκε το αίτημα των εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη («Ανοιχτοί Ορίζοντες») και Κ. Κουριδάκη («Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου»)- το οποίο ενστερνίζονται σε ανακοινώσεις τους και Δελτία Τύπου και άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας-  να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν τόσο οι ενέργειες του Δήμου στη διάρκεια της καταστροφικής κακοκαιρίας, όσο και τι πρόκειται να γίνει στο εξής. Ο κ. Κουριδάκης επιπλέον ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τον τρόπο καταγραφής των ζημιών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε οι πολίτες έγκαιρα να ενημερωθούν με τη σειρά τους για τη δυνατότητα και τον τρόπο διεκδίκησης αποζημιώσεων. Ζήτησε ακόμη να καταβληθεί προσπάθεια ώστε εκείνη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί σε live streaming, για να μπορούν να την παρακολουθήσουν και όσοι δημότες και κάτοικοι το επιθυμούν, ακόμη και αν δεν μπορούν να λάβουν το λόγο.

Η κακοκαιρία άφησε το “αποτύπωμά” της και στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, όπου περιελήφθη ποσόν της τάξης του 1.900.000 ευρώ για τις δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών από την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Το ποσόν αυτό, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Καλαφατέλη, θα δαπανηθεί αφενός για τον καθαρισμό όλου του Δήμου και αφετέρου στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως προμήθεια γεννητριών για τα 27 αντλιοστάσια ύδρευσης, εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές κ.λπ.

Κομμάτι από τα παραπάνω χρήματα αποτελούν και οι 500.000 ευρώ που στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού αφαιρέθηκαν από την επιχορήγηση προς το Νομικό Πρόσωπο της ΕΣΤΙΑΣ, “προσωρινά και με στόχο να επιστραφούν στις μελλοντικές αναμορφώσεις”, διευκρίνισε ο Δήμαρχος, συνεπικουρούμενος από υπηρεσιακό παράγοντα. Η ΕΣΤΙΑ- σύμφωνα με τη συστατική της πράξη- χρηματοδοτείται από το Δήμο με το ποσόν του 1.050.000 ευρώ το χρόνο. Η δαπάνη αυτή, εντούτοις, είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να αναμορφωθεί, έστω και πρόσκαιρα, παρά μόνο με τροποποίηση της συστατικής πράξης του Νομικού Προσώπου, διαφορετικά είναι μη νόμιμη και δεν θα γίνει δεκτή από τον Επίτροπο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, καταψηφίζοντας, όπως και ο συνάδελφος του από τον Εύπολι, την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού ως λανθασμένη, πρόχειρη και βιαστική.

Σε άμεση συνάρτηση με την κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της η συζήτηση αμέσως μετά, πάνω σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου: 2000 δένδρα, τουλάχιστον, έχουν πέσει στο οδικό δίκτυο, χώρια αυτά που έχουν πέσει στο περιαστικό πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους, συνολικά πολλές χιλιάδες δένδρων, που σημαίνει χιλιάδες κυβικών ξυλείας. Αυτή η ξυλεία, αν δεν απομακρυνθεί άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, θα αποτελέσει άκρως επικίνδυνη καύσιμη ύλη για το καλοκαίρι που έρχεται- και που μετά την καταστροφή των προηγούμενων ημερών προβάλλει πιο απειλητικό από ποτέ, εκτίμηση που μοιράζονται και πολλοί εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της πόλης.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτό “ο Δήμος καθαρίζει, αλλά το ποσόν που απαιτείται είναι τεράστιο, άρα πρέπει να ζητήσουμε- και έχω έρθει ήδη σε επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς-  επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών και τον καθαρισμό, που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 μήνες με τρία συνεργεία σε κάθε Κοινότητα”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Όσο για τα ιδιωτικά οικόπεδα και την ευθύνη των ιδιοκτητών τους να τα καθαρίσουν από τα πεσμένα δέντρα, είναι θέμα που συνδέεται με το ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στην πόλη σε σχέση με τους οικισμούς και τα όριά τους: Για πεσμένο δέντρο σε ιδιωτικό οικόπεδο, που δεν βρίσκεται σε πολεοδομικά ξεκάθαρες περιοχές, το Δασαρχείο απαγορεύει στον ιδιοκτήτη να το απομακρύνει μέχρι να αποσαφηνιστεί σε ποιον ανήκει η έκταση! Για να μην αναφέρουμε όσα δέντρα ακουμπούν σε καλώδια της ΔΕΗ στις εκτός Σχεδίου περιοχές, όπου και εκεί εμπλέκεται το Δασαρχείο, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης.

Οι εργασίες που απαιτούνται είναι πολλές, έτσι λόγω των έκτακτων περιστάσεων, και μετά από σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου, “όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με συμφωνία- πλαίσιο για περισσότερους από έναν αναδόχους, μια που μόνον ένας προφανώς δεν αρκεί. Ήδη η αρμόδια Διεύθυνση εκπονεί την απαιτούμενη μελέτη”, προσέθεσε υπηρεσιακός παράγοντας. Προς το παρόν πάντως στην πόλη εργάζονται συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Αττικής, όχι όμως για πολύ ακόμη.

Επιπλέον των παραπάνω, ο κ. Καλαφατέλης ανακοίνωσε και την υπογραφή σε λίγες ημέρες προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, με πιλότο το Δήμο Διονύσου.

Όλα τα παραπάνω, με το ενδεχόμενο σενάριο νέου κύματος κακοκαιρίας, που οι μετεωρολόγοι έχουν ανακοινώσει για το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου.