logo


Στην πατρίδα μας πρέπει να συμβούν σοβαρά γεγονότα για να σκύψουμε πάνω σ’ αυτά όχι για να τα λύσουμε ή να τα διορθώσουμε πραγματικά αλλά για να θυμηθούμε πόσο «λίγοι» είμαστε.

Η «πολιτική σπέκουλα» δίνει και παίρνει.

Θυμούνται το Μάτι ή την Μάνδρα για να μας πουν ότι δρόμοι διαφυγής δεν υπάρχουν γιατί ξαφνικά «φύτρωσαν» σπίτια και αυλές που  τους έκλεισαν.

Ξιφουλκούν στα κανάλια για να δείξουν ότι οι άλλοι έκαναν χειρότερα, χωρίς να τους ενδιαφέρει η Κοινωνία που δοκιμάζεται, οι άνθρωποι που υποφέρουν. Δίνουν τροφή σε κάθε «ειδικό» των τηλεοπτικών καναλιών να «σπεκουλάρει».

Νομοθετούν δήθεν για να σώσουν τα δάση και τελικά αυτά καίγονται  κάθε καλοκαίρι (ας μάθουν τι κάνει η Αυστρία για το θέμα αυτό).

Αλλάζουν χαρτοφυλάκια, σαν τα πουκάμισα και αμέσως γίνονται «ειδικοί» στο νέο τους πόστο.

Όλα αυτά γράφονται με ευκαιρία της τρομερής «Μήδειας» που μας έπληξε και κυριολεκτικά διέλυσε τη ζωή των Πολιτών στο «ορεινό» Λεκανοπέδιο Αττικής.

Αλλά «τις πταίει» τελικά;

Μήπως ευθύνεται αυτό που ονομάζεται, για να διαχέεται η ευθύνη, Κράτος;

·         Υπουργοί κλείνουν δρόμους για να καλύψουν την ανυπαρξία τους ή για να μη βάλουν πρόστιμα στους διαχειριστές των εθνικών οδών που οφείλουν να τους κρατούν ανοικτούς.

·         Εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας φωτογραφίζονται με «ωραίες» μάσκες του Covid-19  για να μας διδάξουν πώς πρέπει να τις φοράμε, αλλά κουβέντα για τις τραγικές τους αδυναμίες.

·         Κάνουν συσκέψεις για να «βάλουν» στο παιχνίδι ευθυνών και άλλους οι οποίοι αρέσκονται να φωτογραφίζονται μαζί τους. Αρκούν οι φωτογραφίες και οι παράτες;  Κερδίζουν πολιτικούς πόντους;

·         Δίνουν σημειώματα στον πολιτικό τους προϊστάμενο για να λέει ότι έπρεπε να έχει γίνει «υπογειοποίηση» των γραμμών της ΔΕΗ από τους άλλους (υπάρχει παρθενογένεση;) ή να υπόσχεται έκπτωση στο λογαριασμό για τους πληγέντες συμπολίτες μας.

·         Ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ; Πώς τη χρησιμοποιούσαν για να είμαστε δίκαιοι διαχρονικά για να πετυχαίνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια (το κατέβασμα διακόπτη σε κάνει Βουλευτή). Τι έκαναν για να την εκσυγχρονίσουν;

·         Πότε έμαθαν ότι η παραγωγή  και η διανομή ρεύματος είναι δύο ξεχωριστά πράγματα όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έπρεπε να το έχουν κάνει πολλά χρόνια πριν.

·         Υποχρέωσαν ποτέ τη ΔΕΗ να καθαρίζει το χώρο γύρο από τους πυλώνες της όχι μόνο για το χειμώνα αλλά κυρίως το καλοκαίρι (πόσες φωτιές προκλήθηκαν από αυτή την αιτία;), ο εξοπλισμός παλαιώνει, και αυτά τα δένδρα μεγαλώνουν και γερνάνε.

Μήπως ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

·         Σε σχετικό άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει ….. «ό,τι δεν ανήκει στο Κράτος ανήκει στην Αυτοδιοίκηση» το εφαρμόζουμε. Τι τελικά ανήκει στο Κράτος και τι στην Τ.Α.;

·         Η Τ.Α. υπερηφανεύεται ότι είναι ο «πιο» κοντινός στο Δημότη θεσμός

·         Τι είναι τελικά αυτές οι αρχές της «εγγύτητα» και της «αμεσότητας» που υιοθετήθηκαν με τη συνθήκη της Λισαβόνας το 2000.

·         Ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης» ποιες αρμοδιότητες έδωσαν στην Αυτοδιοίκηση;

·         Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι διακοσμητικά στοιχεία; Μήπως όλα πρέπει να τα κάνουν (πάντα στα δύσκολα τους θυμούνται) οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων; Με ποιες αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους (ανθρώπους, μέσα υλικά);

·         Μιλάνε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη θυμούνται μόνο για να διώχνουν τους πωλητές των Λαϊκών Αγορών. Είδε κανείς τίποτα διαφορετικό;

·         Ανέπτυξαν ποτέ ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, το επικοινώνησαν με τους Δημότες για να τους έχουν αρωγούς σε δύσκολες καταστάσεις;

·         Δημιούργησαν ένα Κέντρο Ελέγχου Λειτουργιών, μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται και θα παρακολουθούνται όλες οι δράσεις του Δήμου, χωρίς την παρέμβαση πολιτικών ή δημοτικών παραγόντων (προσδοκούν και τις ψήφους βλέπετε) και με το οποίο όλοι ανεξαρτήτως οι Δημότες θα είναι ίσοι και δε χρειάζονται τις «άνωθεν» παρεμβάσεις;

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι για όλα αυτά τελικά ευθύνεται ο Πολίτης. Γιατί;

·         Κρυώνει (……δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα…. λέει το σχετικό τραγουδάκι)

·         Δεν έχει νερό και άκουσον – άκουσον θέλει να πλυθεί.

·         Πετάει τις προμήθειες του από τα ψυγεία (αλήθεια η έκπτωση θα είναι ανάλογη με κιλά των προϊόντων που οι Πολίτες πέταξαν; Θα συμπεριληφθεί σ’ αυτή  και τα φάρμακα για το κρυολόγημα;)

·         Θέλει να επικοινωνήσει, να μετακινηθεί, να πάει στο γιατρό, να μαγειρέψει. Ζητάει πρωτάκουστα για τον 21ο αιώνα πράγματα.

Αυτή είναι η τριτοκοσμική μας κατάσταση, έστω και από σκωπτική πλευρά !!!

Παναγιώτης Βορριάς

Δημότης Αγίου Στεφάνου

(με τη σιγουριά του σπιτιού του αφού έμεινε ΜΟΝΟ για 12 ώρες χωρίς ρεύμα & νερό, αλλά ακούει τις φωνές απόγνωσης των συμπολιτών του)