logo


Σε οριζόντια μείωση 30% στα πρόστιμα όσων είχαν αμελήσει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους στο πλαίσιο της πυροπροστασίας, αλλά με ένστασή τους  προέβαλαν σοβαρούς λόγους για την αμέλεια αυτή, προχώρησε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεχισθείσα συνεδρίασή του χθες Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Αστυνομία είχε προχωρήσει σε δεκάδες- πάνω από 100, υπογράμμισαν και ο εντεταλμένος σύμβουλος Θ. Κρητικός και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης– βεβαιώσεις για μη καθαρισμένα οικόπεδα το περασμένο καλοκαίρι και εν συνεχεία επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες. Στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες ήρθαν συνολικά 11 ενστάσεις κατά της επιβολής προστίμου, από τις οποίες οι οκτώ αφορούσαν στην επίκληση σοβαρών λόγων για την αμέλεια, που σχετίζονταν με την πανδημία.

Μετά από σχετική εισήγηση του κ. Κρητικού, την οποία έκανε δεκτή το Σώμα, αποφασίσθηκε να επιδειχθεί επιείκεια, για πρώτη και τελευταία φορά, στους αμελείς ιδιοκτήτες και τα πρόστιμα για όσους έκαναν τις παραπάνω ενστάσεις να μειωθούν κατά 30%, σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως παρά την αρχική πρόθεση της Διοίκησης να μη δείξει καμιά ελαστικότητα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά στην ασφάλεια της πόλης, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός των έκτακτων περιστάσεων, που εμπόδισε πολλούς από τους ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους, να καθαρίζουν ανελλιπώς τα οικόπεδά τους μέχρι το Μάιο. “Έτσι για τελευταία φορά προτείνω να είμαστε ελαστικοί”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η πρόταση που ήρθε από το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Μ. Κόκκαλη, τέως Πρόεδρο στην Κοινότητα Ροδόπολης: Συμφωνώντας με τη μείωση του προστίμου για πρώτη και τελευταία φορά, ο κ. Κόκκαλης πρότεινε παράλληλα, να επισημανθεί στους παραπάνω ιδιοκτήτες πως εφόσον φέτος διαπιστωθεί και πάλι αμέλεια εκ μέρους τους, τότε το αντίστοιχο πρόστιμο θα προσαυξηθεί κατά 30%, πρόβλεψη που αναμένεται να ενσωματωθεί στην επικείμενη τροποποίηση του Κανονισμού Περιβάλλοντος.

1200 οικόπεδα αδόμητα, μόνο στην Κοινότητα Διονύσου, που ισοδυναμούν με βόμβα μέσα στον ιστό της πόλης. Αυτό ανέφερε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως η διαδικασία για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών μέσω ΚΑΕΚ και Κτηματολογίου, στην οποία βοήθησε η Αντιδημαρχία του, ήταν γραφειοκρατική, χρονοβόρα και δύσκολη, ενώ εντοπίσθηκαν και λανθασμένα στοιχεία, όπως αποδείχθηκε σε τρεις από τις 11 ενστάσεις, και οδήγησαν στη διαγραφή του προστίμου. “Την κατάσταση με τα αδόμητα είμαστε αποφασισμένοι να τη βάλουμε σε μια τάξη και ένα πρώτο δείγμα γραφής δώσαμε πέρυσι, με τον εντοπισμό των ακαθάριστων οικοπέδων που έγινε εγκαίρως. Πλέον δημιουργείται στο Δήμο μια βάση δεδομένων και στο εξής θα είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί στο θέμα αυτό”, κατέληξαν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος.

Στα παραπάνω συμφώνησαν οι παρατάξεις «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» και «Η πόλη μας, Το σπίτι μας», ενώ με λευκή ψήφο στάθηκε ο Ι. Αμπαρτζίδης, που ήταν και ο μόνος δημοτικός σύμβουλος από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες που προσήλθε στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση. Ο ίδιος δήλωσε πως αμφισβητεί το έργο του εντεταλμένου συμβούλου, μια που η αντιπολίτευση δεν έχει ενημερωθεί ούτε έχει κληθεί στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κάτι που έχει επανειλημμένως διαψευσθεί από τον κ. Κρητικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ήδη καταγγείλει πως η συνεδρίαση ορίσθηκε μονομερώς και αυταρχικά από το Δήμαρχο νωρίτερα, με αποτέλεσμα τα μέλη της να μην μπορούν να παρευρίσκονται, ενώ απουσίαζαν και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί και το εξής: Κάθε χρόνο οι Κοινότητες στέλνουν εκατοντάδες επιστολές σε ιδιοκήτες αδόμητων, υπενθυμίζοντάς τους την υποχρέωση για καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, βάσει σχετικής πυροσβεστικής διάταξης. Κάποιοι- οι περισσότεροι- ανταποκρίνονται, άλλοι πάλι όχι. Όμως «ο μεγαλύτερος φίλος της φωτιάς είναι τα ακαθάριστα χόρτα. Το είδαμε στο Μάτι, το είδαμε κι αλλού», υπενθύμισε ο κ. Κρητικός.