logo


Διερευνητικές επαφές για την ένταξη ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων από τη σχετική δομή της Μαλακάσας σε σχολεία του Δήμου Διονύσου πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, με συντονιστή από το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών και σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Ζεύξις», που δραστηριοποιείται στην περιοχή και με εισαγγελική εντολή ενεργεί ως κηδεμόνας των παιδιών.

Στις συναντήσεις, που έχουν ήδη γίνει στην Άνοιξη και τον Άγ. Στέφανο, με την παρουσία των Διευθυντών, εκπροσώπων από τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και της ΜΚΟ, έγινε λόγος για την ένταξη 30 παιδιών από 7 εθνικότητες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, και λιγότερο της Αφρικής, ηλικίας από 14-18 ετών. Τα παιδιά έχουν φτάσει ασυνόδευτα στη χώρα μας στα μέσα της περασμένης χρονιάς και από το Σεπτέμβριο παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, κυρίως προφορικού λόγου, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα, μάλιστα, με το σύμβουλο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα μαθήματα που θα παρακολουθούν στο σχολείο περιλαμβάνουν 15 ώρες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας κάθε εβδομάδα και 35 ώρες συνολικά για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Με κορεσμένα τα σχολεία του Δήμου Ωρωπού, οι υποψήφιες σχολικές μονάδες στον όμορο Δήμο Διονύσου για να δεχτούν τα προσφυγόπουλα είναι το Λύκειο Αγ. Στεφάνου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κρυονερίου, το Γυμνάσιο της Άνοιξης, το Γυμνάσιο της Δροσιάς και το ΕΠΑΛ. Στα σχολεία αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα ένταξης των παιδιών που θα διδάσκονται από παιδαγωγούς με ειδικές γνώσεις- η γνώση αγγλικών ή και φαρσί αποτελεί προαπαιτούμενο. Υπενθυμίζεται πως η φοίτηση των προσφυγόπουλων έχει γίνει υποχρεωτική με το νόμο 4636/2019 “Περί διεθνούς προστασίας”, χωρίς εντούτοις να υπάρχει σαφής αναφορά για την περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών.

Η πρώτη πάντως αρνητική απάντηση έχει έρθει από το ΕΠΑΛ Διονύσου, που δηλώνει πως δεν έχει χώρο για τη δημιουργία τμήματος ένταξης, όπως αναφέρει στην Οδό Διονύσου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας Ν. Καρυστινός. Ο ίδιος δηλώνει πως- με ένα θεσμικό πλαίσιο μάλλον ασαφές- τίποτα δεν είναι βέβαια ακόμη, ειδικά εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία όλων των βαθμίδων κλειστά και πάλι. Επιπλέον ο κ. Καρυστινός μοιράστηκε τον προβληματισμό του αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση των προσφυγόπουλων, ιδιαίτερα στο θέμα της κάλυψής τους με πλήρη εμβολιασμό, αλλά και της μεταφοράς τους από τη δομή στη Μαλακάσα προς τα σχολεία του Δήμου Διονύσου και το αντίστροφο, θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. «Παρακολουθούμε στενά το θέμα, τονίζει ο Αντιδήμαρχος, και επιδιώκουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την ομαλή ένταξη των παιδιών, γιατί δεν ξεχνάμε πως κι εμείς έχουμε ζήσει την προσφυγιά και το διωγμό».

Το ίδιο θέμα ανέδειξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες Τρίτη 9 Φεβρουαρίου και ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ο ίδιος, συμφωνώντας με την κυβερνητική απόφαση για καταμερισμό των προσφυγόπουλων σε σχολεία της περιοχής, επανέφερε για μια ακόμη φορά το αίτημα για την ανάγκη συγκρότησης του Συμβουλίου Μεταναστών, που προβλέπεται σε κάθε Δήμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Είναι σωστή η πρόνοια της κυβέρνησης για ανθρώπους που έχουν φύγει κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους. Αλλά αν δεν γίνει με τρόπο ορθό, στοιχειοθετημένο και δομημένο, είναι προφανές πως- και με όπλο την πανδημία- θα δημιουργηθούν και πάλι αντιδράσεις και ρατσιστικές εκδηλώσεις που δεν τιμούν κανέναν μας, μια που οι Έλληνες υπήρξαμε μεταναστευτικός λαός. Θα πρέπει λοιπόν επιτέλους να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Μεταναστών, όπως προβλέπει ο νόμος 4555 του 2018 και τόσες φορές έχει επισημάνει η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει πάρει απόφαση. Καλούμε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση εισήγηση για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Μεταναστών. Γιατί αν μελετήσουμε τις αρμοδιότητές του, θα αντιληφθούμε τον κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο του προκειμένου να αποφεύγονται ρατσιστικές αντιδράσεις, αλλά κυρίως για την ισορροπημένη ένταξη των προσφύγων, χωρίς να διαταραχθεί, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή του τοπικού πληθυσμού”.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως καμιά αντίδραση και από κανέναν δεν υπήρξε στην παραπάνω τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας- είτε σχολιασμός είτε βέβαια αποδοχή της πρότασης να δρομολογηθεί η συγκρότηση του Συμβουλίου Μεταναστών.