logo


Με 17 θέματα, ανάμεσά τους την προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σταμάτας, που σήμερα “δανείζει” χώρους του στο συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο, θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη η πρώτη για το 2021 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ. Στη συνεδρίαση, υπενθυμίζεται, θα προσέλθει για πρώτη φορά με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου ο Α. Κατσιακίδης από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, μετά από την παραίτηση του Γ. Νικητόπουλου υπέρ του πρώτου επιλαχόντα του συνδυασμού.

Πιο συγκεκριμένα:

*Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ προτίθεται η Δημοτική Αρχή να υποβάλει πρόταση με αντικείμενο την προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας, που συστεγάζεται με το Νηπιαγωγείο, και την παράλληλη απομάκρυνση των 2 ISOBOX αιθουσών διδασκαλίας που βρίσκονται στο προαύλιο. Το κτηριακό πρόβλημα στο Δημοτικό της Σταμάτας επισημαίνει σε επιστολή του ο Διευθυντής του σχολείου αδιαλείπτως από το 2016. Ειδικά για τη σχολική  χρονιά 2017-2018 είχε διαπιστωθεί η αδυναμία εγγραφής 25 νέων μαθητών, μια που μόνη διαθέσιμη να τους υποδεχθεί ήταν μόλις μια αίθουσα χωρητικότητας 16 μαθητών το πολύ. Ήταν μάλιστα τόσο ασφυκτικό το πρόβλημα, που την ίδια εποχή, τέλη του 2018, η τότε Δημοτική Αρχή Ζαμάνη είχε δρομολογήσει τη μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις Καργάκου, ώστε ο χώρος που θα απελευθερωνόταν να χρησιμοποιηθεί από το Δημοτικό Σχολείο. Το τελευταίο, σημειωτέον, λειτουργεί ως Ολοήμερο και θα έπρεπε να έχει πολλαπλές αίθουσες για τη σωστή εφαρμογή των προγραμμάτων, όπως σημειώνει σε επιστολή του ο Διευθυντής του Σχολείου. Η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου, που για μια σειρά λόγων συνάντησε ιδιαιτέρως έντονες αντιδράσεις από όλη τη σχολική κοινότητα (Νηπιαγωγούς, Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, Σύλλογο Γονέων), δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, το πρόβλημα χώρου στο Δημοτικό συνεχίζεται, έτσι μεθαύριο έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για την προσθήκη αιθουσών- τουλάχιστον 4, λέει ο Διευθυντής- με ανέγερση ορόφου στο Σχολείο. Την πρόταση αυτή η Διοίκηση του Δήμου θα επιδιώξει να υποβάλει για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

*Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί επιπλέον η εκχώρηση στα Τοπικά Συμβούλια της αποφασιστικής αρμοδιότητας για την κοπή των ξερών δένδρων (σ.σ. που σήμερα ανήκει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) και τη διάθεση της ξυλείας που προκύπτει σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες και στο προσωπικό των Κοινοτήτων. Η εν λόγω πρόταση συζητήθηκε στην Επιτροπή στα μέσα Ιανουαρίου, μετά από αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, και έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο υπό τη σκιά δυο δεδομένων: Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη χαρακτηρίζεται από ασάφεια, όπως τόνισαν στην Επιτροπή οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών Α. Πέππα και Κ. Κουριδάκης, αλλά και Πρόεδροι Κοινοτήτων στην Οδό Διονύσου, ενώ και η ίδια η ύπαρξη των Τοπικών Συμβουλίων προδιαγράφεται άκρως αμφίβολη, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα.

*Πρόστιμα συνολικού ύψους ποσόν 4000 ευρώ σε ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων που αμέλησαν να τα καθαρίσουν στο πλαίσιο της πυροπροστασίας, επέβαλε η Δημοτική Αστυνομία, μετά από αυτοψία κατ’ εντολή του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Θ. Κρητικού. Τα οικόπεδα βρίσκονται στις Κοινότητες Διονύσου- τα περισσότερα-, Άνοιξης και Αγ. Στεφάνου και η παράλειψη των ιδιοκτητών τους να τα καθαρίσουν βεβαιώθηκε στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται πως ενόψει της αντιπυρικής περιόδου εκατοντάδες επιστολών αποστέλλονται κάθε χρόνο από το Δήμο προς τους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων της πόλης, υπενθυμίζοντάς τους και την υποχρέωση για αποψίλωση αλλά και τα πρόστιμα σε περίπτωση αμέλειας, που μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2020, τέτοιες επιστολές εστάλησαν κατά εκατοντάδες από κάθε Δημοτική Κοινότητα, υπογραμμίζει στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος, αν και όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να γνωρίζουν το νόμο. Εντούτοις η βεβαίωση της παράβασης έγινε με καθυστέρηση, μια που και η Δημοτική Αστυνομία δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό, αλλά και στην πορεία διαπιστώθηκε πως πολλοί ΚΑΕΚ ήταν λανθασμένοι, όπως δόθηκαν από το Κτηματολόγιο. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αμελείς ιδιοκτήτες οικοπέδων μέσα στην περασμένη χρονιά ανέρχονται, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος συμπληρώνει πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μπει μια τάξη στο πρόβλημα, το οποίο όπως είναι γνωστό απασχολεί το Δήμο Διονύσου κάθε φορά που πλησιάζει το καλοκαίρι.

*Τέλος, προτείνεται η σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας του Δήμου Διονύσου με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Υστερούντων (ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ). Η συνεργασία με την ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, τονίζει στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, θα προσανατολιστεί στην από κοινού λειτουργία τόσο προγραμμάτων που θα υποστηρίζουν αμοιβαία νοητικά υστερούντα άτομα (και) με πολλαπλές αναπηρίες (αυτισμός, σωματικές αναπηρίες, κ.ά.), όσο στη διοργάνωση προγραμμάτων πρόληψης, επιμόρφωσης, δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και της σχολικής κοινότητας, δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού, με κύριους εμπλεκόμενους τα άτομα της εν λόγω ομάδας και δημιουργία δικτύου εθελοντών που θα υποστηρίζει τις δράσεις. Οι υπηρεσίες που θα προκύψουν από την εν λόγω συνεργασία θα απευθύνονται κυρίως σε ενδιαφερόμενους, άτομα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, κατοίκους Δήμου Διονύσου.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Παροχή σύμφωνης γνώμης της Περιβαλλοντικής Μελέτης (περιβαλλοντικός προέλεγχος) της σύμβασης: «Τροποποίηση Αναθεώρηση ΓΠΣ Ροδόπολης», προϋπολογισμού 14.952,17€ (με 24% ΦΠΑ ).

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη Απόφασης-πρότασης προς το ΔΣ, για την εκχώρηση στα Κοινοτικά Συμβούλια της αποφασιστικής αρμοδιότητας για την κοπή ξερών δένδρων σε Κοινόχρηστους Χώρους καθώς και για την διάθεση της ξυλείας, που προκύπτει.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Καθορισμός του ανώτατου ορίου εξόδων κηδείας αιρετών.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 4ο: Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021 Δήμου Διονύσου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΘΕΜΑ 5ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων της Λ******* Α******** και και Σ******Α**************

ΘΕΜΑ 6ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης της Μ********* Β******** και του Μ********* Π*********

ΘΕΜΑ 7ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων της Γ******* Α******** και και του Π*********** Α**********

ΘΕΜΑ 8ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης του K********* Η********

ΘΕΜΑ 9ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης του Α******** Ι******** πατέρα των Α********* Δ******** και και της Α********* Κ*********

ΘΕΜΑ 10ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης του Φ********* Γ********

ΘΕΜΑ 11ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης της Κ********* Α********

ΘΕΜΑ 12ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης της Π********* Β********- – – Σ******** και του Μ********* Γ*********

ΘΕΜΑ 13ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης του Σ********* Κ********

ΘΕΜΑ 14ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης της Ν********* Χ********

ΘΕΜΑ 15ο: Διαβίβαση εγγράφων σχετικά με την εξέταση της ένστασης της Ξ******* Δ*********

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση σύναψης Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας του Δήμου Διονύσου με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Υστερούντων (ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ)

ΘΕΜΑ 17ο: Έγκριση αναγκαιότητας για την άμεση προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας και την υποβολή πρότασης ένταξης του εν λόγω έργου στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και την απομάκρυνση των προκάτ αιθουσών από τον αύλειο χώρο του Σχολείου.