logo


Πληθαίνουν απ’ άκρου σ’ άκρο της πόλης οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για τους λογαριασμούς ύδρευσης, και ειδικά για το τρίτο τετράμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020, που έρχονται φουσκωμένοι κατά δεκάδες ευρώ τουλάχιστον.

Με το θέμα ασχολήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, στη χθεσινή (28 Ιανουαρίου), συνεδρίασή του, μετά από σχετική ερώτηση τοπικού συμβούλου, που είδε το λογαριασμό του αυξημένο κατά 60%, ενώ και το Τοπικό Αγ. Στεφάνου θα συζητήσει το ίδιο θέμα στη σημερινή του (Παρασκευή 29  Ιανουαρίου) συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς στις 6 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως μείζον πρόβλημα είχε προκύψει με τις καταμετρήσεις των υδρομετρητών και των καταναλώσεων νερού για τα παραπάνω δυο τετράμηνα, λόγω των αλλεπάλληλων βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης εκείνη την περίοδο. Το πρόβλημα επιτάθηκε από την υποστελέχωση της Υπηρεσίας, αλλά και από τη δολοφονία του Προϊσταμένου της Ύδρευσης Παναγιώτη Αγγελίδη μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Διονύσου στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι καταμετρήσεις έγιναν εν συνεχεία σωρευτικά, για τα δυο τετράμηνα μαζί, οπότε υπήρχε κίνδυνος τα παραπάνω κυβικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα χρέωσης, με τελικό υπόχρεο τον καταναλωτή που έτσι θα καλείτο να πληρώσει υπέρογκα ποσά.

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, που το Σεπτέμβριο του 2020 αποφάσισε ο υπολογισμός των καταναλώσεων να γίνεται αναλογικά με βάση στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό καταναλώσεων προηγούμενων ετών.

Φαίνεται πάντως πως αυτή η πρακτική δεν έχει ακολουθηθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ακούστηκαν χθες στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, και για τα οποία έχει ήδη αποσταλεί σχετικός φάκελος στις Υπηρεσίες του Δήμου με συγκριτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν την υπερχρέωση.

Ανάλογες ήταν οι διαπιστώσεις και της τοπικής συμβούλου Δ. Ιατρού, που υπενθύμισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του Προέδρου του Τοπικού Τ. Μπάση. Ο τελευταίος, μάλιστα, επικαλέστηκε περίπτωση οικίας στη Σταμάτα, η οποία πρακτικά είναι ακατοίκητη, αλλά ο λογαριασμός ύδρευσης για τα επίμαχα τετράμηνα ήρθε στα 700 ευρώ περίπου!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως εξηγήσεις για τις επιβαρυμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης επιχείρησε να δώσει ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που παρακολούθησε για λίγο τη συνεδρίαση. Ο ίδιος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με την ισοκατανομή των καταναλώσεων που δεν καταμετρήθηκαν, σε διαδοχικούς λογαριασμούς εντός του 2021, οπότε και η οριστική εξομάλυνση αναμένεται να έρθει περί το τέλος του χρόνου.

Οι διευκρινίσεις αυτές πάντως δεν θεωρήθηκαν επαρκείς από τους τοπικούς συμβούλους που επέμειναν πως «δεν φταίνε οι δημότες αν ο Δήμος δεν κάνει καλά τη δουλειά του», με αποτέλεσμα ο Αντιδήμαρχος να παραδεχθεί τις ευθύνες του Δήμου και να προτρέψει, μάλιστα το Τοπικό Συμβούλιο «να τοποθετηθεί για τις ευθύνες αυτές, που λόγω ασυνέπειας δεν είναι δυνατόν να μετακυλίονται και να επιβαρύνουν τους δημότες».

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, αναφορικά με τους λογαριασμούς ύδρευσης, θα υπάρξει απαλλαγή των οφειλετών από τις προσαυξήσεις χρεώσεων, που αφορούν το Β΄και Γ΄τετράμηνο 2019 καθώς και για το Α΄ τετράμηνο 2020, έως και τις 26/2/2021.