logo


Προχωρεί κανονικά η διαδικασία για τη μελέτη πυροπροστασίας των σχολικών κτηρίων της πόλης, αίτημα εδώ και χρόνια της σχολικής κοινότητας του Δήμου Διονύσου. Στη συνεδρίαση της Τρίτης 26 Ιανουαρίου η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το 1ο πρακτικό με το οποίο ανακηρύσσεται προσωρινός μειοδότης η εταιρεία ΑΛΚΩΝ, η οποία μάλιστα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση υποβολής προσφοράς, μια που στον αρχικό ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό καμιά εταιρεία δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και έτσι ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η μελέτη, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Σειρά έχει ο προσεισμικός έλεγχος για τα σχολικά κτήρια, ακόμη ένα χρόνια αίτημα της σχολικής κοινότητας, που αποδεικνύεται ακόμη πιο επείγον μετά από την αποκάλυψη πως ο όροφος στη σχολική μονάδα του Γυμνασίου- Λυκείου Αγ. Στεφάνου είναι αυθαίρετος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης τόνισε πως ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είναι περαιωμένος, ενώ ο Δήμος είναι έτοιμος να υποβάλει μέσα στο Φεβρουάριο πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για το δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο. Διευκρινίζεται εδώ πως ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος ή Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (ΤΟΕ) αποτελεί την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίµηση της σεισµικής ικανότητας των κτιρίων δηµόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος συνίσταται στην προσεγγιστική αποτίµηση της σεισµικής ικανότητας µε βάση αναλυτικότερους υπολογισµούς και (µη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισµική ικανότητα µε βάση τα αποτελέσµατα του TOE. Το τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, είναι η αναλυτική αποτίµηση της σεισµικής ικανότητας και (ενδεχοµένως) σύνταξη µελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισµική ανεπάρκεια από το προηγούµενο στάδιο.

Οι σχετικές προσκλήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ λήγουν στις 31 Μαρτίου, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που υπογράμμισε πως στόχος του Δήμου είναι να λάβει μέρος στις περισσότερες από αυτές. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει κατατεθεί πρόταση, ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρόσκληση στον τομέα της ύδρευσης που αφορά στην αντικατάσταση δικτύου στην Αναγέννηση Διονύσου, στο Κρυονέρι, στο Σπατατζίκι, στη Σταμάτα, κ.λπ., που κατά πληροφορίες έχει αξιολογηθεί θετικά. Έχει υποβληθεί επιπλέον στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ακόμη μια πρόταση, για την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Εξάλλου στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, είναι αυτή τη στιγμή ενταγμένη η ανάπλαση της πλατείας της Ροδόπολης και η διαμόρφωση των πλατειών στον Άγ. Στέφανο, προϋπολογισμού ενάμιση και δυόμιση εκατομμυρίων αντιστοίχως, έργο για το οποίο αναμένεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μέχρι το Πάσχα.