logo


Περιαστικές αναζητήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις

Η κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα μάς βρήκε στην «άκρη της πόλης». Στο ανατολικό τμήμα του Δήμου μας, στην Ροδόπολη, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται το πανέμορφο Ξωκλήσι του Άη Γιάννη και οι πλησίον αυτού αθλητικές εγκαταστάσεις της Δ. Κ. Ροδόπολης.

Τα πολλά λόγια είναι περιττά, οι εικόνες μαρτυρούν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις να μαραζώνουν έργα που, κάποιοι, κάποτε, έδωσαν την ψυχή τους αλλά και τα χρήματά τους προκειμένου να υπάρχουν τέτοιοι χώροι, να λειτουργούν και να είναι μέρος της ζωής των πολιτών, για άθληση και αναψυχή.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου είχε μετατραπεί σε πίστα μηχανοκίνητων δίκυκλων. Το εντυπωσιακό ήταν ότι την ώρα που τελείωσαν και πριν αφήσουν τον  χώρο «οργωμένο» με έναν αυτοσχέδιο τρόπο προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τον «αγωνιστικό» χώρο.

Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση χώρων για μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και η δημιουργία και ανάδειξη  χώρων για την προσέλκυση σε δράσεις αθλητισμού και αναψυχής.

Περιπατητικές διαδρομές, ορεινή ποδηλασία, χώροι αναψυχής και ποικίλων δραστηριοτήτων στη φύση, παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας, διάσχιση  ρεματιών, πεδία αναρρίχησης, είναι μερικά από αυτά  που μπορούν να υλοποιηθούν με συλλογικές πρωτοβουλίες αλλά και στοχευμένες δράσεις της δημοτικής αρχής.

Όταν το αστικό και περιαστικό περιβάλλον είναι σωστά μελετημένο αλλά και προστατευμένο, γίνεται  ένα με την ζωή μας και η αποδοχή του κόσμου μας εκπλήσσει όλους.

Το αστικό τοπίο του δήμου μας, αναφορικά με τους δημόσιους χώρους  δυστυχώς δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο για το οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι. Αντίθετα το περιαστικό τοπίο που είναι πλούσιο σε φυσικές ομορφιές θα μπορούσε, και απαιτείται, με την κατάλληλη πολιτική βούληση, να αναδειχθεί, να  το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, να το ζούμε, να το προστατεύουμε και να είμαστε υπερήφανοι.

Κωστής Κουριδάκης