logo


Στα τέλη του επόμενου μήνα, και πιο συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου, έχει προσδιοριστεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το μεγαλύτερο όγκο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και για το Δήμο Διονύσου, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στη Διαύγεια.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαιτέρως επιζήμια για χιλιάδες ιδιοκτήτες στην πόλη μας, μια που βρίσκει το Δήμο Διονύσου αθωράκιστο με άλυτο το πολεοδομικό του πρόβλημα, όσον αφορά ειδικά στα όρια των οικισμών. Οι ελπίδες που είχαν πέρυσι εναποτεθεί αρχικά στο νόμο 4685/2020 (σ. σ. εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας)  και εν συνεχεία στο νόμο 4759/2020 (σ. σ. για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας) όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την πόλη, δηλαδή το οικιστικό σε στενή και άμεση συνάρτηση με το δασικό, αποδείχθηκαν μάταιες μια που καμιά μέριμνα δεν ελήφθη, οι πιέσεις και οι αντιρρήσεις του Δήμου δεν εισακούστηκαν, η υποστήριξη των θέσεών του από βουλευτές ήταν χλιαρή- για να το θέσουμε κομψά-, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου, που ήδη έχει αντικατασταθεί, συντηρούσε την εκκρεμότητα υποσχόμενη μια κάποια λύση με νέο νομοσχέδιο την ερχόμενη άνοιξη.

Εντωμεταξύ, οι οικισμοί της πόλης- πολλοί από τους οποίους διαθέτουν παλαιές νομιμοποιητικές πράξεις της κεντρικής Διοίκησης που σήμερα δεν αναγνωρίζονται από την ίδια αυτή Διοίκηση-  παραμένουν αρρύθμιστοι, κυριολεκτικά στον αέρα. Έτσι οι δασικοί χάρτες που αναμένεται να αναρτηθούν σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα από σήμερα, θα παγιώσουν μια κατάσταση που θέλει αφενός χιλιάδες ιδιοκτησίες- νόμιμες- να βαφτίζονται πιθανόν δασικές και αφετέρου να στερεί από το Δήμο την οποιαδήποτε δυνατότητα να διαμορφώσει στοιχειώδη σύγχρονη πολεοδομική πραγματικότητα- με το μυαλό κατ’ αρχάς στην ασφάλεια των πολιτών ανοίγοντας δρόμους εκεί που υπάρχουν αδιέξοδα αλλά και στην ανάπτυξη της πόλης καθορίζοντας πού μπορεί να φτιαχτεί τι.

Μπροστά στη νέα αυτή, δυνητικά καταστροφική, εξέλιξη για την πόλη, η Δημοτική Αρχή έχει δρομολογήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και ειδικά με τον υφυπουργό Ν. Ταγαρά, που πλέον είναι αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, ώστε να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και στοχεύσεις. Τον υφυπουργό γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά η Δημοτική Αρχή από την πρώτη θητεία Καλαφατέλη, όταν το 2014 είχε ψηφιστεί ο νόμος 4280 που κατά πολλούς έδινε λύση στο οικιστικό πρόβλημα της πόλης.

Από την άλλη πλευρά πολλοί μηχανικοί της πόλης, που ήταν συνομιλητές της Δημοτικής Αρχής το προηγούμενο διάστημα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι ενέργειες και παρεμβάσεις, που είχε αποφασίσει και τελικά δρομολόγησε η Διοίκηση του Δήμου, καθόλου δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μήπως λοιπόν θα πρέπει στο τραπέζι να μπουν άλλη προσέγγιση και εναλλακτικές μορφές πίεσης προς την κεντρική Διοίκηση;