logo


Συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στην ανάδειξη και προστασία της φύσης στην πόλη μας, καταθέτει η δημοτική παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου και ο επικεφαλής της Κ. Κουριδάκης, τονίζοντας πως «είναι μεγάλη ευκαιρία εφόσον, λόγω της κατάστασης, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα, να εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους αξιοποίησης, ενημέρωσης, αλλά και προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και των ρεμάτων», με το μέγιστο σεβασμό:

Η πανδημία και η εξ αυτής καραντίνα, έφερε στο προσκήνιο και το πρόβλημα των χώρων πρασίνου και αναψυχής  των πόλεων.

Ο ιός δείχνει να διαδίδεται πιο εύκολα σε πόλεις με πυκνή δόμηση, χωρίς  ελεύθερους χώρους και πράσινο. Η σημερινή πανδημική κρίση δεν είναι άσχετη με την κλιματική κρίση.

Αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, που θα σέβεται τη φύση, την προστασία της και τις δυνατότητές της, που θα στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το περιβάλλον είναι κοινωνικό και ανεκτίμητο αγαθό και  η φροντίδα του, απαιτεί  συλλογική συνείδηση και ευθύνη. Όπως σήμερα κληθήκαμε όλοι να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία σε συνθήκες Πανδημίας έτσι πρέπει να προσεγγίσουμε την φύση με άλλη ματιά, με ευαισθησία και σεβασμό. Το  φυσικό περιβάλλον είναι η κοινή μας περιουσία, είναι η πανανθρώπινη εστία μας. Συχνά «ξεχνιέται» ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζουν, τα βουνά, τα ρέματα, τα ποτάμια, οι λίμνες, η θάλασσα,  στην παροχή βασικών αγαθών και στην διατήρηση  πολλών οικοσυστημάτων αλλά και στην ψυχοσωματική κατάσταση των ανθρώπων.

Ο Δήμος Διονύσου περιβάλλεται από σπουδαία βουνά με τεράστια βιοποικιλότητα αλλά και ιστορία. Οφείλουμε να τα προστατεύουμε, να τα αναδεικνύουμε και να συμβιώνουμε με σεβασμό και  αγάπη. Έχουμε την ευλογία αλλά και την κατάρα να περιτριγυριζόμαστε από ζώνες προστασίας δύο ορεινών όγκων και οικοσυστημάτων, της Πάρνηθας και της Πεντέλης, και δύο υδάτινων οικοσυστημάτων, της Λίμνης του Μαραθώνα και του ποταμού Κηφισού.

Είναι μεγάλη ευκαιρία εφόσον, λόγω της κατάστασης, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα, να εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους αξιοποίησης, ενημέρωσης, αλλά και προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και των ρεμάτων. Υπάρχει έντονη ανάγκη ανθρώπινης επαφής με την φύση, όμως απαιτείται και ο απαραίτητος σεβασμός από όλους όσους εισπράττουν αυτά τα μέγιστα οφέλη.

Είναι χρέος των δημοτικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων  να προβούν άμεσα σε μελέτες και έργα, αξιοποίησης και προστασίας όλου αυτού του πλούσιου οικοσυστήματος που μας περιβάλει. Το μεγαλύτερο χρέος προς την φύση είναι η ατομική ευθύνη για την μη μόλυνση, την προστασία και την ανάδειξή της.

Μερικές προτάσεις ανθρώπινων παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την σχέση των πολιτών με την φύση:

• Καθαρισμοί και σηματοδότηση μονοπατιών

• Διάνοιξη νέων διαδρομών

• Πινακίδες πληροφόρησης

• Συστήματα ασφαλείας και πυροπροστασίας, συστήματα

        συναγερμού και τηλεειδοποίησης

• Ουσιαστικός ρόλος των δασικών αρχών

• Χώροι υποδοχής, αναψυχής, χώροι υγιεινής, χώροι

        στάθμευσης επισκεπτών.

• Μέσα μεταφοράς μηδενικής ρύπανσης για την

        προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες

• Δημιουργία εθελοντικών ομάδων φύλαξης και ενημέρωσης

• Καταγραφή και παρατήρηση της χλωρίδας και πανίδας

• Δράσεις αναψυχής και άθλησης για παιδιά και ηλικιωμένους

• Οργάνωση συνεδρίων και εκπαιδευτικών δράσεων

• Εκμετάλλευση δασικού πλούτου προς όφελος ασθενέστερων

        ομάδων πολιτών

• Ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Οριοθετημένοι ειδικοί χώροι «ριψοκίνδυνων»

        δραστηριοτήτων με αυστηρές συνθήκες λειτουργίας

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος δεν μπορεί παρά να γίνει τώρα και να λάβει υπόψη αυτούς τους παράγοντες, παραδίνοντας τα οικοσυστήματα στην προστασία και την αναψυχή των ανθρώπων και όχι στην κυριαρχία της γραφειοκρατίας, της κωλυσιεργίας και των πολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Η επαφή με την φύση δεν είναι μόδα ούτε ευκαιριακή διέξοδος, δεν είναι απλά ένας τρόπος ζωής, είναι η ίδια η Ζωή.

Κωστής Κουριδάκης