logo


Μπορεί μια τηλεδιάσκεψη δυόμιση ωρών, με συμμετοχή 25 και πλέον ατόμων, να κυλήσει ομαλά, να δώσει την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να μιλήσουν, να ακουστούν, τελικά να είναι παραγωγική, αποδοτική και αποτελεσματική; Η απάντηση δόθηκε από την τηλεδιάσκεψη, την πρώτη, που οργάνωσε η Ένωση Γονέων Διονύσου την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου- και ήταν όλα τα παραπάνω: Πάνω από δυόμιση ώρες εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων από σχολεία όλων των περιοχών της πόλης, και από τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης- Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια-, υπό τον άψογο συντονισμό του Λ. Λιγήρου, αντάλλαξαν απόψεις, κατέθεσαν προβλήματα, ενημερώθηκαν, συζήτησαν, σε μια διαδικασία που παρέδωσε μαθήματα εποικοδομητικού διαλόγου.

Αυτά όσον αφορά στο τυπικό μέρος της τηλεδιάσκεψης.

Στο ουσιαστικό, δηλαδή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Δήμο Διονύσου σήμερα, το σκηνικό ήταν διαφορετικό: Γιατί καινούργια προβλήματα, που έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με τον κορονοϊό, μαζί με όσα προκύψουν από το νέο νόμο για την Παιδεία, ήρθαν να προστεθούν στα παλιά, τα χρόνια, προβλήματα, που αφορούν κυρίως στη σχολική στέγη. Ενώ ούτε οι ειδήσεις για τη θεμελίωση του Λυκείου Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, ή για τις δυο νέες σχολικές μονάδες- το 1ο Δημοτικό Κρυονερίου και το ΕΠΑΛ- που δημοπρατούνται άμεσα ή η εργολαβία των 3 εκατομμυρίων που εγκρίθηκε πριν από λίγο καιρό για τη συντήρηση εκ βάθρων δημοτικών κτηρίων, και σχολείων, φάνηκαν να καθησυχάζουν τους γονείς.

Η καθαριότητα ήταν το πρώτο πρόβλημα, αυτό που επείγει άλλωστε, μια που τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στο αμέσως προσεχές διάστημα: Σχολεία, όπως το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό της Σταμάτας αλλά και τα δυο Νηπιαγωγεία της Άνοιξης, μοιράζονται μια καθαρίστρια, σχολεία, όπως το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, από δυο βρέθηκε με μια καθαρίστρια εν μέσω πανδημίας, σε μεγάλες σχολικές μονάδες, όπως το Γυμνάσιο Διονύσου, η μοναδική καθαρίστρια δεν επαρκεί και ο οικείος Σύλλογος Γονέων πληρώνει για επιπλέον προσωπικό. Η ανάγκη για ενδελεχή καθαριότητα γίνεται εντονότερη με το άνοιγμα των σχολείων, μια που στη συνήθη διαδικασία καθαρισμού προστίθεται και αυτή της απολύμανσης για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Στο παραπάνω πρόβλημα, που αποτυπώθηκε σε συναντήσεις της Ένωσης Γονέων με τη Δημοτική Αρχή, η τελευταία απάντησε με μετατροπές συμβάσεων των καθαριστριών και επέκταση του ωραρίου τους, αλλά όχι και με επιπλέον προσλήψεις, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δ. Τσιράκης, που πάντως επεσήμανε πως η Διοίκηση του Δήμου φάνηκε απροετοίμαστη, παρά το περιθώριο ανάμεσα στις δυο καραντίνες για να οργανωθεί καλύτερα.

Η τηλεκπαίδευση απασχόλησε αμέσως μετά τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων- μια που αρκετά παιδιά είτε έχουν μείνει εκτός διαδικασίας είτε την παρακολουθούν με δυσκολία λόγω έλλειψης στην υλικοτεχνική υποδομή, δηλαδή σε tablets. Παρόλο που tablets έχουν διατεθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών και από χορηγίες, έλλειψη παρατηρείται σε αρκετές ακόμη οικογένειες, υπογράμμισε ο Δ. Ζαφειρόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Κρυονέρι και ζητώντας παρέμβαση και των εκπαιδευτικών “ώστε να διεκδικήσουν τα αυτονόητα”.

Η ασφάλεια ήταν ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη- και μάλιστα για ένα καινούργιο σχολείο, το 4ο Δημοτικό Διονύσου, που ξεκίνησε το 2019 τη λειτουργία του στον Άγ. Στέφανο, σε ενοικιασμένο χώρο πίσω από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ΘΑΛΠΗ. Οι συνεχείς τραυματισμοί παιδιών- με κάποια από αυτά να χρειάζονται και χειρουργείο- λόγω σοβαρών κακοτεχνιών στον προαύλιο χώρο αλλά και στα κάγκελα, καταγγέλλονται επί ένα χρόνο στους αρμόδιους, οι οποίοι απαντούν με υποσχέσεις αλλά χωρίς καμιά διορθωτική παρέμβαση. Μαζί με την ασφάλεια στο χώρο των σχολείων, συζητήθηκε και το πρόβλημα της ασφαλούς μετακίνησης από και προς τα σχολείο, που αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως το 3ο Δημοτικό Διονύσου, επί της πολυσύχναστης Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, όπου το φανάρι που έχει μπει για το σχολείο περιμένει εδώ και… ένα χρόνο τη ρευματοδότησή του από τη ΔΕΗ, όπως επεσήμανε ο Γ. Κανουπάκης.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν  στα προβλήματα της σχολικής στέγης που διαχρονικά αντιμετωπίζει ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου, και κυρίως ο Άγ. Στέφανος: Όπως ανέφεραν τόσο η Χ. Ζερβουλάκου από το Γυμνάσιο όσο και ο Β. Τσαρνάς από το Λύκειο, η συστέγαση των δυο σχολικών μονάδων και των 450 συνολικά μαθητών σημαίνει τη χρήση των 6 κοινών- “ακατάλληλων”- τουαλετών από παιδιά ηλικίας από 12 μέχρι 18 ετών, καθώς και τη χρήση κάθε ελεύθερου χώρου ως αίθουσας διδασκαλίας. Το ίδιο κτήριο απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα της πόλης, μια που αποκαλύφθηκε πως ο πρώτος όροφός του είναι αυθαίρετος, εγείροντας ερωτηματικά ως προς τη στατική του επάρκεια.

Η συνάντηση του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τους Αντιδημάρχους Γ. Τσουδερό και Στ. Κριεμάδη απέφερε επιπλέον υποσχέσεις για την αναβάθμιση των τουαλετών μέσω του Προγράμματος Α. ΤΡΙΤΣΗΣ, καθώς και μια δέσμευση για έλεγχο στατικής επάρκειας του σχολείου μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι σοβαρές καταγγελίες, όπως αυτή του Β. Παπαβασιλείου από το Δημοτικό Ροδόπολης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαβασιλείου, κατήγγειλε πως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, που χρησιμοποιείται από 4 αθλητικούς Συλλόγους για προπονήσεις και αγώνες ενώ έχει δηλωθεί και ως έδρα, δεν καθαρίζεται από αυτούς μετά τη χρήση της- παρόλο που αυτό προβλέπεται στους όρους και τις προϋποθέσεις παραχώρησής της στα σωματεία. Κατήγγειλε επιπλέον πως ο Πρόεδρος ενός από αυτά τα Σωματεία, “που και κερδοσκοπικά είναι και επιδοτήσεις παίρνουν από το Δήμο”, τον πλησίασε με στόχο να μπουν μηχανήματα πώλησης αναψυκτικών στο χώρο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων! Για τα θέματα που έχουν προκύψει από την παράλληλη χρήση της αίθουσας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, ο Σύλλογος έχει συντάξει ψήφισμα και έχει στείλει εξώδικο στο Δήμο, χωρίς ούτε απάντηση ούτε αποτέλεσμα.

Από κοντά βέβαια ακολουθούν τα προβλήματα που έρχονται με το νέο νόμο για την Παιδεία, αναφορικά με το σύστημα εξετάσεων, την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων με άμεση επίπτωση στην κρατική χρηματοδότηση κ.λπ., όπως τα περιέγραψε εν τάχει ο Πρόεδρος της Ένωσης.

Ο ίδιος τόνισε πως μπροστά στα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τα σχολεία της πόλης, τα οποία η Ένωση καταγράφει πλέον σε βάση δεδομένων ανάλογα με το χαρακτήρα τους, είναι απαραίτητος ο συντονισμός με τους κατά τόπους Συλλόγους Γονέων, μέσα από το τρίπτυχο “ενημέρωση, κινητοποίηση, δράση”. Ο κ. Τσιράκης υπενθύμισε εν προκειμένω πως τέτοια συντονισμένη δράση έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής την εμπορική εκμετάλλευση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου (σ.σ. όπου η Ένωση προτείνει να λειτουργεί Στέκι Νεολαίας), ενώ προανήγγειλε και άλλες τέτοιες δράσεις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υπογράμμισε παράλληλα πως κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Ένωσης είναι ο έλεγχος της στατικής επάρκειας και της πυροπροστασίας σε όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης, καθώς και αυτή η ίδια η κτηριακή υποδομή σε κάθε σχολείο, και ειδικά στον Άγ. Στέφανο. Επανέφερε επ’ ευκαιρία την πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου του ΤΥΠΕΤ ως σχολικού χώρου και κάλεσε τους Συλλόγους να πλαισιώσουν την Ένωση “για να συνεχίσουμε να ενοχλούμε. Εξάλλου ο Δήμαρχος, που δεν είναι διοικητικός υπάλληλος, πρέπει να βρει τρόπο και διαδικασία για να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα, κινούμενος αν χρειαατεί και στα όρια της νομιμότητας όταν πρόκειται για το κοινό καλό. Ας εκμεταλλευτούμε την καραντίνα για να εντείνουμε την ενημέρωση, ώστε όταν τα απαγορευτικά μέτρα χαλαρώσουν, να είμαστε έτοιμοι. Μας βοηθούν εξάλλου με την ανυπαρξία τους και τα βήματα προς τα πίσω, τόσο η κρατική όσο και η τοπική διοίκηση”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη.