logo


Πάνω από μια ώρα διήρκεσε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη χθες Τρίτη 22 Δεκεμβρίου. Και ενώ τα περισσότερα από τα 21 θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, μακρά συζήτηση έγινε για τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2019, που είχε ήδη εγκριθεί με επιφύλαξη από τη Σχολική Επιτροπή και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Οι λόγοι για την επιφύλαξη αυτή, είναι λίγο πολύ γνωστοί: Ο τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α. Δελαγραμμάτικας, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, ποτέ δεν παρέδωσε με φυσική παρουσία στη νέα Διοίκηση της Σχολικής Επιτροπής (σ.σ. ενώ δεν αναγνώριζε και τον ορισμό τής Τ. Κώνστα ως Προέδρου), παρέμεινε άφαντος επί 15 περίπου μήνες, σωρεία πρωτότυπων παραστατικών της θητείας του δεν βρέθηκαν παρά τους συνεχείς ελέγχους στο γραφείο της Επιτροπής, ενώ εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες, και προσωπικές, δαπάνες. Η στάση αυτή του τέως Προέδρου έχει απασχολήσει επί σειρά συνεδριάσεων τη Σχολική Επιτροπή, πολύ περισσότερο που ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πιέζει για την σύνταξη οικονομικών απολογιστικών στοιχείων, όχι μόνο του 2019, αλλά των έξι τελευταίων ετών, από το 2014!

Μετά λοιπόν από την πάροδο ενός και πλέον χρόνου, στη διάρκεια του οποίου ο τέως Πρόεδρος δεν είχε δώσει σημεία ζωής, και με αφορμή τη βούληση της Σχολικής Επιτροπής να “κλείσει” το 2019 έστω και με επιφύλαξη, ο κ. Δελαγραμμάτικας επανέκαμψε αίφνης με εσπευσμένες ενέργειες, που ξεκίνησαν στις 30 Νοεμβρίου: Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής για την έγκριση του απολογισμού, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, είχε στείλει εξώδικο προς την Πρόεδρο, τα μέλη και τον πρακτιγογράφο της Επιτροπής, όπου υποστήριζε πως ουδέποτε παρακώλυσε το έργο της Επιτροπής και δήλωνε έτοιμος να αναλάβει την εκπόνηση του απολογισμού για τους 10 μήνες του 2019 που ήταν υπεύθυνος για το Νομικό Πρόσωπο. Στο ίδιο εξώδικο ο τέως Πρόεδρος υπογράμμιζε πως η διάδοχός του απέκοψε από κάθε πρόσβαση στη Σχολική Επιτροπή τόσο τον ίδιο όσο και το λογιστή Α. Ιωάννου, και επιχειρούσε να αποδώσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με την εκκρεμότητα του απολογισμού, σε λόγους πολιτικής αντιπαλότητας και προσωπικής εχθρότητας της νυν Προέδρου στο πρόσωπό του. Κατήγγελλε, τέλος, ως δόλια και παράνομη μεθόδευση την εισήγηση, με την οποία η κ. Κώνστα ζητούσε από τα μέλη της Επιτροπής την έγκριση του επίμαχου απολογισμού ενώ μιλούσε για απόπειρα θυματοποίησής του από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Επιστρέφοντας στο παρόν και τις τελευταίες εξελίξεις, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης παρουσίασε ακόμη ένα, πιο πρόσφατο, εξώδικο του κ. Δελαγραμμάτικα, προς όλα τα μέλη της Επιτροπής, που απ’ όσο φάνηκε είχε σταλεί μόνο στο Δήμαρχο, μια που το αγνοούσαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο νέο αυτό εξώδικο ο τέως Πρόεδρος, με λίγα λόγια επαναλάμβανε τις αιτιάσεις του κατά της νυν Προέδρου, αλλά και το γεγονός πως είχε αποξενωθεί “παράνομα και αυθαίρετα”, ο ίδιος και ο λογιστής τής τότε περιόδου, από την πρόσβαση στα στοιχεία της Σχολικής Επιτροπής, και ζητούσε να του δοθεί η δυνατότητα σήμερα να επιμεληθεί των απολογισμών για την περίοδο ευθύνης του. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με έγγραφα του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι και ο οικονομικά υπόλογος για όσο διάστημα ήταν Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, άρα και ο αρμόδιος για τη σύνταξη του αντίστοιχου απολογισμού. Διαμαρτύρεται επιπλέον επειδή ο νέος λογιστής, που ανέλαβε τα οικονομικά της Σχολικής Επιτροπής, δεν ζήτησε τη συνδρομή του για τους απολογισμούς παρελθόντων ετών, διαχείρισης δικής του, που ακόμη εκκρεμούν.

Κρίνοντας πως ο απολογισμός είναι προϊόν παράνομης μεθόδευσης και στερείται νομίμου κύρους, με το νέο εξώδικο καλεί τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να απέχουν από την ψήφισή του και να τον επιστρέψουν στη Σχολική Επιτροπή ώστε να συνταχθεί νομίμως “επιμελεία μου, εννοείται σε ό, τι αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1-28/10/2019 που ετύγχανα οικονομικά υπόλογος”.  Επιφυλάσσεται, τέλος, για κάθε νόμιμο δικαίωμά του ενώπιον οιασδήποτε Αρχής έναντι όποιου τυχόν ήθελε συμμετάσχει στη, σε βάρος του, παράνομη μεθόδευση έγκρισης του επίμαχου απολογισμού.

“Μονόδρομος η σύνταξη του απολογισμού από τον τέως Πρόεδρο, εφόσον τώρα δηλώνει παρών”, εκτίμησε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, στέλεχος στη Διοίκηση του οποίου ήταν ο κ. Δελαγραμμάτικας. Και προέβλεψε πως αν ο απολογισμός σταλεί ως έχει στον Επίτροπο, θα επιστρέψει γιατί η σύνταξή του δεν θα γίνει αποδεκτή ως σύννομη, με την υποχρέωση να τον συντάξει ο τέως Πρόεδρος. Ο κ. Ζαμάνης, υιοθετώντας το περιεχόμενο των εξωδίκων, εξέφρασε την άποψη πως ο επίμαχος απολογισμός πάσχει από πλευράς νομιμότητας. Κι αυτό γιατί η νυν Πρόεδρος, ενάμιση μήνα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, ανέθεσε σε νέο λογιστή να προβεί σε απολογισμούς και παρελθόντων ετών. Επιπλέον η ίδια Πρόεδρος αγνόησε το έγγραφο του Επιτρόπου, στις αρχές του χρόνου, που την προέτρεπε να καλέσει όλους τους πρώην Προέδρους του Νομικού Προσώπου, αρχής γενομένης από το 2013, μια που από τότε δεν έχουν υποβληθεί απολογισμοί για τη Σχολική Επιτροπή. “Ας τους καλέσει να καταθέσουν τους απολογισμούς τους, μια που η ίδια τους απέκοψε από την πρόσβαση, και εν συνεχεία να μπουν ορκωτοί, να γίνουν έλεγχοι, ό,τι αποφασιστεί, όπως ακριβώς έγινε και στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται τον απολογισμό κάποιου, να τον κάνει κάποιος άλλος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης. Επέμεινε επιπλέον ιδιαιτέρως στην τήρηση της νομιμότητας με οδηγό την κείμενη νομοθεσία, κάτι που κατά τα λεγόμενά του καταστρατήγησε η νυν Πρόεδρος, ενώ επιχείρησε να υπερασπιστεί τον τέως συνεργάτη του “που μπορεί να μην ήταν προσβάσιμος σε επικοινωνία, είχε όμως πληρεξούσιο λογιστή που αποστερήθηκε από το δικαίωμα να κάνει το δικό του απολογισμό, σύμφωνα με τις επιταγές του Επιτρόπου. Αυτή η εξέλιξη αφήνει τον απολογισμό να πάσχει σε νομιμότητα και την νυν Πρόεδρο βαρειά υπεύθυνη”, επέμεινε ο κ. Ζαμάνης.

Απάντηση στα παραπάνω ο τέως Δήμαρχος πήρε από τρεις πλευρές: Από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη, τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη και το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Θ. Κρητικό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι δυο τελευταίοι είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής. Και έχουν πολλές φορές περιγράψει την αγωνιώδη προσπάθεια να εντοπιστούν οικονομικά στοιχεία (παραστατικά, τιμολόγια, μπλοκ αποδείξεων κ.λπ.), ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα  για την κατάσταση- και οικονομική- στη Σχολική Επιτροπή, όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή, μια που ο τέως Πρόεδρος ουδέποτε εμφανίστηκε είτε για να παραδώσει τη διαχείριση είτε για να συνδράμει το διάδοχο σχήμα.

Τις επανειλημμένες αλλά εις μάτην εκκλήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στον τέως Πρόεδρο, να παραδώσει αυτή τη διαχείριση με όποια στοιχεία είχε στη διάθεσή του, υπενθύμισε στο Σώμα ο Γενικός Γραμματέας, παράλληλα με το γεγονός πως εκείνη την εποχή, το 2019, είχε ήδη δημιουργηθεί πρόβλημα στη Σχολική Επιτροπή επειδή ούτε για το 2017 ούτε για το 2018 είχαν συνταχθεί απολογισμοί. Ο κ. Μιχιώτης μίλησε μάλιστα για παρελκυστική τακτική εκ μέρους του τέως Προέδρου, “που ήταν εξαφανισμένος για 15 μήνες και εμφανίστηκε τώρα, επειδή βλέπει πως υπάρχει εξέλιξη με τους απολογισμούς, και θέλει να κερδίσει χρόνο, σε βάρος όμως της σημερινής Διοίκησης”.

Τη δική του εμπειρία ως μέλους της Σχολικής Επιτροπής με τη νέα θητεία θυμήθηκε από την πλευρά του ο κ. Κρητικός, όταν σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρόντων και του τέως Δημάρχου και του παλιού λογιστή, το Σώμα καλούσε χωρίς αποτέλεσμα τον κ. Δελαγραμμάτικα να παραδώσει, κάτι που δεν έγινε επί 15 μήνες. Ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε πως, παρά την όποια εκλογική ήττα, ο ηττημένος οφείλει να περιμένει και να παραδίδει στους διαδόχους με ευγένεια και σεβασμό το πόστο του, που δεν είναι ιδιοκτησία του. Αλλιώς δημιουργούνται προβλήματα με τελικό αποδέκτη του κόστους τους πολίτες, υπογράμμισε ο κ. Κρητικός, επιμένοντας ιδιαιτέρως στην αποστολή της Σχολικής Επιτροπής να φροντίζει αποκλειστικά θέματα Παιδείας.

«Είχα την ευκαιρία, πριν από μήνες, να σας διατυπώσω όλα μας τα ερωτήματα για τη στάση του κ. Δελαγραμμάτικα και τότε φανήκατε να κρατάτε αποστάσεις από τη συμπεριφορά του παλιού συνεργάτη σας, που δεν φάνηκε ποτέ, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο κάτω κάτω της γραφής”, υπενθύμισε αμέσως μετά ο κ. Φωτάκης στον τέως Δήμαρχο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Σχολικής Επιτροπής να βγάλει άκρη χωρίς καμιά συνδρομή από τον τέως Πρόεδρο, πόσω μάλλον που τα δυο συγγενικά Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών βρίσκονται εδώ και μήνες σε κρίση, κάτι που γεννάει τη ανάγκη για πολύ προσεκτική προσέγγιση. “Τόσον καιρό που είμαι μέλος στη Επιτροπή, δεν έχω δει τον κ. Δελαγραμμάτικα ούτε μια φορά, και θα ήθελα πραγματικά να μας απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά μας. Και τώρα που φαίνεται πως βγαίνουμε από την κρίση, έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα”, είπε ο Αντιδήμαρχος, προτείνοντας την έγκριση του απολογισμού με επιφύλαξη τώρα, και εν συνεχεία να ορισθεί ορκωτός λογιστής που θα ελέγξει όλα τα στοιχεία. Διαφορετικά τα προβλήματα θα διαιωνίζονται, και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα”, κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

Τον ορισμό ορκωτού λογιστή στο όνομα της διαφάνειας και της καθαρότητας ζήτησε, τέλος, επιτακτικά από την πλευρά του ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, επισημαίνοντας πως η παράταξή του θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως τόσα χρόνια οι Σχολικές Επιτροπές έχουν μετατραπεί σε πεδίο προσωπικών και παραταξιακών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, “αντιγράφοντας” το δίπολο που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σημειώνεται εδώ πως το αίτημα για τον ορισμό ορκωτού περιλαμβάνεται στην απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, με την οποία εγκρίνεται ο απολογισμός του 2019, και ήταν προϋπόθεση για την υπερψήφιση του θέματος από τον Εύπολι στην Οικονομική Επιτροπή.

Κανένα πεδίο διαμάχης δεν υπάρχει στις Σχολικές Επιτροπές, μόνο γεγονότα, απάντησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως απολογισμοί δεν υπάρχουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και “εμείς θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και στη σειρά τους”. Το σχόλιό του, αμέσως μετά, πως ο κ. Ζαμάνης είναι φυσικό να υπερασπίζεται όπως μπορεί τον τέως Πρόεδρο, μια που είναι φίλοι, πυροδότησε την ένταση της ημέρας: «Δεν μπήκα στα κοινά για να υπερασπιστώ κανέναν, ούτε θα πάω μάρτυρας υπεράσπισης για κάποιον που είναι παράνομος”, υπερθεμάτισε ο τέως Δήμαρχος, θεωρώντας προσβλητική τέτοια αναφορά.

Στο ίδιο πρόσφατο εξώδικο Δελαγραμμάτικα, ας σημειωθεί, περιλαμβάνεται και επιστολή του παλιού λογιστή προς τη νυν Πρόεδρο, με την οποία μεταξύ άλλων δίνει και κάποια στοιχεία για την πορεία των απολογισμών παρελθόντων ετών: Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Ιωάννου, για τον απολογισμό του 2016  εκκρεμούσε η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, οι δυο επόμενοι- του 2017 και του 2018- βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ για τον απολογισμό του 2019 θεωρεί πως μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος, μια που απαιτείται η συγκέντρωση, επεξεργασία και καταχώρηση μεγάλου όγκου παραστατικών. Με τη σειρά του, πάντως, εγκαλεί και εκείνος την Πρόεδρο για την αποξένωσή του από τα οικονομικά στοιχεία της Επιτροπής, που κορυφώθηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου όταν αποφασίσθηκε οι απολογισμοί των περασμένων ετών, “που ήταν δουλειά μου”, να ανατεθούν στο νέο λογιστή “επιλογής της Προέδρου”, κίνηση αντιδεοντολογική και παράτυπη, όπως γράφει στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται πως πρόβλημα είχε προκύψει και στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τον κ. Ιωάννου. Ο τελευταίος είχε καθυστερήσει επί ένα χρόνο τους απολογισμούς δυο ετών, ενώ στην πιο πρόσφατη έκκληση της Προέδρου Α. Τόκα να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε απαντήσει με αίτημα για επιπλέον παράταση στην εκτέλεση του έργου του. Και χρειάστηκε ένα σκληρό εξώδικο εκ μέρους του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, για να συμμορφωθεί τελικά με την υποχρέωσή του στη σύνταξη των οφειλόμενων απολογισμών.