logo


Με ανοιχτή επιστολή τους 14 πολιτιστικά και αθλητικά Σωματεία της πόλης, διαμαρτύρονται για την εξέλιξη στο θέμα των δημοτικών επιχορηγήσεων, που τα αφήνει φέτος χωρίς “ανάσα και βοήθεια για επιπλέον δράσεις”, υπογραμμίζουν πως δεν είναι αντίπαλοι αλλά αρωγοί στο έργο του Δήμου, και καλούν τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει να εμπλέκει υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες αλλά και να προσέλθει σε διαβούλευση, έστω και την ύστατη στιγμή, παρουσία του Δημάρχου, ώστε να εξευρεθεί άμεση λύση:                                                

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ                       

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2020

Τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία  στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες – ακόμη και πιο οργανωμένες- λειτουργούν και προοδεύουν  χάρη στην αγάπη για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό (αλληλένδετες έννοιες σε κάθε περίπτωση) των εθελοντών  μελών τους.

Εθελοντών που αποφάσισαν να αφιερώσουν τον χρόνο τους στα σωματεία είτε από την αγάπη τους για τον αθλητισμό όπως αυτός εκφράζεται  μέσα από τα αθλήματα, είτε  για την τέχνη (παραδοσιακός χορός ή τραγούδι ή μια θεατρική παράσταση ή την αναβίωση ενός εθίμου).

Εθελοντική προσφορά που σε πολλές περιπτώσεις  φτάνει σε κατάθεση ψυχής.

Την ανάγκη για αθλητισμό και πολιτισμό έρχονται να καλύψουν τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία του Δήμου Διονύσου πολλά δε εξ αυτών με δεκαετίες ιστορίας.

Ιστορίας αθλητικής με δράσεις σε χρόνια πέτρινα χωρίς υποδομές στον Δήμο (χωμάτινα ή τσιμεντένια γήπεδα), δίνοντας υγιή διέξοδο στην νεολαία του Δήμου αλλά και αναδεικνύοντας αθλητές και προβάλλοντας  τον Δήμο μας.

Ιστορίας  πολιτιστικής με δράσεις για την διατήρηση και αναβίωση των εθίμων από τις χαμένες πατρίδες, της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας (παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια), την ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων του Δήμου μας, καθώς και την κάλυψη θεατρικών αναγκών στην απομακρυσμένη γωνιά της Αττικής.

Σε όλες τις παραπάνω δράσεις πάντα παρόντες οι Δημοτικοί άρχοντες νυν και πρώην συμμετέχοντας μαζί με τα σωματεία και χειροκροτώντας δράσεις που τώρα απορρίπτονται.

Για αυτά τα σωματεία και αυτούς τους απλούς εθελοντές ανθρώπους-συμπολίτες μας φτάσαμε στον Δήμο Διονύσου να ακούγονται δυσφημιστικές εκφράσεις από χείλη εκλεγμένων και άλλων αξιωματούχων και να συνδέεται η ύπαρξή τους  με τις επιχορηγήσεις  του Δήμου μας, που σε ετήσια βάση ανά Σωματείο δεν επαρκούν ούτε καν για 1-2 δράσεις αυτών, και που πολλές φορές οι δράσεις τους στηρίζουν τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας (Κοινωνικό Παντοπωλείο, σχολεία κ. ά) .

Η επιχορήγηση του Δήμου αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια ανάσα και βοήθεια για επιπλέον δράσεις. Παρά τα μικρά ποσά γίνεται ακόμη πιο σημαντική  στις δύσκολες εποχές που ζούμε καθώς θα συμβάλλει στην συνέχιση του Αθλητισμού και Πολιτισμού στην περιοχή μας. Να ληφθεί υπόψη ότι από το 2019 ήδη υπάρχει περικοπή κατά 50%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από πολλά χρόνια το Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού επιχορηγεί ήδη  με κρατική μέριμνα  τα αθλητικά Σωματεία, και  οι Δήμοι θα επιχορηγηθούν (απόφαση Υπουργείου Εσωτερικών) για να καλύψουν τις ανάγκες μετακινήσεων των σωματείων αυτών.

Αξιοσημείωτο επίσης η συνέχιση ενίσχυσης από Δήμους όχι  μόνο γειτονικούς αλλά και όλης της Ελλάδος των δράσεων των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, που πλήττονται ιδιαίτερα στην  εποχή της πανδημίας.

Αντί λοιπόν ο Δήμος να στέκεται απέναντι σαν τον αυστηρό Δάσκαλο που τιμωρεί, ας σταθεί αρωγός στο έργο τους. Mε διάθεση συνεργασίας με τα Σωματεία, περιμένουμε να εξαντλήσει το θέμα των επιχορηγήσεων για το 2020 και να βρει τον τρόπο, αντί να προσφεύγει σε γενικόλογες δημόσιες ανακοινώσεις, σαν να πρόκειται για αντιπάλους.

Άλλωστε η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας δεν θα πρέπει να δικαιολογεί την ολιγωρία και τα λάθη από πλευράς Διοίκησης (κάτι που αναγνωρίστηκε και σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο) τα οποία και παραθέτουμε πιο κάτω:

α) Καθυστερημένη πρόσκληση για κατάθεση δικαιολογητικών (Ιούλιος 2020) στερώντας και απορρίπτοντας μισό χρόνο δράσεων.

β) Ελλιπής έλεγχος των κατατεθειμένων φακέλων και δικαιολογητικών  πριν αυτά διαβιβαστούν  στο Δημοτικό Συμβούλιο από όπου εγκρίθηκαν.

γ) Παντελής έλλειψη έγγραφης ενημέρωσης  έως και σήμερα  (5 μήνες μετά την κατάθεση των φακέλων) επί των αιτημάτων των Συλλόγων, ως προς τυχόν, παραλείψεις, διορθώσεις , συμπληρώσεις, στο χρόνο που ορίζει ο νόμος.

δ) Φήμες περί της αρνητικής εισήγησης για το θέμα  της εκταμίευσης χωρίς  να υπάρχει έγγραφη ενημέρωση των Σωματείων/Συλλόγων.

Αποτέλεσμα τα σωματεία να αναζητούν τους λόγους καθυστέρησης με έγγραφα αιτήματα στα οποία δεν έχουν λάβει απάντηση.

ε) Φημολογούμενη απόρριψη δαπανών λόγω αλλαγής μερικών δράσεων  παρά το ότι συνάδουν απόλυτα με τον αθλητικό και πολιτιστικό σκοπό ακόμη και αν πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο από τον αναφερόμενο στο κατατεθειμένο πρόγραμμα.

Άλλωστε η ασαφής και ελλιπής προκήρυξη για τις επιχορηγήσεις  σε κανένα σημείο της δεν ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι έπρεπε να κατατεθούν τυχόν αλλαγές στην οικεία Αντιδημαρχία.

Περιμένουμε ακόμη και την ύστατη ώρα ο Δήμος μας να ΒΟΗΘΗΣΕΙ τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, δομές που πέρα από την κοινωνική τους προσφορά μόνο θετικά προβάλλουν τον Δήμο μας.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης διαβούλευσης με την Δημοτική Αρχή με συμμετοχή και του Δημάρχου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λήξει εδώ. Επίσης σε καμμία περίπτωση δεν θεωρούμε πως θα πρέπει να συνεχίσει να εμπλέκει υπηρεσιακούς παράγοντες και εργαζόμενους στον Δήμο οι οποίοι κάνουν την δουλειά τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Για τον λόγο αυτό  και καθώς  η πολιτική βούληση εκφράστηκε από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούμε άμεση λύση και συνάντηση με την Δημοτική Αρχή με απαραίτητη την συμμετοχή του κυρίου Δημάρχου.

Γιατί η συνεργασία θα βοηθήσει όλους!!!!

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ    

Α Ο ΑΝΟΙΞΗΣ   

Α Σ ΝΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑΣ 

ΑΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΑΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

  Α Σ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ 

Α.Γ.Σ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ  <ΤΟ ΟΙΟΝ > 

Α Ο ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΥΑΔΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΟΡΕΥΡΕΣΙΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΡΟΔΟ»