logo


Με την έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για το 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, την ίδια ακριβώς ώρα που συζητείτο και ο κρατικός Προϋπολογισμός στη Βουλή, ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις που αφορούσαν στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Διονύσου για την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε εγκριθεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021. Και τα δυο θέματα συγκέντρωσαν τις θετικές ψήφους δυο παρατάξεων- της Δύναμης Ευθύνης και της παράταξης “Η πόλη μας, Το Σπίτι μας” και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δ. Ράικου– μια που, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- ήταν αρκετές για την έγκριση των θεμάτων, εφόσον δεν υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις. Το σημείο αυτό καταγγγέλθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων, μια που η καταψήφιση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος παραμένει αδιάφορη για το τελικό αποτέλεσμα, όπου προσμετρώνται μόνο οι θετικές ψήφοι.

“Εφαρμοστικό και ρεαλιστικό” χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός στη σύντομη εισήγηση του, ευχαριστώντας τις Υπηρεσίες για την εξαιρετική δουλειά τους, ενώ τη δουλειά των Υπηρεσιών που, αν και υποστελεχωμένες, υπερέβαλαν εαυτές εν μέσω πανδημίας, εξήρε και στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.

Ο ίδιος, αφού ανέφερε διεξοδικά όλες τις δράσεις του Δήμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας,  υπογράμμισε πως ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021 αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των- βελτιωμένων-εσόδων και των- εξορθολογισμένων- εξόδων, αποτελώντας την κορυφαία διαδικασία τόσο για την καθημερινή λειτουργία της πόλης, όσο και για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος της Διοίκησής του σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για μια σειρά ενεργειών, όπως η αγορά οικοπέδου στον Άγιο Στέφανο για την κατασκευή Δημοτικού Κολυμβητηρίου, οικοπέδων σε άλλες Δημοτικές Κοινότητες για την κατασκευή αθλητικών χώρων καθώς και η αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε Πολυχώρο Εκδηλώσεων.

Οι βασικοί στόχοι του Προϋπολογισμού, όπως τους αποτύπωσε ο κ. Καλαφατέλης, είναι η οικονομική βιωσιμότητα, η αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών μέσω μηχανογραφικών συστημάτων και εφαρμογών, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η βελτίωση της καθημερινότητας, η κοινωνική ευαισθησία και η εκπόνηση μελετών για σημαντικά- αναγκαία για την πόλη- έργα.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί σε έργα και δράσεις όπου η Διοίκησή του- “παρά την έλλειψη μελετών που βρήκαμε και μας πείσμωσε”- κατόρθωσε να εκπονήσει και να υποβάλει προτάσεις, και τα οποία ήδη έχουν αποφέρει στο Δήμο χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από αντίστοιχα προγράμματα, ενώ κάποια από αυτά ήδη εκτελούνται.

Μόνο ρόδινα δεν βρήκε τα πράγματα από την πλευρά της η μείζων μειοψηφία, που με τον Δ. Ζαμάνη και την Α. Πέππα υπέβαλε πάνω από 50 ερωτήσεις για τον Προϋπολογισμό, σχεδόν κωδικό με κωδικό, επιμένοντας ιδιαιτέρως στις δαπάνες του τομέα Γενικών Υπηρεσιών για όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Για “θολούς κωδικούς με ονοματεπώνυμο και με ευφάνταστους τίτλους” μίλησε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζαμάνης, που αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που είτε έχουν μεταφερθεί αυτούσια από τη δική του Διοίκηση είτε τα συνεχίζει η νυν Δημοτική Αρχή, αν και τα είχε καταγγείλει στο παρελθόν, είτε προβλέπονταν στον περυσινό Προϋπολογισμό και φέτος έχουν μηδενισθεί ή εξαφανισθεί ή προβλέπεται υποπολλαπλάσια πίστωση. Ειδικότερα ο επικεφαλής της μείζονος αναφέρθηκε στο έργο της φύλαξης της πόλης, “για το οποίο θα γίνει νέος διαγωνισμός, θα το συνεχίσετε ή θα το σταματήσετε;”, όπως ρώτησε χαρακτηριστικά, αλλά και για τις μελέτες προμηθειών στον τομέα του πρασίνου “που όλες είναι αυτούσιες, της τέως Αντιδημάρχου, και που τις είχατε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση θεωρώντας ότι υποκρύπτουν έργα”. Επιπλέον ο τέως Δήμαρχος, αλλά και ο συνάδελφος του από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο Ν. Κλήμης, αναφέρθηκαν διεξοδικά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της “πολυδιαφημισμένης αποκέντρωσης”, η οποία φαίνεται να εγκαταλείπεται, όπως και οι δυο υπογράμμισαν. Ο κ. Ζαμάνης, τέλος, αναφέρθηκε και στο ποσόν των 10.000 ευρώ που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό ως βοήθημα σε άπορους συμπολίτες, προτείνοντας τον περιορισμό άλλων δαπανών, όπως για παράδειγμα του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, ώστε το βοήθημα αυτό να αυξηθεί. Τέλος κάλεσε όσους με πράξεις ή παραλείψεις τους ευθύνονται για τη ζημία στις δεκάδες Σωματείων, που φέτος δεν θα επιχορηγηθούν, να παραιτηθούν “αλλά ποιος έχασε την τσίπα και το φιλότιμο για να τα βρουν αυτοί”, κατέληξε ο κ. Ζαμάνης.

Για “φαρσοκωμωδία εντυπώσεων στην ψήφιση του Προϋπολογισμού”  μίλησε εν συνεχεία στη σύντομη τοποθέτησή του ο Κ. Κουριδάκης από την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, διερωτώμενος αν θα φτάσει στον πολίτη κάποιο αποτέλεσμα, παρά τους φουσκωμένους κωδικούς που στόχο έχουν την προβολή της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Κουριδάκης χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό πλασματικό, που τελικά δεν βοηθάει τον κόσμο, και δήλωσε πως η παράταξή του θα τον καταψηφίσει.

Αμέσως μετά ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέμα αξιοπιστίας της Διοίκησης κατηγορώντας την για δημιουργική λογιστική με την οποία “κρύβει πράγματα”, προανήγγειλε οικονομική ασφυξία του Δήμου αν δεν ληφθούν μέτρα για τη διόρθωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ έδειξε ως μοναδική διέξοδο τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης των παράνομα παρακρατημένων κονδυλίων από την κεντρική Διοίκηση. Αμφισβήτησε επιπλέον την ύπαρξη του χρηματικού υπολοίπου των 12 εκατομμυρίων ευρώ και υπογράμμισε πως όλες οι παρατηρήσεις του στοχεύουν στην παροχή βοήθειας στο Δήμο.

Στο θέμα της (μη) χρηματοδότησης των Δημοτικών Κοινοτήτων αναφέρθηκε, όπως προελέχθη, και ο Ν. Κλήμης από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, πιθανολογώντας μάλιστα είτε αθέτηση της υπόσχεσης για αποκέντρωση είτε εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση με νομοθετημένες παρεμβάσεις του ΥΠΕΣ με στόχο την κατάργηση κάθε ίχνους αποκέντρωσης: “Είχαμε επισημάνει πως ήταν μια λάθος, ημιτελής και εν πολλοίς επικίνδυνη εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τις οποίες θα χρηματοδοτούσατε τις Κοινότητες. Μας διαβεβαιώνατε για το αντίθετο. Τελικά υιοθετείτε ή απορρίπτετε την περίφημη μελέτη της πολυδιαφημισμένης ομάδας Βορριά;”, ρώτησε ο κ. Κλήμης.

Στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας απάντησαν:

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, ειδικά για όσες δράσεις σχετικές με το προσωπικό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, αν και προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό του 2020, αποδίδοντας την υστέρηση αυτή στην πανδημία. Η ίδια αυτή πανδημία εντούτοις, τόνισε ο κ. Μιχιώτης, οδήγησε το Δήμο να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας των Υπηρεσιών, που αποδείχθηκαν και φθηνότεροι, όπως η τηλεεργασία και η αυτεπιστασία, για “δράσεις που παλιά πληρώνονταν με χρυσάφι ενώ ήταν σκουπίδια”, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, που θα κατατεθεί κατά το στρατηγικό του μέρος τον Ιανουάριο, οπότε “πιθανά και για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις και έρευνες”. Όσον αφορά στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, παραδέχθηκε την καθυστέρηση, συμπλήρωσε πάντως πως είναι έτοιμος κατά τουλάχιστον 95%. “Κι αυτά, έγιναν με αυτεπιστασία και χωρίς να δοθεί δραχμή σε συνεργάτες αμφιβόλων διαπιστεύσεων και αμφιβόλων παραδοτέων”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης– που επέμεινε ιδιαιτέρως στο κομμάτι του Προϋπολογισμού που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου: “Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πόρους από προγράμματα χρηματοδότησης και από το Ταμείο Συνοχής. Ο Προϋπολογισμός -και θα συμφωνήσω με το χαρακτηρισμό του ρεαλιστικού- είναι και αναπτυξιακός μια που για παράδειγμα προβλέπει την ανανέωση του γερασμένου στόλου οχημάτων, υπηρετεί το Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν είναι λίστα επιθυμιών, ενώ ενοποιεί κονδύλια που πριν ήταν διάσπαρτα, όπως για μελέτες. Είναι και οραματικός, κάτι που σύντομα θα αναδειχθεί μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Παιδείας- Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Καρυστινός– που υπογράμμισε τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων Μ. Βορριά και Μπ. Μυλωνά στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού, “καταρρίπτοντας το στερεότυπο του δημοσίου υπαλλήλου”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπερασπίστηκε επιπλέον τα έργα και τις δράσεις του τομέα ευθύνης του που προβλέπονται για το 2021 στον Προϋπολογισμό, τονίζοντας ειδικότερα πως το βοήθημα στους απόρους μπορεί να αυξηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου στη Ραπεντώσα της Κοινότητας Διονύσου, που επιστρέφει  στον Προϋπολογισμό, αποτελεί επένδυση στην “τεράστια τουριστική υπεραξία της πόλης: Καμιά χώρα δεν έχει τέτοιο πολιτισμό- και τέτοια υστέρηση στην αξιοποίησή του” είπε ο κ. Καρυστινός, προσθέτοντας πως η μείζων μειοψηφία τον μέμφεται για ανοιχτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς σε δράσεις και προγράμματα που και η ίδια, ως Διοίκηση, στήριξε και εμπλούτισε, και η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εμπλουτίζει.

Και βέβαια ο Δήμαρχος- που επιχείρησε να δώσει συνολικά απαντήσεις, τόσο για τις δαπάνες στον κωδικό των Γενικών Υπηρεσιών, που αφορούν σε αμοιβές για τα συνεχιζόμενα έργα, για τη φύλαξη της πόλης, που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, για τις μελέτες που καθόλου δεν εγκαταλείπονται, για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα είναι έτοιμο για τη διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο επόμενο δίμηνο, για τη χρηματοδότηση στις Κοινότητες που το ΥΠΕΣ θεώρησε ανεπίτρεπτη κατάτμηση, εντούτοις το περυσινό προβλεπόμενο ποσόν των 140.000 έχει κατανεμηθεί στους αντίστοιχους κωδικούς που αφορούν σε κάθε Κοινότητα. Ο κ. Καλαφατέλης σήκωσε το γάντι στην πρόκληση της Λαϊκής Συσπείρωσης, καλώντας την να ελέγξει τα extrait της Τράπεζας όπου ο Δήμος διατηρεί  το χρηματικό του υπόλοιπο. Απευθυνόμενος τέλος στον προκάτοχό του, τον κατηγόρησε για το θράσος του να αναφέρεται σε θολούς κωδικούς, όταν ο ίδιος σε ένα μόνο χρόνο είχε πραγματοποιήσει απ’ ευθείας αναθέσεις ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ, και προανήγγειλε αποκαλύψεις στην υπόθεση με την αναβάθμιση του ηλεκροφωτισμού της πόλης με LED, όταν έλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ο Προϋπολογισμός μας είναι ειλικρινής, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, καλά ζυγισμένος και θα φανεί στην πράξη”, κατέληξε ο κ. Καλαφατέλης, καλώντας το Σώμα να τον υπερψηφίσει.

Οι απαντήσεις και οι παρεμβάσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχων δεν έπεισαν τις μειοψηφίες, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ερωτήσεις της που έμειναν αναπάντητες αποχώρησε η κ. Πέππα, καταγγέλλοντας απαξίωση των δημοτικών συμβούλων και του Σώματος.

Ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε, όπως προελέχθη, από δυο παρατάξεις και τον ανεξάρτητο Δ. Ράικο, συνολικά 18 θετικές  ψήφοι, ενώ καταψήφισαν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, ο Εύπολις, η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, με συνολικά 11 αρνητικές ψήφους.

Το ίδιο αποτέλεσμα, της υπερψήφισης, είχε αμέσως μετά, η συζήτηση για το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) του Δήμου, δηλαδή τη μηνιαία οικονομική στοχοθεσία του για το 2021- αν και όχι με τον ίδιο αριθμό ψήφων (17-8), μια που από την παράταξη του Εύπολι παρευρισκόταν πλέον μόνο ο Σπ. Γιαννουλάτος. Ειδικά για το θέμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επανέλαβε αυτά που το ίδιο πρωί είχε τονίσει στην Οικονομική Επιτροπή, αναφορικά με το ΟΠΔ της ΕΣΤΙΑΣ, όπου περιλαμβάνεται η 100% παράνομη- κατά την άποψή του- πίστωση για την αγορά οικοπέδου στον Άγ. Στέφανο με στόχο να ανεγερθεί ιδιόκτητος  Παιδικός Σταθμός. «Κάθε Νομικό Πρόσωπο μπορεί να επενδύει τα χρήματα όπως θέλει, υπό την επίβλεψη του Δήμου», απάντησε και πάλι από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου.

Τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό παρακολούθησε, μετά από αίτημά του προς την Πρόεδρο Σ. Κατσίγιαννη, και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπ. Σπηλιώτης, ως απλός δημότης πλέον, που σε σύντομη παρέμβασή του ευχαρίστησε για την αποδοχή του αιτήματός του και ευχήθηκε να προχωρήσουν γρήγορα οι ανοιχτές διαδικασίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, όπως ήδη γίνεται σε γειτονικούς Δήμους.