logo


Σημαντικό έλλειμμα διαδικασιών παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στη Σχολική Επιτροπή Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου, μια που στις αρχές Δεκεμβρίου απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της η διοικητική υπάλληλος, για να ενισχύσει την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Αυτό σημαίνει πως η Σχολική Επιτροπή έχει μείνει χωρίς καμιά διοικητική υποστήριξη, με σημαντικότερο αποτέλεσμα, αποφάσεις της που αφορούν σε οικονομικά στοιχεία να μην έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, ενώ και όλη η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη- τήρηση προωτοκόλλου, παρακολούθηση αλληλογραφίας, διατήρηση ηλεκτρονικού αρχείου, αρχειοθέτηση εγγράφων, προσχέδιο σύνταξης απαντητικών εγγράφων, ακόμη και η καθαρογραφή των προσκλήσεων και εισηγήσεων και η αποστολή τους στα μέλη ενόψει συνεδριάσεων, αλλά και η αποτύπωση των αποφάσεων- να διεκπεραιώνεται από την Πρόεδρο Τ. Κώνστα.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης, ρωτώντας πιο συγκεκριμένα τη Δημοτική Αρχή πότε πρόκειται να αντικατασταθεί η υπάλληλος, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή ροή των αποφάσεων και προς τη Διαύγεια, όπως για παράδειγμα ο απολογισμός για το 2019 που ψηφίστηκε με αρκετές επιφυλάξεις. αλλά και προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, “προκειμένου να λάβουμε γνώση”.

Στο παραπάνω ερώτημά του ο κ. Κουριδάκης δεν πήρε απάντηση. Το πρόβλημα εντούτοις φαίνεται να είναι σοβαρό- και για έναν ακόμη λόγο: Και στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής, στις 30 Νοεμβρίου και προχθές, Παρασκευή 11/12, που η Επιτροπή χρειάστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως και κατεπειγόντως, οι εισηγήσεις των θεμάτων εστάλησαν στα μέλη κυριολεκτικά στο παρά πέντε, μια που ήταν η Πρόεδρος αυτή που τις έγραψε και τις έστειλε. Έτσι, και αν αυτή η εκκρεμότητα παραταθεί, αναπόφευκτα θα υπάρξει έλλειμμα στην ενημέρωση, και ειδικά σε ένα Νομικό Πρόσωπο που ταλανίζεται- όπως και η Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης- από λάθη του παρελθόντος

Η κατάσταση αυτή “γυρνάει” την Επιτροπή πολλά χρόνια πίσω, όταν και πάλι στα πρώτα χρόνια του καλλικρατικού Δήμου οι δυο Σχολικές Επιτροπές στερούνταν γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα όλη η δουλειά να περνάει από τα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου- είτε του εκάστοτε Προέδρου είτε κάποιου μέλους που είχε χρόνο και διάθεση να βοηθήσει, υποκαθιστώντας όμως την υποχρέωση του Δήμου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, τέλος, πως ο κ. Κουριδάκης δεν ήταν ο μόνος που δεν πήρε απάντηση στο ερώτημά του σχετικά με τη Σχολική Επιτροπή: Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τον περασμένο Απρίλιο η Επιτροπή, ζήτησε από το Δήμο Διονύσου να αναλάβει τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου, που για το Νομικό Πρόσωπο δεν είναι επιλέξιμη, δηλαδή δεν εγκρίνεται, προκειμένου το τελευταίο να παραιτηθεί από δικόγραφο αγωγής σε δικάσιμο που είχε αρχικά οριστεί για τον περασμένο Μάιο και λόγω αναστολής εργασιών των δικαστηρίων προσδιορίστηκε εκ νέου για την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Η υπόθεση αφορά στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών από τον τέως Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, το Δήμο Διονύσου και τη Σχολική Επιτροπή κατά την περασμένη θητεία της κατά πρώην μελών, για τα οποία όμως έχει παύσει οριστικά η δίωξη με οριστική και αμετάκλητη εισαγγελική διάταξη. Για το αστικό κομμάτι της υπόθεσης, αφού έχει υποβληθεί και αγωγή, το αίτημα της Επιτροπής, να αναλάβει ο Δήμος τη σχετική δικηγορική δαπάνη, παραμένει αναπάντητο από τον περασμένο Απρίλιο. Έτσι η Πρόεδρος προχώρησε στην έκτακτη και κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 11/12, προκειμένου σε τρεις ημέρες από σήμερα η Επιτροπή να εκπροσωπηθεί στο Δικαστήριο από το δικηγόρο Ν. Παπαϊωάννου, για όλες τις απαραίτητες δικονομικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής από τον περασμένο Απρίλιο, το Νομικό Πρόσωπο παραιτήθηκε από το δικόγραφο της εν λόγω αγωγής, αλλά όχι και από το δικαίωμα αυτής, ως προς τα εναγόμενα πρώην μέλη της, για τα οποία η κατηγορία κρίθηκε αβάσιμη στην ουσία της, αλλά όχι για όσους η ποινική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η πρόταση της Προέδρου συνάντησε την αντίδραση της Ι. Δακτυλίδη, εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας στην Επιτροπή, και του Δ. Βάτσου εκ μέρους των «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», ειδικά όσον αφορά στη δυνατότητα πληρωμής του κ. Παπαϊωάννου. Επισημαίνεται πως αυτή η πληρωμή συνίσταται στην παράστασή του στο Δικαστήριο, ώστε να δηλώσει πως η Σχολική Επιτροπή παραιτείται από το δικόγραφο για όσα μέλη έχουν αμετάκλητα απαλλαγεί, ενώ η αμοιβή του δεν θα βαρύνει κανένα Νομικό Πρόσωπο, όπως ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά στην Οδό Διονύσου. Προσέθεσε μάλιστα πως είναι ζήτημα τόσο ηθικής όσο και νομικής τάξεως, αλλά και εκπλήρωση μιας εκ των δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής να λήξει οριστικά η ταλαιπωρία 5 συμπολιτών- ενός καθηγητή, ενός εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων, εκπροσώπων δυο παρατάξεων και ενός δημότη- που βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενοι και αθωώθηκαν πανηγυρικά.