logo


Επέστρεψε χωρίς παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ο Προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου της ΕΣΤΙΑΣ για το 2021, και εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο στη χθεσινή (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου) συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 3.926.101 ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι στα έσοδα να αποτελεί η τακτική επιχορήγηση από το Δήμο Διονύσου, ύψους 1.050.000 ευρώ, ενώ στον τομέα των δαπανών τα πρωτεία κατέχουν τα έξοδα χρήσης, δηλαδή όλες οι δαπάνες, εκτός των επενδύσεων και των προβλέψεων, που φθάνουν στο ύψος των 2.558.635 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Ν. Κοκκαλάς μετά από ερώτηση της Χ. Χατζηκωνσταντίνου, η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 1.676.000 περίπου και αντιστοιχεί σε 65 άτομα που εργάζονται στην ΕΣΤΙΑ, είτε ως μόνιμοι υπάλληλοι είτε με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ενώ στο ποσόν περιέχεται και η πρόβλεψη για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, εφόσον δοθεί η σχετική δυνατότητα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μακρά και πάλι ήταν η συζήτηση για το κονδύλι των 400.000 ευρώ στον κωδικό των επενδύσεων, που αφορά στην πρόβλεψη για την αγορά οικοπέδου στον Άγ. Στέφανο, με στόχο να κατασκευασθεί ιδιόκτητος Παιδικός Σταθμός στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως για να καλύψει τις ανάγκες των νηπίων στην περιοχή, ο Δήμος Διονύσου ενοικιάζει ακίνητο στην οδό Τραπεζούντος, ενώ ακόμη ένας Σταθμός λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΑΒΥΠ. Εντούτοις Βρεφικό Τμήμα δεν υπάρχει σε κανέναν από τους δυο, με αποτέλεσμα τα παιδάκια αυτής της ηλικίας να διοχετεύονται στους Σταθμούς γειτονικών Κοινοτήτων.

Μπορεί ή όχι η ΕΣΤΙΑ να προχωρήσει σε αγορά οικοπέδου; Και, ακόμη και αν μπορεί, γιατί να μην το αγοράσει ο Δήμος; Ήταν τα δυο ερωτήματα γύρω από τα οποία κινήθηκε χθες- και για τρίτη συνεχή συνεδρίαση- η συζήτηση για το εν λόγω θέμα.

“Πρόβλεψη κάνουμε σήμερα, και εντάσσουμε ως πρόθεση και πολιτική βούληση το ποσόν αγοράς οικοπέδου στον Προϋπολογισμό, απόφαση όμως δεν παίρνουμε”, υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, συμπληρώνοντας πως μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και μεγάλη διαδικασία.

Επιμένοντας στο θέμα η κ. Χατζηκωνσταντίνου επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος μπορεί να αγοράσει το οικόπεδο, η ΕΣΤΙΑ ή ο Δήμος, με το επιπλέον ερώτημα αν το προβλεπόμενο ποσόν των 400.000 ευρώ περιλαμβάνεται και στον Προϋπολογισμό του Δήμου.

Να σταλεί σχετικό ερώτημα στους νομικούς συμβούλους του Δήμου, ζήτησε από την πλευρά της η Ρ. Πανουργιά, εκπρόσωπος των ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, με στόχο να αποσαφηνιστεί πλήρως τι ισχύει. Ενώ για μεθόδευση και ήδη ειλημμένη απόφαση αγοράς οικοπέδου από την ΕΣΤΙΑ μίλησε η Ειρ. Μαρκέτου, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, και γι’ αυτό το λόγο καταψήφισε- μοναδική αρνητική ψήφος- τον Προϋπολογισμό.

Τις κατηγορίες για μεθόδευση απέκρουσαν τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης και μέλος της ΕΣΤΙΑΣ Μ. Τσιλιγκίρης, που επέμειναν πως το Νομικό Πρόσωπο οφείλει να προνοήσει, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την ίδρυση Παιδικού Σταθμού στον Άγ. Στέφανο.

Ο Προϋπολογισμός της ΕΣΤΙΑΣ εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους 9 μελών και θα εισαχθεί προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή, την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, μαζί με τον Προϋπολογισμό του Δήμου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση Παιδικού Σταθμού είχε και πάλι απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ στο πρόσφατο παρελθόν- και τον Οκτώβριο αλλά και τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Προϋπολογισμού. Ειδικά στην τελευταία εκείνη συνεδρίαση (17/11) είχε και πάλι αναφερθεί η ανάγκη να συμβουλευθεί σχετικά η ΕΣΤΙΑ τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και να διαπιστωθεί αν η πρόβλεψη για την αγορά οικοπέδου, περιλαμβάνεται και στον Προϋπολογισμό του Δήμου.

Άγνωστο παραμένει αν η Νομική Υπηρεσία ρωτήθηκε τελικά για το θέμα, ενώ, όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του Δήμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, τέτοια πρόβλεψη, αγοράς ακινήτου για την ανέγερση Παιδικού Σταθμού, δεν περιλαμβάνεται.