logo


“Θα απέχουμε από τα μη σημαντικά και θα ψηφίζουμε κατά περίπτωση για τα σημαντικά θέματα του Δήμου. Κι αυτό γιατί, με τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, το Δημοτικό Συμβούλιο αν και έχει εκλεγεί με την απλή αναλογική, έχει μετατραπεί σε ένα άνευρο Σώμα, με διεκπεραιωτικό ρόλο, χωρίς καμιά ουσιαστική εξουσία”.

Αυτή με λίγα λόγια ήταν η παρέμβαση- τοποθέτηση του Ν. Κλήμη, επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο καθορισμός των τελών για το 2021, ενώ έπεται στο αμέσως προσεχές διάστημα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Η παράταξη της μειοψηφίας θέτει σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και ενός εκάστου μέλους του, που έχει υποβαθμιστεί στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, μια που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους, στη μόλις 9μελή Οικονομική Επιτροπή. Πάντως, τόσο ο Ν. Κλήμης όσο και η συνάδελφός του Λ. Φέρμελη δηλώνουν παρόντες στον αγώνα για την επαναφορά του δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας και της απλής αναλογικής, ως μοντέλου εκλογής και διοίκησης, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας σειράς σημαντικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στις οποίες περιλαμβάνονται το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Προϋπολογισμός, ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών, αλλά και θέματα καθημερινότητας των πολιτών.

Από τι καθορίζονται όμως ως σημαντικές οι συνεδριάσεις αυτές; Δυστυχώς, όχι μόνο δεν είναι σημαντικές, αλλά θα ήμασταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν τις χαρακτηρίζαμε τυπικές και διακοσμητικές.

Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας, αλλά η ιδιότητά μας αυτή, του αιρετού, έχει περιοριστεί σε ήσσονος σημασίας θέματα και σε διεκπεραιωτικές εργασίες εντός του Συμβουλίου. Οι εκ των υστέρων, αλλά εσπευσμένες μετά την εκλογή μας, νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου αλλοίωσαν στο έπακρο τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων και υποβάθμισαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα άνευρο, χωρίς πολλές αρμοδιότητες Σώμα.

Η εκχώρηση όλων των σημαντικών αρμοδιοτήτων σε ουσιαστικά διορισμένες Επιτροπές (όπως η Οικονομική Υπερ-Επιτροπή, όπως εξελίχθηκε) έχουν αποστερήσει κάθε ουσιαστική εξουσία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έχετε αναλογιστεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος καθενός από εμάς; Δεν είναι θέμα συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης. Δεν είναι προσωπικό θέμα. Ο Δήμος διοικείται, καλώς ή κακώς. Διοικείται όμως μόνο από όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης και φυσικά, καθένας από όσους διοικούν, έχει και την προσωπική του ευθύνη για την ποιότητα των ενεργειών του και την γενικότερη συμπεριφορά του. Η ψήφος όλων των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων, είτε ανήκουν στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, όχι μόνο έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό, αλλά στην ουσία είναι άχρηστη, είναι περιττή, για την λήψη των αποφάσεων σε σημαντικά θέματα.

Ως Παράταξη που έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι δεν τα βλέπουμε όλα άσπρο/μαύρο, ως Παράταξη που έχουμε στηρίξει πρωτοβουλίες και εισηγήσεις τόσο της διοικούσας παράταξης, όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ως Παράταξη που προσήλθαμε με θετική διάθεση σε όλες τις διαπαραταξιακές επιτροπές συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, δικαιούμαστε να δηλώσουμε, καθ’ υπερβολή ίσως, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο που λειτουργεί, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Έχει μετατραπεί σε βήμα καταγγελιών, σε πεδίο αντεγκλήσεων και σε όργανο λήψης αποφάσεων σε υποδεέστερα θέματα που θα μπορούσαν επάξια να αντιμετωπιστούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ας μην γελιόμαστε, οι καταγγελίες, οι προτάσεις και οι διαφορετικές απόψεις των παρατάξεων θα μπορούσαν να δημοσιοποιούνται ακόμα και σε μία εφημερίδα, έντυπη ή ηλεκτρονική, ακόμα και σε φυλλάδια, ακόμα και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Η ουσία του ρόλου ενός Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει εκλεγεί και λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, καταλήγει στην αποφασιστική του ψήφο και κυρίως στα μείζονος σημασίας θέματα. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο (και όχι τυχαία βέβαια) έχουν αποστερήσει από τα Δημοτικά Συμβούλια οι συνεχείς αντιδημοκρατικές (και στην ουσία αντι-αυτοδιοικητικές) παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι θέμα δημοκρατίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί συνταγματικά έναν από τους πυλώνες της δημοκρατικής υπόστασης του ελληνικού κράτους.  Βέβαια, και ο κάθε Δήμαρχος έχει την δυνατότητα να αποδείξει αν στρογγυλοκάθεται, αν βολεύεται από τις αυταρχικές νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Θεοδωρικάκου ή αν λειτουργεί συναινετικά και στην φιλοσοφία της απλής αναλογικής, με βάση την οποία όλοι έχουμε εκλεγεί.

Και τα ερωτήματα έρχονται αυθόρμητα. Τι κάνουμε; Κάποιοι, πιθανώς να σκέφτονται ήδη: «Αν δεν σου αρέσει, παραιτήσου».

Όχι, η παραίτησή μας δεν θα ωφελούσε σε κάτι, εκτός αν ήταν μια συλλογική απόφαση, αν συναποφασίζαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, όχι καταλύοντας αλλά προστατεύοντας τον θεσμό. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με την παρουσία μας, αλλά θα απέχουμε από την συζήτηση πολλών θεμάτων για τα οποία, κατά την άποψή μας τουλάχιστον, δεν έχει νόημα η ψήφισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως τα πρωτόκολλα παραλαβής ή τα απλά θέματα Δημοτικών Κοινοτήτων, για τα οποία έχουν ήδη λάβει απόφαση τα τοπικά συμβούλια. Όσο για τα σημαντικά μεν αλλά ήδη προαποφασισμένα θέματα, χωρίς δυνατότητα επιρροής της απόφασης μέσω της ψήφου μας, θα κρίνουμε κατά περίπτωση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επαναφορά του δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας και της απλής αναλογικής, ως μοντέλου εκλογής και διοίκησης, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σας ευχαριστώ.

Νίκος Κλήμης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Παράταξης “Μαζί για τον Διόνυσο”