logo


Στο θέμα των επιχορηγήσεων προς τους συλλογικούς φορείς της πόλης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, στην πρόσφατη (Τρίτη 8/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο τέως Δήμαρχος τόνισε πως το εν λόγω θέμα έκλεισε άδοξα μετά και από την ανακοίνωση του Δήμου (σ.σ. όπου, με λίγα λόγια, διαπιστώνεται πως, μετά από τον έλεγχο των Υπηρεσιών, οι περισσότεροι σύλλογοι- περίπου τα 2/3 όσων υπέβαλαν αίτημα επιχορήγησης- δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, άρα δεν θα επιχορηγηθούν) και ζήτησε να μάθει ποιοι είναι οι φορείς που τελικά παίρνουν χρήματα. Αναφέρθηκε επιπλέον στη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη στην Οδό Διονύσου για το ίδιο θέμα, όπου γινόταν λόγος για ένα νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και διαχείρισης επιδοτούμενων δράσεων:

“Καταλαβαίνω λοιπόν πως οι επιχορηγούμενες δράσεις θα πρέπει να γίνονται μετά από την κατάθεση του προγράμματος δράσης και της ένταξης των συλλόγων. Με το επιπλέον δεδομένο πως lockdown θα έχουμε και επισήμως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, άρα δράσεις δεν θα γίνονται, όσοι λίγοι επιχορηγούνται για τις δράσεις, του Δεκεμβρίου ουσιαστικά, τα χρήματα θα τα κρατήσουν ή θα τα επιστρέψουν;”, ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.

Σχετική ήταν και η ερώτηση της Λ. Φέρμελη Από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, για τον τρόπο ενημέρωσης των Συλλόγων αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα των επιχορηγήσεων, τις οποίες, όπως είπε “μαθαίνουμε από συνεντεύξεις και όχι από επίσημες απαντήσεις”.

Απάντηση αμέσως μετά έδωσε ο κ. Μιχιώτης, που υπογράμμισε:

«Όσων Συλλόγων το αίτημα απορρίφθηκε, τους καλούμε ήδη για αναλυτικές διευκρινίσεις και εξηγήσεις, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι πού έγκειται το πρόβλημα. Επιπλέον έχουμε λάβει ερωτήματα από δυο Σωματεία, των οποίων η επιχορήγηση έχει εγκριθεί σχετικά, για δυο θέματα: Κατ’ αρχάς, αν μπορούν, λόγω του κορονοϊού, να αλλάξουν ελαφρώς τη  μέθοδο της δράσης, αλλά όχι και το σκοπό της, στο οποίο συμφωνήσαμε σε συνεργασία με την αρμόδια Αντιδημαρχία. Ρώτησαν επίσης- που είναι και το πιο κρίσιμο ερώτημα- εάν μπορεί να υπάρξει παράταση στην ολοκλήρωση της δράσης αυτής, του φυσικού έργου δηλαδή, καθώς και παράταση στην υποβολή των σχετικών παραστατικών. Πάλι σε συνεννόηση με την αρμόδια Αντιδημαρχία, έχουμε απευθυνθεί στις Υπηρεσίες για την περίπτωση δημοσιονομικού προβλήματος και περιμένουμε απάντηση.

Όσον αφορά στη νέα διαδικασία, άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο, και αφού συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή και με αρκετά από τα Σωματεία, θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το τι θα ελέγχεται και πότε, αλλά ακόμη και τον τρόπο χρηματοδότησης και προπαντός έτοιμα, προτυποποιημένα, έντυπα και αναλυτικές οδηγίες”.

Ο Γενικός Γραμματέας παραδέχτηκε στο σημείο αυτό πως παρόλο που δεν ασχολήθηκε με το θέμα παρά μετά από το Σεπτέμβριο του 2020, εντούτοις θεωρεί ότι φέρει μερίδιο ευθύνης λόγω της θέσης του για τη μη πλήρη ενημέρωση των Συλλόγων, “που κι αυτοί για να είμαστε ειλικρινείς δεν την ήθελαν, επειδή ακριβώς ίσχυαν όσα ίσχυαν τόσα χρόνια. Πολλά Σωματεία έχουν υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά και δυστυχώς, έστω για ένα μικρό ποσοστό μη επιλεξιμότητας των δαπανών τους, δεν μπορούν να πάρουν την επιχορήγηση ούτε υπάρχει περίπτωση συμψηφισμού, όπως με διαβεβαίωσαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το οποίο επίσης επικοινώνησα. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε αυτή την κατάσταση πίσω και να ξεκινήσουμε μια νέα φάση, με μια ξεκάθαρη διαδικασία για το μέλλον, γιατί ό,τι γινόταν τόσα χρόνια, κακώς γινόταν”, υπογράμμισε ο κ. Μιχιώτης.