logo


Με μοναδικό θέμα την κατάρτιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2021 θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί.

Μέχρι την τελική έγκριση του Προϋπολογισμού, μεσολαβούν 8 βήματα, που περιγράφονται αναλυτικά στην εισηγητική έκθεση:

*Η εκτελεστική επιτροπή συγκεντρώνει και αξιολογεί τυχόν προτάσεις των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και της επιτροπής διαβούλευσης, εφόσον αυτή υπάρχει, και παραδίδει το προσχέδιο προς την Οικονομική Επιτροπή. Η εν λόγω συνεδρίαση της Εκτελεστικής πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, όπου εκτός από τον Προϋπολογισμό συζητήθηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020.

*Η συζήτηση του Προϋπολογισμού από την Οικονομική Επιτροπή και η ολοκλήρωση των προσχεδίων για υποβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα γίνει αύριο Παρασκευή 4/12.

*Η ενσωμάτωση του σχεδίου που προενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή στη βάση οικονομικών δεδομένων του ΥΠΕΣ.

*Ο έλεγχος του σχεδίου του Προϋπολογισμού από το Παρατηρητήριο και η διατύπωση γνώμης επ΄ αυτού, καθώς και οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για την ανάλογη διαμόρφωσή του.

*Η υποβολή του- διορθωμένου πλέον- Προϋπολογισμού από την Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση.

*Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η υποβολή του στην εποπτεύουσα αρχή (προς το παρόν, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

*Η δημοσίευση του Προϋπολογισμού, μετά τη ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο και η ανάρτησή του στην «Διαύγεια».

*Η έγκριση του Προϋπολογισμού από την εποπτεύουσα αρχή (προς το παρόν, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) μέχρι 31/12.

Όσο για τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, για το 2021 είναι ισοσκελισμένος στα 57.421.827,47 ευρώ, συντηρητικότερος αυτού για το 2020 που ήταν ισοσκελισμένος στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και θεωρητικά είναι βασισμένος σε επτά αρχές: της ετήσιας διάρκειας, της ενότητας και της καθολικότητας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας, της ειλικρίνειας, της διαφάνειας και τέλος, της ειδίκευσης του Προϋπολογισμού και της ειδικότητας των πιστώσεων. Η πρώτη ματιά πάντως δείχνει πως το 2020 εισπρακτικά, τουλάχιστον σε επίπεδο ανταποδοτικών τελών, δεν ήταν αποδοτικό μια που από τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίσθηκαν για τη χρονιά που εκπνέει, υπολογίζεται πως θα εισπραχθούν 2,4 εκατομμύρια ευρώ, αναμενόμενο άλλωστε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν τεθεί από τη Διοίκηση του Δήμου σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Τρίτη 1 Δεκεμβρίου. Εντούτοις, δεν έχουν περάσει από τη νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, παρά τη σχετική πρόβλεψη του νόμου, μια που οι διαδικασίες συγκρότησής της ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την απάντηση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Σ. Κατσίγιαννη σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.