logo


Εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η υποβολή της πρότασης προς το πρόγραμμα “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ” για τη χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, που καλύπτουν ευρύ φάσμα υποέργων, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα:

Για την προμήθεια ακόμη 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών, πέραν των 12.000 που ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και για τους οποίους προχωρεί κανονικά ο διαγωνισμός. Με αυτούς τους 8.000 επιπλέον υδρομετρητές, καλύπτονται στο σύνολό τους οι ανάγκες της πόλης

Για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Αναγέννηση στην Κοινότητα Διονύσου, που έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και σε πέντε σημεία της πόλης όπου το δίκτυο παρουσιάζει συχνές βλάβες στο Κρυονέρι και τον Άγ. Στέφανο και

Για τη σύνδεση της Σταμάτας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για την επέκταση του αγωγού από την οδό Μητρ. Κυδωνιών μέχρι τη δεξαμενή της Σταμάτας, ώστε η περιοχή, που σήμερα υδροδοτείται από γεώτρηση με τεράστια προβλήματα στην ποιότητα του νερού, να προμηθεύεται πλέον νερό από την ΕΥΔΑΠ.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από τα βοηθητικά έργα της αρχαιολογίας και της διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Το θέμα που ήρθε προς συζήτηση εκτός Ημερησίας Διατάξεως, κρίθηκε κατεπείγον, μια που η πρόταση του Δήμου είναι έτοιμη και- παρόλο που η προθεσμία υποβολής της λήγει στα τέλη του μήνα- θεωρήθηκε σκοπιμότερο να υποβληθεί άμεσα, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα άμεσης χρηματοδότησής της.

Αυτή η ετοιμότητα μόνο τυχαία δεν ήταν, υπογράμμισαν τόσο ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που εξήραν τις τιτάνιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες της δημοτικής Τεχνικής Υπηρεσίας των 5 μόλις στελεχών, που κατόρθωσαν να εκπονήσουν τόσο γρήγορα μια επιλέξιμη πρόταση, “και όσες άλλες προτάσεις μπορούμε, για να ανταποκριθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες προσκλήσεις”, έχοντας παράλληλα την ευθύνη επιβλέψεων αλλά και την καθημερινότητα της Υπηρεσίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί το ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, για την επιλογή της Διοίκησης να χρηματοδοτήσει τη μελέτη, στην οποία βασίστηκε η πρόταση, από Ίδιους Πόρους, και όχι και αυτή από το πρόγραμμα “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ”.

Η απόφαση για την εκπόνηση της μελέτης ελήφθη πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, που άλλωστε προϋποθέτει την ύπαρξη ώριμης πρότασης με πλήρεις μελέτες για την ένταξη και τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε έργου, απάντησε από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης.

Επιπλέον το εν λόγω πρόγραμμα, “ανταγωνιστικό κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ”, διαφέρει από το αντίστοιχο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όπου ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και η ένταξη έργου γινόταν με ένα απλό αίτημα, συμπλήρωσε ο συνάδελφός του Χωροταξικού Σχεδιασμού: Με λίγα λόγια, όποιος έχει ώριμο αίτημα, παίρνει χρηματοδότηση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή πηγαίναμε στην ξεχωριστή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση μελετών, δεν θα προλαβαίναμε να εντάξουμε το ίδιο το έργο. Γι’ αυτό αξίζουν επιπλέον συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία που κατάφερε τόσο σύντομα να ολοκληρώσει μια πρόταση επιλέξιμη που ελπίζω να πάει μέχρι τέλους και να αξιολογηθεί θετικά”, προσέθεσε ο κ. Φωτάκης.