logo


Για μια ακόμη φορά στη διάρκεια συνεδρίασης Σχολικής Επιτροπής η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα σε νυν και τέως Διοίκηση του Νομικού Προσώπου, δείχνοντας πως η ημέρα που θα αφήσουμε οριστικά πίσω την κρίση που μαστίζει τις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου και θα προχωρήσουμε χωρίς εμπόδια προς όφελος των σχολείων και των μαθητών του τόπου, είναι ακόμη μάλλον μακριά.

Ο λόγος για τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνεδρίασε χτες Δευτέρα 30 Νοεμβρίου με τηλεδιάσκεψη, έχοντας ως θέματα συζήτησης την έγκριση του κλεισίματος της διαχείρισης και τον απολογισμό για το 2019 με επιφύλαξη, μια που οι επισημάνσεις του λογιστή της Επιτροπής συνοψίζονταν στα εξής: Δεν τηρούνταν μπλοκ αποδείξεων, δεν τηρούνταν κανονικά το Βιβλίο Εσόδων- Εξόδων, δεν ανευρέθηκε το σύνολο των τιμολογίων, δεν έχουν γίνει πληρωμές με αποδείξεις, λογαριασμούς και τιμολόγια, ενώ παρατηρήθηκαν: έλλειμμα 12.095 ευρώ, δαπάνες χωρίς απόφαση της Σχολικής Επιτροπής ύψους 17.598 ευρώ, δαπάνες για προσωπικά έξοδα του τέως Προέδρου ύψους 1353 ευρώ, καθώς και έξοδα από την κίνηση του κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού της Επιτροπής, αλλά χωρίς αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά, ύψους 74.442 ευρώ για το διάστημα μέχρι 22/10/2019, που αναλογεί στην απελθούσα Διοίκηση.

Αυτά εντός Ημερησίας Διατάξεως- γιατί πριν ξεκινήσει η διαδικασία για τα παραπάνω θέματα, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει την “εξώδικη επιστολή, καταγγελία, διαμαρτυρία, δήλωση και πρόσκληση”  που ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Α. Δελαγραμμάτικας απηύθυνε προς την Πρόεδρο, τα μέλη και τον πρακτικογράφο.

Με το εν λόγω εξώδικο, ο κ. Δελαγραμμάτικας, ο οποίος σημειωτέον δεν είχε δώσει σημείο ζωής επί ένα και πλέον χρόνο, αρνούμενος- παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, προσωπικές και με κλητήρα- να παραδώσει τυπικά τη διαχείριση του Νομικού Προσώπου στη νέα Διοίκηση του Νομικού Προσώπου, υποστηρίζει πως:

ο απολογισμός για το τμήμα του 2019 που του αναλογεί (1/1-22/10/2019), τον οποίο αποδίδει σε δόλια μεθόδευση, πρέπει να γίνει από τον ίδιο, που όμως αποκόπηκε με τη λήξη της θητείας του από την οποιαδήποτε  επαφή με τη Σχολική Επιτροπή και τα στοιχεία της,

θεωρεί τη χθεσινή συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής έκφραση προσωπικής εχθρότητας και πολιτικής αντιπαλότητας εκ μέρους της νυν Προέδρου Τ. Κώνστα, καθώς και “παράνομη μεθόδευση”, για την οποία προειδοποιεί τα μέλη

και ζητεί, σήμερα, πρόσβαση στα στοιχεία της Επιτροπής ώστε να συντάξει ο ίδιος τον οφειλόμενο απολογισμό του 2019.

Σχολιάζοντας το εξώδικο, η κ. Κώνστα ανέτρεξε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν, στην προσπάθεια να ανταποκριθεί ο τέως Πρόεδρος στην υποχρέωσή του, εις μάτην όμως μια που όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μέχρι και τα κλειδιά του γραφείου τούς παραδόθηκαν από διοικητικό υπάλληλο!

“Φανήκαμε σκανδαλωδώς ανεκτικοί με τον τέως Πρόεδρο και την απροθυμία του να παραδώσει. Και ένα χρόνο μετά, αντί για συγγνώμη, έρχεται να μας κατηγορήσει; Και να ζητεί να τον περιμένουμε; Για πόσο άραγε ακόμη;” αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Ν. Παπαδόπουλος.

Ενώ τόσο ο Γ. Φωτάκης Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και μέλος της Επιτροπής, όσο και ο Δ. Βάτσος, εκ μέρους της παράταξης Μαζί για τον Διόνυσο, ζήτησαν τη γνώμη του ειδικού συνεργάτη Δημάρχου, δικηγόρου Ν. Παπαϊωάννου, ο οποίος επίσης παρακολουθούσε τη συνεδρίαση.

“Κατ’ ουσίαν έκφραση παραπόνων χωρίς κανένα έρεισμα για νομική βασιμότητα” χαρακτήρισε ο κ. Παπαϊωάννου το εξώδικο Δελαγραμμάτικα, “το οποίο εστιάζει στον ισχυρισμό περί προσωπικής εχθρικής διάθεσης της νυν Προέδρου, και δεν προσφέρει κανένα επιχείρημα πάνω στα κυρίως θέματα, τέτοιο που θα απέτρεπε το Σώμα από μια απόφαση σήμερα”.

Την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να χειριστεί στο εξής τα πράγματα σε ένα ευνομούμενο πλαίσιο για ένα θεσμό που βρίσκεται σε κρίση και να κλείσει εγκαίρως τις οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, «ακριβώς για να γυρίσουμε σελίδα σ’ αυτήν την κρίση, μια που ένα κομμάτι της χρήσης που συζητάμε αφορά κι εμάς”, τόνισε εν συνεχεία από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος. Ο ίδιος προσέθεσε πως κατά τη γνώμη του ο τέως Πρόεδρος, αν και ήταν υποχρεωμένος να προβεί στην παράδοση των στοιχείων ώστε να απαλλαχθεί για την περίοδο ευθύνης του, “εντούτοις, στην ουσία στρεψοδίκησε”. Άφησε πάντως ένα παράθυρο, τονίζοντας πως “αν υπάρχει η δυνατότητα έστω και την τελευταία στιγμή να προσκομίσει ο κ. Δελαγραμμάτικας στοιχεία για την οικονομική διαχείρισή του, φερ’ ειπείν για την κατηγορία των δαπανών που εμφανίζονται ως προσωπικές του, να αναβάλουμε τη συζήτηση. Αλλά τέτοιες ενδείξεις, ένα χρόνο που τον περιμένουμε, δεν έχουμε”.

Την προσωπική του εμπειρία από όταν συμμετείχε στην Επιτροπή Παραλαβής, τον Οκτώβριο του 2019, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, Χ. Πέππας. “Πολλά δεν βρήκαμε, είπε ο κ. Πέππας, αλλά αυτό που πιο πολύ μου έκανε εντύπωση είναι ο αριθμός των σφραγίδων- τέσσερις- που τελικά βρήκαμε, ενώ κανονικά μία θα ήταν αρκετή”. Ο κ. Πέππας μάλιστα θυμήθηκε και την έκπληξη και την αποστασιοποίηση του τέως Δημάρχου Δ. Ζαμάνη σε παλαιότερη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, μόλις πληροφορήθηκε τη στάση του παλιού του συνεργάτη.

“Προσβλητική”, τέλος, χαρακτήρισε τη στάση του κ. Δελαγραμμάτικα ο Θ. Κρητικός, δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης, τονίζοντας πως “αυτό που έγινε είναι μέγα σφάλμα και δεν τιμά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε κάποιον που υπηρετεί τα κοινά”, ειδικά σε ένα Νομικό Πρόσωπο που παλεύει να διασφαλίσει τη νεολαία και τους μαθητές: “Θα κάνουμε σπέκουλα και πολιτικάντικες κουβέντες σε βάρος των μαθητών;” αναρωτήθηκε ο κ. Κρητικός θεωρώντας απαραίτητο και εκ των ων ουκ άνευ τον έλεγχο στη διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής γιατί “ούτε ο Δήμος ούτε τα Νομικά του Πρόσωπα είναι μαγαζί κανενός”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διαπίστωση του κ. Βάτσου από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο που δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο τέως Πρόεδρος “αν και είχε ένα χρόνο να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες, με το εξώδικο μάλλον εφευρίσκει δικαιολογίες για να συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του”, αλλά και η παρέμβαση της Π. Μυλωνά που θυμήθηκε την ταλαιπωρία του Προεδρείου να ψάχνει τα χαρτιά και τα συρτάρια ένα ένα για να εντοπίσει τιμολόγια, συμβάσεις και χρήματα, “για να βρείτε τι έχουμε και το κυριότερο τι χρωστάμε”.

Την πρόταση της Ένωσης Γονέων για τον ορισμό ορκωτού λογιστή, ώστε να υπήρχε σήμερα ολοκληρωμένη εικόνα χωρίς αμφισβητήσεις ή εκπρόθεσμες προσκομίσεις στοιχείων, υπενθύμισε ο Στ. Μαντζαρίδης, προσθέτοντας πως η Σχολική Επιτροπή αντί για τις εκκρεμότητες του παρελθόντος θα έπρεπε να αντιμετωπίζει και να παλεύει για το αύριο των σχολείων: “Να μην αναλωνόμαστε σε θέματα του χτες, αλλά να προλαβαίνουμε το αύριο στον ευαίσθητο τομέα των σχολείων που ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένα”, υπογράμμισε ο κ. Μαντζαρίδης, που και για την απάντηση στο εξώδικο αλλά και για τα δυο θέματα της Ημερήσιας Διατάξεως ψήφισε λευκό, καταθέτοντας και τη- γραπτή- θέση της Ένωσης Γονέων:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΨΗΦΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Δ.ΔΙΟΝΥΣΟΥ για την ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 21η/2020

της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Διονύσου

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα σας.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου, δηλώνουμε την απαίτησή μας για πλήρη λογιστική τακτοποίηση και απεικόνιση του υπό συζήτηση οικονομικού απολογισμού του έτους 2019. Επίσης ζητάμε την επιστροφή του τυχόν υφισταμένου ελλείματος (εφ’ όσον αυτό διαπιστωθεί) απ’ όπου και αν προέρχεται, (όπως προκύπτει από την μέχρι σήμερα εικόνα των στοιχείων που μας έχουν παρουσιαστεί από Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ.Διονύσου»), ώστε αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος των σχολικών μονάδων οι οποίες αποτελούν και τον αρχικό φυσικό αποδέκτη του ποσού.

Όπως έχουμε ήδη τοποθετηθεί στην 8η/2019 συνεδρίαση της Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Διονύσου (06.11.2019), η συμμετοχή μας αποσκοπεί στο να συνεπικουρούμε και να συνδράμουμε στο έργο της επιτροπής το οποίο πρέπει να διεξάγεται ανεμπόδιστα και μακριά από ενέργειες που το δυσχεραίνουν όπως αντεγκλήσεις, απουσίες μελών και εξώδικα. Δυστυχώς αντί να αντιμετωπίζουμε και να προλαβαίνουμε το αύριο, αναλωνόμαστε στο χθες! Να υπενθυμίσουμε τη δίωξη της αντιπροσώπου της Ένωσης κας Όλγας Χαροκόπου η οποία πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη περίοδο. Είχαμε προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστούν τέτοιου είδους πράξεις και πρακτικές, θα αποχωρήσουμε από την επιτροπή.

Αποτελεί πάγια θέση μας, την οποία κατ’ επανάληψη έχουμε εκφράσει, ότι η σπουδαιότητα και η αποστολή του έργου της επιτροπής είναι να διασφαλίζει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων τα οποία παρέχουν το μέγιστο αγαθό της μαθησιακής γνώσης. Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ενέργειες όπως η συγκεκριμένη της ανταλλαγής εξωδίκων μόνο βλαπτικές συνέπειες μπορούν να προκαλέσουν στο έργο της επιτροπής και τις αποδοκιμάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Για τα ανωτέρω ψηφίζουμε Λευκό

Με εκτίμηση,
Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δ. Διονύσου

Για το εξώδικο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, μετά από ψηφοφορία, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αποστολή απάντησης προς τον κ. Δελαγραμμάτικα. Αρνητική ψήφο έδωσε η Ι. Δακτυλίδη, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στην Επιτροπή και συνυποψήφια του τέως Προέδρου στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές με την ίδια παράταξη, που διαφώνησε με τη δαπάνη ενός απαντητικού εξωδίκου, εφόσον ο κ. Δελαγραμμάτικας προθυμοποιήθηκε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του απολογισμού.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με το κλείσιμο διαχειριστικής χρήσης για το 2019, στη διάρκεια της οποίας διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τα ευρήματα δόθηκαν από το λογιστή Θ. Κατσαρό, που είναι και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δάφνης- Υμηττού:

Ούτε extrait της τράπεζας ούτε τιμολόγια ούτε κανενός είδους φορολογικά παραστατικά βρέθηκαν για δαπάνες της τάξης των 74.000 ευρώ, στον ΕΠΑΦΟ, το λογιστικό σύστημα όπου καταχωρούνται τα τιμολόγια και οι πληρωμές του Νομικού Προσώπου, οι καταχωρίσεις δεν γίνονταν παρά τυχαία, οι αποκλίσεις στις Καταστάσεις Προμηθευτών Πελατών και Συναλλαγών είναι τεράστιες ενώ τα προηγούμενα χρόνια καταχωρούνταν επιλεκτικά οι υποχρεώσεις της Σχολικής Επιτροπής, με λίγα λόγια Σχολική Επιτροπή που να λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο δεν έχω δει στην επαγγελματική μου διαδρομή, κατέληξε ο κ. Κατσαρός. Ο ίδιος τόνισε πολλές φορές πως με τα λίγα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του προσπάθησε να δώσει την καλύτερη δυνατή λογιστική εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Επιτροπής. Όμως μόνο ορκωτός λογιστής, που διαθέτει εκ του νόμου αυξημένες αρμοδιότητες, θα μπορούσε να διενεργήσει έρευνα και έλεγχο σε βάθος, υπογράμμισε ο κ. Κατσαρός.

Στα παραπάνω συμφώνησε και ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, προσθέτοντας πάντως πως η Σχολική Επιτροπή δεν μπορεί να ορίσει η ίδια ορκωτό, παρά να αποταθεί με το σχετικό αίτημα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ως το αρμόδιο όργανο για τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Μετά και από τα παραπάνω η Πρόεδρος αναδιατύπωσε την εισήγησή της, ζητώντας- παράλληλα με την έγκριση των θεμάτων- και την αποστολή αιτήματος προς την Οικονομική Επιτροπή για τον ορισμό ορκωτού ελεγκτή, που θα προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Σχολικής Επιτροπής.

Η νέα αυτή συμπληρωμένη εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την κ. Δακτυλίδη να δηλώνει παρούσα. Η ίδια χαρακτήρισε “θολό” τον απολογισμό μια που λείπουν παραστατικά, επεσήμανε την πρόθεση του τέως Προέδρου, όπως εκφράζεται στο εξώδικο, να ολοκληρώσει τον απολογισμό για το 2019 και ζήτησε την απόσυρση των θεμάτων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και τούτο: Σύμφωνα με τα λεγόμενα της νυν Προέδρου, υπάρχει ισχυρή πίεση από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου να παραδοθούν οι απολογισμοί της Σχολικής Επιτροπής όχι μόνο για το 2019, αλλά και του 2014, και του 2015, και του 2016, και του 2017 και του 2018, που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα!