logo


Η πρόνοια του αείμνηστου Προέδρου της Κοινότητας Σακελλάριου Σωτηρίου να εξασφαλίσει έκταση 13,6 στρεμμάτων από την ΚΕΔ στην περιοχή της Σεμέλης, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ευεργετική για την Κοινότητα Διονύσου. Γιατί εκτός από την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου, και την ανέγερση του Λυκείου, που ήδη ξεκίνησε, εκεί πρόκειται να ανεγερθεί το 1ο Νηπιαγωγείο, με την απαραίτητη τροποποίηση χρήσης σε έκταση που αρχικά προοριζόταν για την ανέγερση Παιδικού Σταθμού.

Υπενθυμίζεται πως το οικόπεδο όπου φιλοξενείται το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, επί της οδού Σατωβριάνδου, δίπλα στο 1o Δημοτικό Διονύσου αποδόθηκε σε ιδιώτες με δικαστική απόφαση που τους αναγνώρισε δικαιώματα χρησικτησίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η απόφαση έχει ημερομηνία 2015 αλλά στο Δήμο Διονύσου κοινοποιήθηκε μόλις το 2019!

Γνωστό το θέμα και στην απερχόμενη εκείνη την εποχή Διοίκηση Ζαμάνη, αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα και για την επόμενη Διοίκηση Καλαφατέλη, με το δεδομένο πως οι πιέσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών (για να απομακρυνθεί το Νηπιαγωγείο από το οικόπεδό τους) αλλά και της αρμόδιας ΚΤΥΠ (ώστε να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για Νηπιαγωγείο, μια που στο μεταξύ καταβάλλει ενοίκια στους ιδιοκτήτες) κλιμακώνονταν. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2020, είχε αποφασισθεί ομόφωνα η συγκρότηση Επιτροπής καταλληλότητας, προκειμένου να τροποποιηθεί η χρήση γης και να καταστεί δυνατή στη Σεμέλη, δίπλα στον Άη Γιώργη το Χιοπολίτη, η ανέγερση Νηπιαγωγείου αντί του προβλεπόμενου Παιδικού Σταθμού (σ. σ. στην Κοινότητα λειτουργεί ήδη Παιδικός Σταθμός, δωρεάς Μ. Κουκουτσέα, κοντά στο 2ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο).

Οι παραπάνω πιέσεις καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος, “για να μην μείνουμε άστεγοι”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης στην Οδό Διονύσου. Ο ίδιος φέρνει το θέμα και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την προσεχή Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ώστε άμεσα να ψηφισθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και επειδή η περιοχή ανήκει στη Ζώνη Προστασίας του Πεντελικού, θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή χρήσης, διαδικασία χρονοβόρα, γι’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος, διαβεβαιώνοντας πως μέχρι να τελεσφορήσουν οι ενέργειες του Δήμου, το Νηπιαγωγείο θα παραμείνει στη σημερινή του θέση.

Έπρεπε εντούτοις να προηγηθεί σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, που συζήτησε το θέμα εκτάκτως στη σημερινή του 27/11- πρώτη με τηλεδιάσκεψη- συνεδρίαση, ώστε να αποφασίσει την παραχώρηση τουλάχιστον 1200 μέτρων, όπως ζητεί η ΚΤΥΠ.

Παρόλο που όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι κατανοούσαν πως η μεταφορά του Νηπιαγωγείου από την οδό Σατωβριάνδου στη Σεμέλη είναι μονόδρομος, όπως τονίσθηκε από τους Κ. Μπομπή, Π. Οικονομάκου και Δ. Ιατρού και η απόφαση του Τοπικού ήταν τελικά ομόφωνη, υπήρξαν εντούτοις και κάποιες επιφυλάξεις:

Προβληματίζομαι για τη γειτνίαση των πολύ μικρών παιδιών του Νηπιαγωγείου με τους πολύ μεγαλύτερους μαθητές του Λυκείου, τόνισε η Κ. Τσάκωνα. Η ίδια προσέθεσε πως μέχρι σήμερα οι γονείς που είχαν παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου διευκολύνονταν από τη γειτνίαση των δυο σχολείων, κάτι που ανατρέπεται με τη μεταφορά του Νηπιαγωγείου. Στην απόσταση ανάμεσα στα δυο σχολεία στάθηκε και ο Θ. Κατσανεβάκης, μια που όπως είπε, με την εξέλιξη αυτή το Νηπιαγωγείο από το κέντρο της πόλης, μεταφέρεται στο άκρο της, και σίγουρα πολύ μακριά από το Δημοτικό.

“Αν όχι εκεί, τότε πουθενά”, συνόψισε το πρόβλημα ο Πρόεδρος Τ. Μπάσης, που υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι η Κοινότητα Διονύσου άλλο χώρο κατάλληλο για την ανέγερση Νηπιαγωγείου δεν διαθέτει, και μάλιστα άμεσα.