logo


Στην εναπόθεση των μπάζων στη θέση Πηγαδάκι, απέναντι από το αιωνόβιο Δάσος στην Κοινότητα Διονύσου, από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ που υλοποιεί το έργο της αποχέτευσης, αφορούσε η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας και τέως Προέδρου της Κοινότητας Τ. Μπάση στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, κατά την πρόσφατη (24/11) συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα της εναπόθεσης μπάζων στο εν λόγω σημείο έχει πολλές φορές συζητηθεί στο παρελθόν και από το Δημοτικό και από το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, αλλά ουδέποτε έχει διευκρινιστεί με ποιου άδεια η εταιρεία έχει μετατρέψει έκταση πολλών τετραγωνικών σε μπαζότοπο, όπου επιπλέον λειτουργεί και σπαστήριο για την επεξεργασία των υλικών εκσκαφής. Τις συνέπειες αυτής της εναπόθεσης βιώνουν τόσο οι περίοικοι που εδώ και πολλούς μήνες ταλαιπωρούνται από την ηχορύπανση και τη σκόνη, όσο και οι οδηγοί που κινούνται επί της Λεωφόρου Διονύσου λόγω της εισόδου- εξόδου μεγάλων φορτηγών αλλά και της λάσπης στην παραμικρή βροχή.

Σχετική, υπενθυμίζεται, ήταν και η ερώτηση της Οδού Διονύσου στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, στο πλαίσιο συνέντευξης τον περασμένο Μάιο, οπότε ο τελευταίος είχε απαντήσει επί λέξει “Για να έχουν φτιάξει αυτοί κάτι τόσο οργανωμένο, απαιτούνται άδειες από διάφορες Υπηρεσίες, από Περιφέρεια, κ.λπ. γι’ αυτό σας λέω πως μάλλον άδεια δεν έχει δοθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, και  επειδή γνωρίζω το πρόβλημα και στο Διόνυσο και αλλού, καλώς ή κακώς για να γίνουν τα έργα αυτά, θα υπάρξει μια ταλαιπωρία, είτε λακούβα είτε χώματα είτε αποτροπή κυκλοφορίας κ.λπ.”

Αφορμή για την ερώτηση του κ. Μπάση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε έγγραφο του Αντιδημάρχου με ημερομηνία Οκτωβρίου 2020, που απαντούσε σε παλαιότερη, του Ιουλίου, απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου με την οποία η Κοινότητα έθετε χρονικό όριο για την απομάκρυνση των μπάζων και την αποκατάσταση του τοπίου τις 30 Οκτωβρίου, ενώ επιπλέον ζητούσε το ωράριο των εργασιών να περιορισθεί  αυστηρά μεταξύ 7.00π.μ. και 3.00μ.μ. καθώς και να υπάρχει πάντα υδροφόρα του εργολάβου στο σημείο, που να καταβρέχει για να μην σηκώνεται σκόνη.

Στα απαντητικό του έγγραφο του ο κ. Κριεμάδης παραδέχεται πως ο χώρος στη θέση Πηγαδάκι έχει παραχωρηθεί στον εργολάβο της αποχέτευσης για την προσωρινή απόθεση και διαλογή των υλικών εκσκαφής στο σημείο, το οποίο μετά το πέρας των εργασιών θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Υπογράμμιζε ακόμη πως έχουν δοθεί αυστηρές εντολές για την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας καθώς και για την καθαριότητα του οδοστρώματος της Λεωφόρου, οι οποίες και τηρούνται.

Η ερώτηση του κ. Μπάση έθιγε επιπλέον τον κίνδυνο από την επιχωμάτωση- λόγω των μπάζων- ρέματος της περιοχής, με άδηλες συνέπειες σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Κατηγορούσε τέλος τη Δημοτική Αρχή “και διάφορους προσκείμενους σ’αυτήν” για διαμαρτυρίες όταν ήταν αντιπολίτευση, ενώ τώρα- ως Διοίκηση- παραχωρεί την έκταση για να εξυπηρετήσει την εταιρεία.

Απαντώντας στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε στο συνάδελφό του πως το πρόβλημα ανέκυψε επί Προεδρίας του στην Κοινότητα, ενώ αρνήθηκε πως υπήρξαν στο παρελθόν διαμαρτυρίες από την τότε αντιπολίτευση: “Καταλαβαίναμε πως για να γίνει το έργο της αποχέτευσης, από τη φύση του χρειάζεται προσωρινή αποθήκευση. Υπόλογοι θα είμαστε αν δεν φροντίσουμε να αποκατασταθεί ο χώρος αφού το έργο τελειώσει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και είχε μάλλον δίκιο: Οι αντιδράσεις για την εναπόθεση των μπάζων στο Πηγαδάκι είχαν γίνει αντικείμενο διαμαρτυρίας πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 26 Ιουνίου του 2018, από τον Θ. Στάικο, στέλεχος και δημοτικό σύμβουλο της απελθούσας Διοίκησης, συνάδελφο στην ίδια παράταξη σήμερα του κ. Μπάση, και εν συνεχεία αντικείμενο ανακοίνωσης- διαμαρτυρίας του Τοπικού Συμβουλίου δυο ημέρες αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 2018. Για το θέμα μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μπάσης είχε τότε συγκαλέσει και έκτακτη συνάντηση των τοπικών συμβούλων, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, με αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία τους με ομόφωνη απόφαση την οποία συνυπογράφουν άπαντες:

Σήμερα Πέμπτη 28/6/2018 σύσσωμο το Τ. Συμβούλιο της Δ.Ε. Διονύσου, σε έκτακτη συνάντησή του, διαμαρτύρεται εντονότατα για τα κατωτέρω:

α) Επί μήνες ο εργολάβος της αποχέτευσης “Τοξότης” χρησιμοποιούσε τη θέση “Πηγαδάκι” στο κέντρο της πόλης μας και παρά τις αντιρρήσεις μας, ως χώρο εναπόθεσης αδρανών υλικών καθώς και προϊόντων από τις εκσκαφές της αποχέτευσης (μπάζων). Επίσης το ίδιο είχε κάνει και στην Αναγέννηση στο τέρμα της οδού Λητούς. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε πάρει απόφαση στο Τ. Συμβούλιο (Συνεδρίαση 2η, 22.3.2018, αρ. Αποφ. 7/2018).

β) Εδώ και μερικές εβδομάδες την ίδια πρακτική εναπόθεσης μπάζων ακολουθεί και ο εργολάβος της αποχέτευσης επί της Λ. Διονύσου, Αlpha Domus, ο οποίος εναποθέτει μπάζα στις παρυφές του αιωνόβιου δάσους, απέναντι από τη θέση Πηγαδάκι. Αποκορύφωμα ήταν η τοποθέτηση νέων χωματουργικών όγκων σε όλο τον αδόμητο χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τις εκδηλώσεις των Διονυσίων, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του δ.σ. Θ. Στάικου στο Δ.Σ. της 26/6/2018, οι οποίες αγνοήθηκαν.

Σημειώνουμε δε ότι πριν τοποθετηθούν τα μπάζα και τα αδρανή υλικά, είχε προηγηθεί από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Διονύσου κ. Α. Ι. Μπάση τηλεφώνημα, τόσο στον Δήμαρχο όσο και στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για την άμεση απομάκρυνση των μπάζων. Παραταύτα συνεχίζεται η διαδικασία εναπόθεσης μπάζων.

Κατόπιν των ανωτέρω στη σημερινή έκτακτη συνάντηση του Τ.Σ. Διονύσου, με ομόφωνη απόφασή μας, διαμαρτυρόμαστε γιατί αγνοούνται συστηματικά οι αποφάσεις μας και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για τη λύση του θέματος.

Τ.Σ. Δ.Ε. ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Αναστάσιος Ι. Μπάσης

Γεώργιος Πατσαλιάς-Δανέζης

Ελένη Φραντζή

Καλλιόπη Οικονομάκου

Δημήτριος Ρούσσος