logo


Ενδιαφέρουσες και ενθαρρυντικές για την πορεία των έργων που έχουν σχέση με τις σχολικές μονάδες της πόλης, έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης στη χθεσινή (Πέμπτη 12 Νοεμβρίου) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της οποίας είναι μέλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κριεμάδης αναφέρθηκε σε τρία έργα που αποτελούσαν χρόνια αιτήματα της σχολικής κοινότητας του Δήμου Διονύσου και πλέον προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς:

*Έχει γίνει ο διαγωνισμός για τη μελέτη πυρασφάλειας για όλα τα σχολεία και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Εν συνεχεία η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στο σχετικό έργο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου που θα αποτυπώσει η μελέτη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Κριεμάδη, στο πλαίσιο της μελέτης θα καταγραφούν και όλες οι απαραίτητες τακτοποιήσεις- και πολεοδομικές- που απαιτούνται για την πλήρη νομιμότητα του κάθε κτηρίου, “πολύ σημαντικό για ό, τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον”. Ανάμεσά τους και η τακτοποίηση του 1ου ορόφου στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου, ο οποίος- όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε- είναι αυθαίρετος, με αποτέλεσμα το σχολείο να μην μπορέσει να περιληφθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων της πόλης. Ανάμεσα στα παραδοτέα του μελετητή, περιλαμβάνεται επίσης και η αποτύπωση του κάθε σχολείου σε μορφή αρχείου AutoCAD, ώστε να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για κάθε σχολική μονάδα, που ο Αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε να παραδώσει και στην Ένωση Γονέων. Η μελέτη για την πυρασφάλεια γίνεται με χρηματοδότηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ενώ η εκτέλεση εν συνεχεία του έργου θα γίνει με Ίδιους Πόρους.

*Επιπλέον, έγινε ο διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης και επισκευής όλων των δημοτικών κτηρίων, μεταξύ αυτών και τα σχολεία, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Πεποίθηση της Διοίκησης είναι πως σε 3- 4μήνες, με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα έχει ανακηρυχθεί και εγκατασταθεί ο οριστικός ανάδοχος. Τούτο, υπογράμμισε ο κ. Κριεμάδης, σημαίνει πως ανά σχολείο θα γίνονται οι εργασίες που απαιτούνται- όχι μικρής κλίμακας, αλλά ριζικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις και όσες μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες.

*Τέλος, ετοιμάζεται πρόταση που θα υποβληθεί στο πρόγραμμα “Α. ΤΡΙΤΣΗΣ” για πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο πλήρη προσεισμικό έλεγχο. “Ο Δήμος Διονύσου είναι από τους ελάχιστους Δήμους που έχει υποβάλει στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) πρωτοβάθμιο έλεγχο, οπότε λογικά θα προχωρήσουμε απευθείας στο δευτεροβάθμιο”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογισθούν στην πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης για την έναρξη κατασκευής του Λυκείου στην Κοινότητα Διονύσου- του πρώτου νέου σχολείου που θα χτισθεί επί καλλικρατικού Δήμου Διονύσου. Οι διαδικασίες για το Λύκειο είχαν ξεκινήσει πριν από δυο τουλάχιστον δεκαετίες, επί Κοινοταρχίας του αείμνηστου Σακελλάριου Σωτηρίου, που διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση 13 στρεμμάτων στην περιοχή Σεμέλη από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Εκεί ανεγέρθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Διονύσου, ενώ πλην του Λυκείου, προβλέπεται και η ανέγερση Παιδικού Σταθμού.

Ενημέρωση στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε και σχετικά με τις καθαρίστριες από την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α. Τόκα, που υπενθύμισε πως η μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης για έξι από αυτές έχει ήδη περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, ώστε να ενισχυθεί η καθαριότητα των σχολείων λόγω της πανδημίας. Παράλληλα το πρόσφατο κλείσιμο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “απελευθέρωσε”- προσωρινά βέβαια- 11 καθαρίστριες, με τουλάχιστον 5 από αυτές να απορροφώνται σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία: Από μία επιπλέον στο 1ο Δημοτικό και στα 4 Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου, μία στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σταμάτας που είχαν μία κοινή καθαρίστρια, όπως και ακόμη μία στο Νηπιαγωγείο της Ροδόπολης. Ο διακανονισμός αυτός, πάντως, θα επικαιροποιηθεί με στόχο να εξασφαλισθεί ακόμη μια απαραίτητη καθαρίστρια και για τις σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο κτήριο του πρώην Καργάκου.