logo


Στημένος ήταν ο διαγωνισμός που αφορούσε στην ενοικίαση- τοποθέτηση- απομάκρυνση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ, υποστήριξαν στη χθεσινή (Τρίτη 10 Νοεμβρίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης όσο και ο Δ. Αλεξανδρής από την παράταξη «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο- συνοπτικό- διαγωνισμό που προκήρυξε η Διοίκηση για το διάκοσμο, συμμετείχαν δυο εταιρείες δίνοντας, μηδενική έκπτωση η πρώτη και 500 ευρώ λιγότερα από την ενδεικτική δαπάνη η δεύτερη, με αποτέλεσμα αυτή να ανακηρυχθεί ανάδοχος λόγω της οικονομικότερης- έστω και κατά τι- προσφοράς της.

Αυτή η ελάχιστη έκπτωση, όταν μάλιστα λίγο νωρίτερα η Οικονομική Επιτροπή είχε εγκρίνει ανάδοχο για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ. με μέση έκπτωση 18%, ήταν η πρώτη από τις βασικές αντιρρήσεις των δυο δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, που μίλησαν ευθέως για στημένο διαγωνισμό.

“Καθαρά παροχή υπηρεσίας, χωρίς καμία απολύτως αγορά, είναι αυτός ο σκανδαλώδης διαγωνισμός για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, με το ιλιγγιώδες ποσόν των 74.000 ευρώ να δίνεται για την ενοικίασή του, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος στον τομέα αντιμετώπισης του κορονοϊού, δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω από αυτά που επιβάλλει η πολιτεία για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη”, υπογράμμισε ο κ. Ζαμάνης. Ο ίδιος προσέθεσε πως το 2018 για την ίδια δουλειά ο Δήμος είχε πληρώσει 9000 ευρώ για 400 φωτιστικά, ενώ με το ένα τρίτο της δαπάνης η δική του Διοίκηση είχε αγοράσει περισσότερα στολίδια από όσα προτίθεται σήμερα ο Δήμος να ενοικιάσει. Ο τέως Δήμαρχος χαρακτήρισε το διαγωνισμό “ορισμό του στημένου”  και ζήτησε η προσφορά να κριθεί μη συμφέρουσα, ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και η Οικονομική Επιτροπή, ως οφείλει, να τον επαναλάβει. Ο ίδιος ανέφερε μια ακόμη παράμετρο: Πριν από λίγο καιρό, όπως είχε καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, η μια από τις δυο εταιρείες (σ.σ. αυτή που έχασε το διαγωνισμό) εντοπίστηκε να επισκευάζει και να καθαρίζει το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Δήμου στην αποθήκη του Συνεταιρισμού στη Σταμάτα, όπου και φυλάσσεται, αλλά χωρίς την παρουσία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα και χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια ή ανάθεση ή σύμβαση. “Δωρεάν γίνεται η εργασία” είχε τότε υποστηρίξει ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, για “γραμμάτιο που έχει και εντολέα και παραλήπτη”, μίλησε χθες ο τέως Δήμαρχος, που κατηγόρησε το νυν Δήμαρχο ότι “το παίζει αθώα περιστερά”.

Σε ανάλογες διαπιστώσεις προχώρησε και ο συνάδελφός του από τον Εύπολι, επαναλαμβάνοντας πως ο διαγωνισμός είναι στημένος, ξεκαθάρισε εντούτοις πως τούτο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μομφή για τους υπηρεσιακούς παράγοντες. “Ουδείς πιστεύει πως αυτός ο διαγωνισμός είναι καθαρός. Υπάρχει συμπαιγνία ανάμεσα στις δυο εταιρείες που έστησαν το διαγωνισμό. Να καλέσετε τον ανάδοχο να δώσει μεγαλύτερη έκπτωση, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας”, ζήτησε ο κ. Αλεξανδρής υπενθυμίζοντας το αποτυχημένο, όπως το χαρακτήρισε, παγοδρόμιο των 60.000 ευρώ στον Άγ. Στέφανο τα περυσινά Χριστούγεννα.

Με τα 4000 παιδιά που το επισκέφτηκαν, μόνο αποτυχημένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το παγοδρόμιο, απάντησε ο Δήμαρχος, κατηγορώντας επιπλέον τον προκάτοχό του για προσκόμματα στη λειτουργία του Δήμου: “Θα θέλατε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ώστε να στολίσουμε το Δήμο- το καλοκαίρι. Μακάρι να μην μπορούσε να γίνει και τίποτα κατά το συνάδελφο”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, επιμένοντας στην αναγκαία διαφάνεια που εξασφαλίζει ο συνοπτικός διαγωνισμός.

Υπεραμυνόμενος, τέλος, της διαδικασίας του διαγωνισμού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης στην παρέμβασή του υπενθύμισε την υπερκοστολόγηση στην προμήθεια των φωτιστικών LED που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή- θέμα που επανέρχεται προς συζήτηση σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, με εξοικονόμηση για το Δήμο της τάξης των 4-5 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή.