logo


Μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση σειράς αιτημάτων του, βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων ( ΣΥΔΗΚΥ ) στο Δήμο Διονύσου, που ήδη έχει προχωρήσει σε τετράωρη στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντέλογλου, σημειώνοντας πως για τα αιτήματα αυτά έχει προηγηθεί συζήτηση των εργαζομένων με τη Δημοτική Αρχή, που όμως δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Τα αιτήματα αυτά, όπως τα καταγράφει το Σωματείο στη σχετική του ανακοίνωση, φαίνεται να επαναλαμβάνονται αυτούσια: Ό,τι ζητούσαν από την περασμένη Διοίκηση, επί των ημερών της οποίας υπήρχε συνεχής εργασιακή αναταραχή, τα ίδια ζητούν και τώρα, με αλλεπάλληλες συναντήσεις, από τη Διοίκηση Καλαφατέλη, “προκειμένου να επαναφέρει την κανονικότητα στο Δήμο μας”, δηλώνει το Σωματείο στην Οδό Διονύσου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥ.ΔΗ.Κ.Υ.) ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

E. Πεντζερίδη 3 , Αγ. Στέφανος

Αγ. Στέφανος, 27/ 10 / 2020

Αρ. Πρωτ. : 169

Α.Φ.Μ. : 9 9 7 0 5 8 5 6 0

Δ.Ο.Υ. : Κηφισιάς

E-mail: ergodionysos@yahoo.com

Προς : Δήμο Διονύσου

Υπ’όψιν :

α ) Δημάρχου

β ) Γεν. Γραμματέα

γ ) Αντιδημάρχου Προσωπικού

δ ) Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος

ε ) Αντιδημάρχου Καθημερινότητας

Θέμα: Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά από αλλεπάλληλες ατελέσφορες συναντήσεις και συζητήσεις που αφορούσαν ενδεικτικά τα κάτωθι θέματα :

α ) Ασφάλεια του προσωπικού (εγκαταστάσεων, οχημάτων & Μ.Ε.)

β ) Έγκαιρη και σωστή καταβολή ωρών υπερωριακής απασχόλησης

γ ) Ορθή κατάταξη προσωπικού, βάσει δικαστικών Αποφάσεων

δ ) Αναμόρφωση Ο.Ε.Υ.

ε ) Εσκεμμένη, χρόνια, άνιση υπηρεσιακή μεταχείριση συναδέλφων με ευθύνη των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιακών παραγόντων και την ανοχή της Διοίκησης

στ ) Εκκρεμότητα στη διαδικασία καταβολής σε χρήμα (βάσει της κείμενης νομοθεσίας και μετά από ομόφωνη Απόφαση του ΔΔ.Σ.) των Μ.Α.Π. στους δικαιούχους συναδέλφους καθώς και διάθεση Μ.Α.Π. για το τρέχον έτος.

ζ ) Πρόσληψη προσωπικού για όλες τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα

η ) Άμεση σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό εξεταστικό εργαστήριο για πραγματοποίηση τέστ COVID-19 για το σύνολο του προσωπικού και προγραμματισμένος εμβολιασμός για τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους (βάσει της κείμενης νομοθεσίας )

θ ) Καθορισμός έδρας Συλλόγου, βάσει σχετικής συνεννόησης στη Δ.Κ. Άνοιξης σας γνωρίζουμε, ότι μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας είμαστε πλέον αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχομένης από 30-10-2020.

Εκ του Δ.Σ.

Και φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα για όσα από τα αιτήματα των εργαζομένων- χρόνια, νόμιμα, με δικαστικές αποφάσεις και με ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου- δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, παρά τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία κατά τη γνώμη τους υπεκφεύγει:

ορθή κατάταξη εργαζομένων είχε επανειλημμένα απασχολήσει την Οικονομική Επιτροπή επί Διοίκησης Ζαμάνη, μια που με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ο Δήμος οφείλει σε υπαλλήλους διάφορα χρηματικά ποσά, επειδή τους είχε τοποθετήσει επί χρόνια σε λανθασμένη βαθμολογικά κλίμακα. Αντί να συμμορφωθεί, λοιπόν, ο Δήμος με τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, προχώρησε στην άσκηση έφεσης και μεταφέρει την υπόθεση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Η υπόθεση αφορά σε πάνω από 60 εργαζομένους, με 24 από αυτούς να έχουν σοβαρό πρόβλημα, χάνοντας διάφορα ποσά κάθε μήνα. Άλλοι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, με το ίδιο αποτέλεσμα: “Μέσα σε 10 ημέρες, εκτελέστε τη δικαστική απόφαση”, προτρέπει το Δήμο η Επιθεώρηση. Εκτίμηση του Σωματείου είναι πως ο Δήμος θα υποχρεωθεί τελικά στην καταβολή των διεκδικούμενων ποσών, μια που αρνείται ακόμη να προχωρήσει στην ορθή κατάταξη των εργαζομένων, και έτσι του καταλογίζεται καθημερινό πρόστιμο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όταν είχε συζητηθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, το Φεβρουάριο του 2019, η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, μιλούσε ρητά και απερίφραστα για “παράβαση καθήκοντος αλλά και για προσωπική ευθύνη αποζημίωσης”, όσο ο Δήμος δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. “Τι άλλαξε και η αρχική προθυμία και υποστηρικτικότητα της τότε αντιπολίτευσης και νυν Δημοτικής Αρχής έχει μετατραπεί σε απροθυμία και υπεκφυγή;” αναρωτιούνται πλέον οι εργαζόμενοι. Προσθέτουν επιπλέον πως για την καθυστέρηση στην ορθή κατάταξη, οι Υπηρεσίες επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού αλλά και την απουσία σχετικής εντολής από τον πολιτικό τους Προϊστάμενο, δηλαδή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γ. Τσουδερό.

*Επόμενο αίτημα, η καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), που δεν έχουν δοθεί στους εργαζομένους για την οκταετία 2012-2020, όπως προβλέπεται από υπουργική απόφαση και είχε ομόφωνα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2017. Το Σωματείο ζήτησε όλα τα στοιχεία από τους σχετικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ΜΑΠ της οκταετίας αυτής, ώστε να διεκδικήσουν τα ανάλογα ποσά. Αλλεπάλληλες συναντήσεις και εδώ, επί 10 μήνες, μέχρι να καταφέρει το Σωματείο να εξασφαλίσει τα στοιχεία αυτά, μόλις πρόσφατα, πριν από 10 ημέρες. Επιπλέον δεν έχουν δοθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζομένους ούτε για το 2019 ούτε για το 2020, “δεν έχει γίνει διαγωνισμός και θα τα διεκδικήσουμε κι αυτά σε χρήμα”, υπογραμμίζει το Σωματείο, που βάζει και άλλη μια παράμετρο, σχετική με την πανδημία: “Δεν υπάρχει σύμβαση για να γίνονται ψεκασμοί για τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει σύμβαση για να κάνουν τεστ covid-19 οι εργαζόμενοι. Σε πρόσφατο κρούσμα που προέκυψε στη Σταμάτα, οι συνάδελφοι έκαναν τεστ με έξοδα του Σωματείου. Τέλος δεν έχουν γίνει, οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί και εξετάσεις στους εργαζόμενους στην καθαριότητα”. Το Σωματείο προσθέτει εδώ πως στο 90% των Δήμων τρέχουν ήδη συμβάσεις για την πραγματοποίηση τεστ covid-19 σε αιρετούς και εργαζόμενους, ενώ παρά το σχετικό αίτημα, υπεύθυνος αναφοράς για θέματα σχετικά με την πανδημία δεν έχει ακόμη οριστεί στο Δήμο Διονύσου.

ασφάλεια των εργαζομένων συνδέεται όμως και με άλλο ένα μεγάλο θέμα που ταλαιπωρεί το Δήμο διαχρονικά. Πρόκειται βέβαια για τη συντήρηση των οχημάτων, σε ένα γηρασμένο στόλο : “Ενώ είχαμε πει πως τον Οκτώβριο θα είχαμε καινούργια οχήματα, ακόμη τα περιμένουμε. Ο στόλος είναι γηρασμένος και τα μισά οχήματα παρουσιάζουν βλάβες. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο Δήμος με υπέρογκα ποσά για τη συντήρηση. Βρέθηκε μια λύση, να προχωρήσει ο Δήμος με leasing, αλλά ακόμη αυτή η διαδικασία μένει στάσιμη. Η κατάσταση στα οχήματα είναι ο καθημερινός φόβος των συναδέλφων που τα χρησιμοποιούν, ενώ και καινούργια οχήματα παρουσιάζουν ανεξήγητες βλάβες οπότε αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε πατέντες, όχι πάντα ασφαλείς”, υπογραμμίζει το Σωματείο. Προσθέτει πάντως πως ευτυχώς εδώ και λίγες ημέρες υπεγράφη επιτέλους σύμβαση για τη συντήρηση οχημάτων, οπότε στο εξής θα υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για την κατάστασή τους.

στόλος των οχημάτων σταθμεύει στο Αμαξοστάσιο, ένα χώρο ακατάλληλο που δεν πληροί καμιά προδιαγραφή. “Πιέσαμε εξαρχής, και με το δεδομένο πως δαπανώνται από το Δήμο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια, αυτά τα χρήματα να δοθούν σε δάνειο και να αποκτήσει ο Διόνυσος ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Η Δημοτική Αρχή έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας αυτό και ήδη γίνονται κάποιες κινήσεις. Αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν, το πρόβλημα παραμένει”.

*Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων, περιλαμβάνεται και αυτό της έγκαιρης και σωστής καταβολής χρημάτων για την υπερωριακή απασχόληση, με πρακτική που ακολουθούν και πολλοί άλλοι Δήμοι, ώστε η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων να έχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκρυσμα. “Εξαρχής υπήρχε αποδοχή, αλλά στην πορεία το χάσαμε τελείως” διαπιστώνει το Σωματείο, που μάλιστα προσθέτει πως σημειώνεται και άνιση μεταχείριση στην καταβολή υπερωριών: “Δούλεψα εγώ Κυριακή, δουλέψατε κι εσείς, εγώ πήρα 100 κι εσείς 120, και για λόγους που δεν θα κρίνουμε εμείς, αλλά πρέπει να αναζητηθούν. Για ένα μόνο μήνα δούλεψε το σύστημα κανονικά και μετά τίποτα- ούτε στην ώρα τους μπαίνουν τα χρήματα ούτε και αξιοκρατικά”. Ο Δήμαρχος, στον οποίο υπήρξαν επανειλημμένες παρεμβάσεις για τις αδικίες αυτές, δεσμεύθηκε να τις αποκαταστήσει, εντούτοις οι πληρωμές ακόμη εκκρεμούν. “Για να μην αναφέρουμε απλήρωτες οφειλές στους εργαζόμενους από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα τις διπλοβάρδιες εργαζομένων στο χώρο του Κλαδοφάγου το καλοκαίρι του 2019. Ο κ. Καλαφατέλης υποσχέθηκε να το τακτοποιήσει και εμείς καλόπιστα περιμένουμε”.

*Όλα τα παραπάνω δημιουργούν στο Σωματείο τη γενικότερη αίσθηση περί «εσκεμμένης, χρόνιας, άνισης υπηρεσιακής μεταχείρισης συναδέλφων με ευθύνη των αρμοδίων κατά  περίπτωση υπηρεσιακών  παραγόντων και την ανοχή της Διοίκησης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, που με τη σειρά της οδηγεί σε πεποίθηση για στοχοποίηση συναδέλφων. “Πραγματικά, τι άλλο εκτός από στοχοποίηση μπορεί να είναι η άνιση μεταχείριση στις υπερωρίες ή στην κατάταξη; Με λίγα λόγια, εξακολουθεί να υπάρχει μια ελίτ εργαζομένων, όχι πάντως στο βαθμό που ίσχυε παλαιότερα, ενώ από την άλλη πλευρά συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες στοχοποιούν συγκεκριμένους συναδέλφους μέλη του Σωματείου. Πλέον το θέμα το έχει πάρει επάνω του ο Δήμαρχος, όταν κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να προχωρήσει σε πιο δραστικές αποφάσεις και να σπάσει αυγά”.

*Για την αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας .σ. που συνεχίζει να καθυστερεί), το Σωματείο είναι κατηγορηματικό: “Στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας, υποβάλαμε αίτημα για εξασφάλιση τουλάχιστον 60 νέων συναδέλφων. Δεν τους έχουμε απλώς ανάγκη, είναι ζωτικής σημασίας η πρόσληψή τους. Οι πληροφορίες μας λένε πως η Διοίκηση ζήτησε 20 άτομα, το ένα τρίτο. Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νέου ΟΕΥ, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχή, θα έπρεπε να είχε ήδη περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε άμεσα προσωπικό. Αν βγει προκήρυξη για προσλήψεις, κι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ο Δήμος Διονύσου, χωρίς νέο ΟΕΥ που να λέει πως σήμερα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και πού, αιτήματα για πρόσληψη δεν μπορεί να υποβάλει, παρά μόνο σε σχέση με τον ισχύοντα παλιό ΟΕΥ του 2011, που είχε εκπονηθεί σε άλλες συνθήκες. Και το πρόβλημα της υποστελέχωσης εντοπίζεται σε όλες ανεξαιρέτως τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα του Δήμου.

“Θέτουμε στη Διοίκηση 10 θέματα. Ας έκανε το ένα, τα δυο, και θα βλέπαμε πως ανταποκρίνεται σε κάποια αιτήματα. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα, με συνέπεια να δημιουργούνται τριβές και αντιδράσεις μέσα στο Σωματείο”. Έτσι το Σωματείο είναι αναγκασμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του, ξεκινώντας με αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Η πρώτη στάση εργασίας σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ενώ η επόμενη προγραμματίζεται για αύριο Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 6-10 το πρωί. “Οι κινητοποιήσεις ήταν ομόφωνη απόφασή μας, αφού εξαντλήσαμε το διάλογο με τη Δημοτική Αρχή. Δεν προχωρήσαμε άνευ ετέρου, αλλά αφού είδαμε απαξίωση και αναβλητικότητα. Αν μας καλέσει σε ειλικρινή διάλογο ο Δήμαρχος και δεσμευθεί, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν, πως θα προχωρήσουν τα αιτήματά μας, εννοείται πως θα αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις συνεχίζοντας την καθημερινή προσπάθειά μας για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Αλλά όταν δεν έχεις το απαιτούμενο προσωπικό, δεν έχεις τα απαραίτητα εργαλεία, δεν διαθέτεις τις υποδομές που χρειάζεσαι και βλέπεις πως δεν αλλάζει κάτι, απoγoητεύεσαι”, καταλήγει το Σωματείο.