logo


Η αντίληψη ότι σε κάποιες τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας δεν υπάρχει ουσιαστική οικονομική αδυναμία κάποιων συμπολιτών μας, είναι εντελώς ανυπόστατη, καθόσον ο ίδιος ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό -ούτως ή άλλως-  έχει πλέον αποτυπωθεί περίτρανα από τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους Δήμους τής Επικράτειας.

Τα διαδοχικά lockdown, γκρεμίζουν ουσιαστικά όλες τις οικονομικές δομές που με τόσο κόπο είχαν θεμελιωθεί ακόμη και στα δύσκολα χρόνια τής οικονομικής ύφεσης τής χώρας.

Η πόλη μας δεν αποτελεί εξαίρεση: τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ειδικά για τους συμπολίτες μας που διατηρούν μικρές επιχειρήσεις και πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο, προκειμένου να πάρουν το επίδομα μαζί με τους εργαζόμενους για να συντηρήσουν έστω και προσωρινά τις οικογένειές τους.

Με όλα αυτά μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όπως όλοι οι Δήμοι, έτσι και ο δικός μας θα χρειαστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της οικονομικής ύφεσης που προέρχεται και από την πανδημία.

Βλέπουμε όμως ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, αντί να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στο σχεδιασμό αντιμετώπισης τών κοινωνικών επιπτώσεων που προέρχονται από την πανδημία προλαμβάνοντας δυσμενείς καταστάσεις, προβαίνει σε προκλητικές για τα δεδομένα τής συγκυρίας ενέργειες.

Θεωρούμε απροκάλυπτη και ιδιοτελή την κίνηση που αφορά σε απ΄ευθείας ανάθεση ύψους 75.000€ για την ενοικίαση στολιδιών, προκειμένου να φωταγωγηθεί ο Δήμος μας κατά τη διάρκεια των εορτών. Κίνηση αντίστοιχη με την περσινή που αφορούσε στη δημιουργία παγοδρόμιου με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης …

Με αυτό τον τρόπο παραβλέπει κυνικά τα ουσιώδη προβλήματα των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο φάσμα τής ανέχειας με ένα εισόδημα που τους κατατάσσει στα όρια της φτώχειας. Εάν η παρούσα Δ.Α δεν είχε ως πρωταρχικό στόχο τη «βιτρίνα της» αλλά και την αγωνία να εξυπηρετήσει ημετέρους, τότε θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος τού παραπάνω ποσού προκειμένου να απαλλάξει κάποιους δημότες μας από τα δημοτικά τέλη που ζουν οριακά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η πρόταση της παράταξής μας για μείωση των δημοτικών τελών την περίοδο τής πανδημίας, έρχεται πλέον επιτακτικά. Προτείνουμε στη Δ.Α να αφήσει κατά μέρος επαρχιώτικες νοοτροπίες που προσφέρουν άρτο και θεάματα στις τοπικές κοινωνίες και όχι ουσιαστική στήριξη στις πραγματικές της ανάγκες και να προβεί στη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τους δημότες.