logo


Παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις και τις αποφάσεις που ομόφωνα έχουν ληφθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Δροσιάς, η τοποθέτηση υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κ. Παλαμά και Καρδερίνας, όπου παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με πτώση τάσης.

Οι εναλλακτικές- υπόγειος, εναέριος, συμπτυγμένος επίγειος υποσταθμός, των οποίων οι διαδικασίες, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος κατασκευής ποικίλουν κατά περίπτωση –  είχαν συζητηθεί στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου, με τον ΔΕΔΔΗΕ να προτείνει κατ’ αρχάς εναέριο, το Τοπικό Συμβούλιο Δροσιάς να αντιπροτείνει υπόγειο που όμως στην πορεία εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους και χρονοβόρας διαδικασίας, με αποτέλεσμα η τελική πρόταση που ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, να αναφέρεται σε τοποθέτηση επίγειου συμπτυγμένου υποσταθμού

Εντούτοις λόγοι ασφάλειας- πρωτίστως- αλλά και αισθητικής, οδήγησαν 18 από τους συνολικά 36 δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη να καταψηφίσουν την εισήγηση, υπήρχε δηλαδή ισοψηφία ανάμεσα στις δυο θέσεις. Ανάμεσα στους καταψηφίσαντες και η Πρόεδρος του Σώματος Σ. Κατσίγιαννη, οπότε το θέμα δεν εγκρίθηκε με τη δική της διπλή ψήφο.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Σώματος έπαιξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντέλογλου, που περιέγραψε με τα ζοφερότερα χρώματα την καθόλου σπάνια περίπτωση να εκραγεί τυχόν επίγειος υποσταθμός: “Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον υπόγειο υποσταθμό είναι η ασφάλεια- εργαζομένων, περιοίκων, περαστικών. Δεν είναι τυχαίο που μπαίνουν υπόγειοι, γιατί εκρήγνυνται κάθε τόσο, και έτσι σε περίπτωση έκρηξης- και έχω βρεθεί μπροστά σε κάτι τέτοιο- το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που εκτονώνεται απορροφάται από το έδαφος. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να επιλεγεί άλλη λύση. Να πληρώσουν παραπάνω για να μπει υπόγειος υποσταθμός, γιατί τελικά όλα έχουν σχέση με το κόστος και το όφελος. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει την εισήγηση. Όποιος σηκώσει το χέρι υπέρ της εισήγησης, θα έχει και πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον”.

Λόγους αισθητικής προέβαλαν από τη μείζονα μειοψηφία ο επικεφαλής Δ. Ζαμάνης και η Α. Πέππα, μια που ο επίγειος συμπτυγμένος υποσταθμός, ουσιαστικά ένα container, θα αλλοιώσει το περιβάλλον. Η τέως Αντιδήμαρχος επιπλέον αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του Δήμου στη διεκδίκηση λύσεων που πηγαίνουν την πόλη μπροστά, αλλά επιλέγει την εύκολη, πρόχειρη και αποσπασματική λύση “κι όποιον πάρει ο Χάρος”.

Απουσία, τέλος, προγραμματισμού για το Δήμο του μέλλοντος επεσήμανε ο επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης, και γι’ αυτό αλλά και για μια σειρά ζητημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων θα έπρεπε να καθορισθεί μέσα από διάλογο και συμφωνία.

Το αίτημα, τελικά, των περισσότερων παρατάξεων της μειοψηφίας ήταν να επιμείνει ο Δήμος Διονύσου στην τοποθέτηση υπόγειου υποσταθμού, έναντι αυτού που προτεινόταν στην εισήγηση, δηλαδή του επίγειου συμπτυγμένου.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (σ.σ. όπου κατ’ επανάληψη είχε συζητηθεί το θέμα του υποσταθμού) Γ. Φωτάκης υπογράμμισε πως η όποια καθυστέρηση στη λήψη απόφασης θα σημαίνει επιβάρυνση του δικτύου της περιοχής και υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, διερωτώμενος αν τελικά υπάρχει η βούληση “να γίνει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο. Επιπλέον με ρεαλισμό για λύση στο πρόβλημα της περιοχής τοποθετήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Δροσιάς, που είναι και ανεξάρτητο, δεν πρόσκειται στη Δημοτική Αρχή”.

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως το επόμενο βήμα στη διαδικασία θα ήταν η ψηφοφορία επί του θέματος, πήρε το λόγο ο Μπ. Λαζαρίδης, Γραμματέας του Σώματος και μέλος της παράταξης «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου», καταφερόμενος με πλήρως απαξιωτικές εκφράσεις εναντίον των 3 “τεχνικών” Αντιδημάρχων, ενώ αμφισβήτησε και τη δυνατότητα και αρμοδιότητα του Τοπικού Συμβουλίου να αποφασίζει για τέτοιο θέμα που αφορά στην περιοχή ευθύνης του.

Απέναντι στην επίθεση αυτή, για παραλήρημα έκανε λόγο ο κ. Φωτάκης, καλώντας επανειλημμένα την Πρόεδρο να ανακαλέσει το δημοτικό σύμβουλο του Εύπολι στην τάξη, δηλώνοντας σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους πως ούτε επί του προσωπικού δεν θα απαντήσει στο συνάδελφό του για τους χαρακτηρισμούς που του απηύθυνε.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτός ήταν ένας από τους πολλούς διαπληκτισμούς που σημειώθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, όπου όσο ανέβαιναν οι τόνοι, τόσο κατέβαινε το επίπεδο.