logo


Η τρίτη προσπάθεια για τη λειτουργία- μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες τα προηγούμενα 10 χρόνια- της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στο Δήμο Διονύσου ολοκληρώθηκε, παρουσία εκπροσώπων όλων των παρατάξεων (σ.σ. πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία διαφωνεί με το περιεχόμενο του θεσμού), την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου, με την κλήρωση τακτικών και αναπληρωματικών μελών ανάμεσα στους φορείς και τους δημότες, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής. Υπενθυμίζεται πως ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τον Αύγουστο η Διοίκηση είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όσους συλλογικούς φορείς- επαγγελματικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς κ.λπ.- και μεμονωμένους δημότες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Επιτροπή των 33 συνολικά μελών, να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Αξιοσημείωτα εδώ είναι τα παρακάτω:

*Πρόσφατα ψηφίστηκαν δημοτικές επιχορηγήσεις για 39 συνολικά φορείς της πόλης, από τους οποίους οι 16 ήταν αθλητικά σωματεία. Από αυτά, ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης έδειξαν μόνο τα παρακάτω- η λίστα είναι πολύ σύντομη: το ΟΙΟΝ, ο ΓΣ Άνοιξης, η ΔΟΞΑ Άνοιξης, ο ΑΟ Κρυονερίου και οι Άσοι Κρυονερίου.

*Απογοητευτική ήταν η εικόνα για τη συμμετοχή και των Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών Συλλόγων, με 9 μόλις συμμετοχές, ενώ από τις εθελοντικές οργανώσεις συμμετοχή δήλωσαν τα Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας του Αγ. Στεφάνου και του Κρυονερίου, και οι Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγ. Στεφάνου.

*Εκεί όμως που παρατηρήθηκε απίστευτη απροθυμία ανταπόκρισης, ήταν ανάμεσα στους 40.000 δημότες, μια που μόλις 18 (σ.σ. ολογράφως, δεκαοχτώ!) δήλωσαν πως επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης- 8 από τον Άγ. Στέφανο, τρεις από το Διόνυσο, άλλο τόσοι από την Άνοιξη και από ένας από Ροδόπολη, Δροσιά, Σταμάτα και Κρυονέρι.

*Τέλος, η παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” αναδείχθηκε “πρωταθλήτρια” σε συμμετοχές μια που από τις τάξεις της προέρχονται ο Δ. Ζαρρής και η Μ. Απανοπούλου, δημότες που κληρώθηκαν από τον Άγ. Στέφανο, καθώς και η Πρόεδρος των Εθελοντών Αρωγών Ζώων Ειρ. Κουτρουμάνου.

Αναλυτικά στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη:

-Και οι τρεις επαγγελματικοί φορείς της πόλης- Εμπορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής και Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταμάτας

-Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου

-Έξι Σύλλογοι Γονέων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση- από το Δημοτικό της Άνοιξης, το Δημοτικό του Αγ. Στεφάνου, το Β’ Νηπιαγωγείο Κρυονερίου, το ΓΕΛ Διονύσου και το Γυμνάσιο Κρυονερίου, καθώς και η Ένωση Γονέων.

-Πέντε Αθλητικά και 9 Πολιτιστικά Σωματεία

-Τρεις Εθελοντικές οργανώσεις

-Επτά άλλες οργανώσεις- φορείς της κοινωνίας των πολιτών (σ.σ. όπως τις ορίζει το πλαίσιο συγκρότησης της Επιτροπής)

-Και οι 18 δημότες

Από τους παραπάνω συμμετέχοντες η κλήρωση ανέδειξε τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, ώστε να συμπληρωθούν τα 33 μέλη της Επιτροπής.

Την προχθεσινή διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί, διεκπεραίωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, που έχει αναλάβει το έργο της συγκρότησης της Επιτροπής, με τη βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων Σ. Χόνδρου και Ε. Κυριακούλη, ενώ παρέστησαν οι Γ. Φωτάκης εκ μέρους της Δύναμης Ευθύνης, Κ. Μαϊχόσογλου εκ μέρους των Ανοιχτών Οριζόντων, Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, Γ. Κανουπάκης από τον Εύπολι, εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων και δημότες. Ένας από αυτούς και ο Ν. Δακορώνιας, διαχειριστής του τοπικού blog “Διόνυσος: Ο τόπος μας” που άκουσε το όνομά του να κληρώνεται ως τακτικού μέλους στην κατηγορία των δημοτών από την Κοινότητα Διονύσου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 78 του προγράμματος “Κλεισθένης” (Ν. 4555/2018):

Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται υποχρεωτικά και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου και οι πρόεδροι των κοινοτήτων του δήμου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Κατά περίπτωση, μπορεί να καλούνται και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών.

2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.

γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..

Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος.

στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

3. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο είτε από τους φορείς που συμμετέχουν στην επιτροπή…. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.

4. Η πρόσκληση και η ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου και, με μέριμνα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο τρόπο, ιδίως στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες και η επιτροπή μπορεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της να επιτρέπει να λάβουν το λόγο και πολίτες, πλέον των οριζόμενων ως μελών της, που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση.

5. Οι αποφάσεις της επιτροπής διαβούλευσης αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου και εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εντός ενός (1) μήνα από τη λήψη τους.